Blatter toont voetbalwereld de middelvinger

1
Sepp Blatter

Voetbal heeft zichzelf tot het lachertje van de internationale sportgemeenschap gemaakt. De naleving van de regels is al tientallen jaren onderhevig aan volstrekte willekeur. De reden: er is geen scheidsrechter ter wereld die 22 jonge honden, met 44 zwaaiende armen en 44 schoppende benen allemaal tegelijk in de gaten kan houden op een veld van 100 bij 60 meter. We eisen een soort superman, die overal ogen heeft, sneller dan de wind kan lopen, altijd goed staat opgesteld en binnen 0.1 seconde iedere situatie – ook al vindt deze in zijn rug plaats of 20 meter verderop  met 5 spelers ertussen die zijn zicht belemmeren – feilloos kan inschatten.  

Hoe vaak moeten commentatoren en analisten in de veilige studio de beelden niet 3-4 keer terugzien, voordat zij een inschatting kunen maken van de (on)juistheid van de scheidsrechterlijke beslissing. Ieder weekend is het weer raak in alle nationale en internationale voetbalcompetities. Turft u maar een keertje mee. Gemiddeld zit de scheids er elke wedstrijd 2 keer faliekant naast. Rode kaarten die geen rood zijn, doodschoppen die niet worden gezien, doelpunten die onterecht worden afgekeurd, spelers die wegkomen met elleboogjes, buitenspel dat geen buitenspel is, penalties die niet worden gegeven en ga zo nog maar even door.  

Het moge duidelijk zijn dat  het onvermogen van de man in het zwart vaak grote invloed heeft op de uitslag van een wedstrijd. Hoe amateuristisch! En dat in de grootste sport ter wereld waar miljarden in om gaan en de belangen steeds groter worden. Voetbal is ten prooi gevallen aan pure willekeur. Waarom hier dan toch mee door gaan: regels laten verkrachten en gewoon doen alsof je neus bloed? Beslissende stem hierin heeft de FIFA. Maar die bestempelen de fouten van de scheids als: ‘Dat hoort er gewoon bij. Dat is de charme van het voetbal. Zonder fouten is er ook geen discussie en passie meer en dat maakt het juist zo leuk.’    

Alleen een organisatie die geleid wordt door wereldvreemde oude mannetjes die geen enkele feeling meer hebben met de sport krijgt zulke teksten uit zijn strot. Je wilt toch dat het zo eerlijk mogelijk gaat. Daarvoor stel je toch regels op! Zorg dan dat die ook zo goed mogelijk worden nageleefd! De enige manier waarop dat kan is door gebruik te maken van technische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld tv-beelden.. Klaar! In andere sporten doen ze het al jaren. Kijk maar naar hockey, basketbal, honkbal, american football, tennis, rugby, cricket, motorsport en rodeo. 

Maar niet in het voetbal. FIFA-baas Joseph (Sepp) Blatter heeft volgens eigen zeggen ‘fairplay’ hoog op de agenda staan, maar moeite doen om de voetbalregels echt na te leven ho maar. Hoe fair is het dat Lampard een overduidelijk doelpunt maakt tijdens het WK (onderkant lat, 60 cm over de lijn) en dat die goal vervolgens wordt afgekeurd? Hoe fair is het dat Nigel  ‘Karatekid’  de Jong mag blijven staan tijdens de WK-finale? Hoe fair is het dat Tevez in buitenspelpositie scoorde tegen de Mexicanen en Argentinie vervolgens doorging? En zo kan ik nog wel even doorgaan.    

Tijdens het WK van 2010 barstte de kritiek op de waardeloze naleving van de spelregels, de scheidsrechterlijke blunders en het maar niet willen inzetten van tv-beelden dan ook weer volop los. Gehaaid als de FIFA is beloofde ze – om de ‘opstand’ in de kiem te smoren – de inzet van technologische hulpmiddelen zo snel mogelijk op de agenda te zetten. Dat werd echter pas gedaan in oktober 2010. Dan pas kwam namelijk de spelregelcommissie (IFAB) van de FIFA bijeen. Wat een arrogantie om zo lang te wachten met iets dat schreeuwt om aangepast beleid!  In oktober bleef het echter ook nog bij praten alleen. Een beslissing werd er niet genomen er werd alleen een volgende vergadering ingepland. De zoveelste schoffering van de voetbalwereld door Blatter en zijn ja-knik-club.    

Weer 5 maanden later op 5 maart 2011 – notabene 8 maanden na het WK 2010 – zou het dan eindelijk zover zijn! De IFAB zou een beslissing nemen over de inzet van technische hulpmiddelen. Maar nee, over technische hulpmiddelen werd ineens helemaal niet meer gesproken. De bejaarden hadden het alleen maar gehad over eventuele camera’s op de doellijn. Het gebruik van tv-beelden is daarmee op slinkse wijze van de agenda afgevoerd. De taktiek van een sluwe en vooral arrogante dictator, die denkt overal mee weg te komen. Maar wederom was het slechts bij praten en bingo gebleven. Weer was er weer geen beslissing genomen. Blatter hierover: “We willen er alleen mee gaan experimenteren als er een goed systeem voor wordt gevonden.” Alsof iemand in 2011 zegt dat ze pas boeken gaan printen als de boekdrukkunst is uitgevonden. Blatter had echter nog meer te vertellen: De IFAB zou in 2012…ja, u leest het goed, in 2012 hierover verder bingoën, klessebessen. Dat betekende, aldus Blatter, dat het te kort dag was om camerabeelden al tijdens het EK van 2012 in te voeren. En daarmee, toonde hij eigenlijk de hele voetbalwereld zijn middelvinger.   

Werd er dan helemaal niks besloten tijdens die afgelopen 3 vergaderingen? Jawel, de IFAB bepaalde in maart 2011 dat het dragen van een shirt met een opstaand randje onder het voetbalshirt vanaf 1 juli verboden is. Zo’n ‘coltrui’ is namelijk erg gevaarlijk als de tegenstander eraan trekt…     

Kunt u ze nog serieus nemen? De FIFA heeft maling aan alles en iedereen. Dat wisten we al en dat blijkt nu weer. Blatter wil alles bij het oude houden. Dingen veranderen kost hem geld en de stemmen van tientallen obscure Afrikaanse, Aziatische, Midden-Amerikaanse en Polynesische en Micronesische minilandjes. Ja, want alles met een grasveldje is lid van de FIFA gemaakt door Herr Joseph. Zij een zak geld, hij een stem. En zo hoopt hij nog een tijdje als ongekroonde koning van de wereld te blijven zitten. Op een alsmaar groter wordende berg geld. Waarom denkt u dat onder Blatters leiding de WK’s gingen naar landen waar allemaal wel wat te sjoemelen valt: Zuid-Afrika, Brazilië, Rusland en Qatar?   

Het wordt tijd dat een aantal grote landen ballen toont, uit de FIFA stapt en een eigen bond opricht! Een fatsoenlijk mens wil hier toch geen deel meer van uit maken…

Update: Fifa-officials gearresteerd wegens omkoping

Vorig artikelEuropese Unie: zakken vullen!
Volgend artikelGouden trio AC Milan volledig de weg kwijt

1 REACTIE

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in