Fred Rutten bange ballenafwachter

0

In maart heeft PSV ook dit kampioenschap weggegooid. Met dank aan Fred Rutten. De KNVB-beker hebben ze voor de zoveelste keer al verprutst en in de Europa League is PSV met dit spel een kansloze middenmoter. Fred weet namelijk als geen ander het voetbal uit een selectie te halen. Fred speelt altijd met 6 man achter de bal en gokt dan op de individuele klasse van een van zijn spelers voorin. Hij heeft er ook een wel hele positieve naam voor bedacht: een wedstrijd controleren.  Vroeger op straat heette dat gewoon balletjes afwachten en maar hopen dat ie een keer voor je voeten rolt.  Degene die dat deed kreeg na de tweede keer een rotschop. Kein geloel, fusball spielen zou Happel zeggen.

Fred heeft blijkbaar te weinig trappen gehad vroeger. Dat armtierige, laffe spel predikt ie nu al 3 jaar. Eerst bij Schalke, nu bij PSV. Bij Schalke hadden ze al snel in de gaten wat voor lafbek ze hadden binnengehaald. Met Engelaar als verlengstuk. Uitgefloten en vooral uitgelachen werden de twee Nederlanders. Dat resulteerde al snel in ontslag.

Je zou denken dat iemand leert van zijn fouten. Maar lafheid in combinatie met dodelijke saaiheid is blijkbaar een karaktertrek die zich zelfs niet door Duitsers laat uitroeien. Fred nam Engelaar mee naar PSV en wist in een half jaar de spelvreugde van de Eindhovens ploeg om zeep te helpen. Wie de cijfers erop na slaat schikt zich dood. PSV bakte er in heel 2010 niks van, gaf een riante voorsprong van 10 punten weg en eindigde als derde achter Twente en Ajax.  Die trend gaat ondertussen gewoon door. Slecht en vooral bang voetbal en dat tegen tegenstanders die je normaal gesproken met dit spelersmateriaal van de mat moet blazen.

Kijk eens naar de laatste 10 wedstrijden. Alleen tegen VVV werd goed gevoetbald, tegen Willem II kwamen ze goed weg, net als tegen Heracles en Excelsior. Van NAC, Twente en ADO werd verloren. Tegen De Graafschap werd het een bloedeloze 0-0 en tegen een zwaar aangeslagen Ajax (nog onder Jol) durfden ze alweer niet te voetballen en door te drukken (0-0). Nee, 0-0 bij Ajax was een mooie uitslag, lispelde Fred. Nee Fred, je had ze daar de nek om moeten draaien!

Met wedstrijden tegen AZ, Lille, NAC en Ajax in het vooruitzicht vraagt Rutten met deze angstige spelopvatting dan ook om problemen. De tegenstander de bal geven en maar hopen of de hopeloos falende Berg of amper bewegende Koevermans hem een keer toevallig voor de voeten krijgt, is de goden verzoeken. Ook het eeuwige gebrei op de eigen helft met Engelaar als een spin in het web die bij elk balcontact de bal trager en zwaarder lijkt te maken, zal tot amper een kans leiden.

Ik vraag me dan ook echt af wat de rol van Cocu is. De assistent met 100+ interlands. Die zou Fred toch tot de orde moeten roepen. Op een tafel ermee en invetten met boter. Maar nee. Cocu is zowaar nog dodelijker voor het Eindhovense voetbal. ‘Ja, prima Fred. Puike strategie weer. Meesterlijk.’Hoort u het hem al zeggen, starend naar de grond? Ik wel. Anders was ie allang opgestaan. En de spelers? Die moeten zich doodschamen dat ze zich al zo lang laten koeieneren door een man die als er vroeger belletje getrokken werd, snel achteraan ging staan en al op weg was naar een vooral veilige verstopplek.

Vorig artikelFilmreview Zwartboek: Oorlog-Verzet – 8 – 145min – 2006
Volgend artikelKan iemand de Katholieke Kerk doortrekken; het stinkt zo

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in