Kan iemand de Katholieke Kerk doortrekken; het stinkt zo

2

De commissie-Deetman heeft een lijst van 1000 mogelijke daders van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk. Na de VS, Ierland, Engeland, Duitsland en Australie is nu de geestelijke pedofilie-bom gebarsten in Nederland. Wat maakt dat van kardinaal Simonis? vraag ik me dan af. Hij was degene die immers met een stalen – herstel – vroom gezicht, zei: “Dit bestaat niet in de Rooms-katholieke Kerk. Daar doen wij niet aan.”

Onlangs bleek dat Simonis al in 1990 op de hoogte was van sexueel misbruik binnen de kerk. De toenmalige schuldige priester werd de hand boven het hoofd gehouden door Simonis en overgeplaatst naar een parochie in Amersfoort. De klachten van van de ouders werden met goddelijk dedain onder het tapijt geschoven.

Het gaat mij nu vooral even om zijn reactie. Die is al eeuwen kenmerkend voor de Rooms-katholieke Kerk: Dit bestaat niet. Punt uit. Net zoals God wel bestaat. Punt uit. Net zoals vrouwen die bleven drijven met een molensteen om hun nek heksen waren! Punt uit. Net zoals zij die niet naar de Kerk gaan gedoemd zijn tot de hel. Punt uit.

Dat enge zwart-wit denken uit eigen belang, terwijl je ondertussen donders goed weet hoe de vork in de steel zit, maar liever de ogen sluit. Het binnen de kamer houden, de volgende ochtend weer op staan, recht in de spiegel kijken, je vroomste gezicht opzetten, een weesgegroetje doen, een kruisje slaan en hoppakee, we gaan weer gewoon door op de oude voet. Wat voor iemand ben je dan? En het is niet alleen een priester, een bisschop of een kardinaal maar ook de paus. En dan heb ik het vooral over Benedictus.

Het is immers Joseph Ratzinger geweest die tientallen jaren lang het misbruik wegmoffelde. Als hoofd van de Congregatie van de Geloofsleer – vroeger heette dat de Hoofd Inquisiteur, maar aan die naam kleefde teveel bloed, dus dan bedenk je gewoon wat anders dat ook goed klinkt -was Ratzinger tussen 1981 en 2005 verantwoordelijk voor het bewaren van de eenheid binnen de kerk. Alle neuzen dezelfde kant op. Punt uit. De oerconservatief Ratzinger was/is dan ook heel duidelijk in de RK-opvattingen over het celibaat, homofilie (volgens Ratzinger een moreel kwaad), condoomgebruik, abortus, aids en euthanasie. Wie daar anders over dacht kan zijn biezen pakken, wordt verketterd of overgeplaatst. Het was en is zijn way of the highway. Punt uit. En natuurlijk wordt alles binnenskamers gehouden. Punt uit!

Ratzinger kan de laatste tijd dan wel schijnheilig roepen dat misbruik streng veroordeeld moet worden. Het is hij die in 2001 een brief schreef aan alle bisschoppen waarin stond dat sexueel misbruik een zaak was van de Congregatie van de Geloofsleer en dat de politie niet ingeschakeld mocht worden. In 2003 deed hij de honderden zoniet duizenden meldingen van kindermisbruik door geestelijken van de Rooms-katholiek Kerk af met: “Ook priesters kennen hun bekoringen. De oorzaak is in essentie een zwak geloof. Zij moeten zich bekeren tot een oprecht en diep geloof.” Dat was Ratzingers pasklare antwoord. Geen woord over het veroordelen van sexueel misbruik door geestelijken, geen woord over slachtofferhulp, geen woord over het straffen van de schuldigen.

Daarmee is voor mij de cirkel rond en heeft de Rooms-katholieke Kerk zich schuldig gemaakt aan het overtreden van alle regeltjes, die door hun verzonnen opperwezen (voor geinteresseerden zie Concilie van Nicaea) zijn opgesteld. De RK-Kerk staat al eeuwen voor moord, doodslag, geestelijke terreur, onderdrukking, zelfverrijking, oorlog, haat, nijd, discriminatie van vrouwen en homo’s en nu dus ook voor pedofilie.

En het allerergste hieraan is dat ze ermee wegkomen. Al 2000 jaar. Nog steeds, na alle misdaden tegen de menselijkheid, lopen honderden miljoenen katholieken blind achter het Vaticaan en de ‘plaatsvervanger van God’ aan. En zie ik nooit een priester, bisschop, kardinaal of paus in staat van beschuldiging worden gesteld en achter de tralies belanden. Wat een eng wereldje!

Update: Kerk geeft homo’s de schuld van kindermisbruik

Update: Wie gaat er nu eens iets aan doen?

Update: broer van ex-paus Ratzinger was de terreurdirigent van misbruik-koor

Update: misbruik binnen de katholieke kerk, een gruwelijk overzicht op Wikipedia

Update: Archief van de Volkskrant over misbruik binnen de kerk (287 artikelen and counting)

Vorig artikelFred Rutten bange ballenafwachter
Volgend artikelBachanaal bij PSV na vertrek Jan Kromkamp

2 REACTIES

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in