Roeptoeter Cruijff moet nu eens verantwoordelijkheid nemen

3

De situatie bij Ajax momenteel is te vergelijken met een coup. Met Johan Cruijff als rebellenleider. Wel een sluwe rebellenleider, want hij wil geen enkele verantwoordelijkheid. Iedereen moet wel precies doen wat Johan zegt, maar zelf onderdeel uitmaken van de nieuwe organisatie en dus verantwoordelijk zijn als het mislukt dat wil hij niet.  Dat klinkt een beetje als een puppetmaster. Iemand die achter de schermen de lakens uitdeelt en op cruciale posities zijn eigen lakeien neerzet, maar als puntje bij paaltje komt nergens op aan te spreken is. Ik krijg daar de kriebels van. Zelfs als het om Johan Cruijff gaat.

Wat wil Cruijff nu precies? Dat hij de situatie bij Ajax beu is, kan ik me voorstellen. De afgelopen, pak em beet, 10 jaar is het een zooitje.  Ajax stond bekend om zijn topspitsen uit de eigen opleiding maar na Kieft, Van Basten, Bergkamp en Kluivert is het akelig, heel akelig stil geworden. Trouwens, er breekt de laatste 5 jaar over het algemeen bar weinig echt door. Jan Vertongen, Gregory van der Wiel en misschien Urby Emanuelson doen/deden het goed, maar dan houdt het op. Siem de Jong moet zich nog bewijzen. En Thomas Vermalen kwam van Beerschot en was 18 toen ie naar Ajax kwam en telt dus niet mee. Verder is Ajax financieel en bestuurlijk naar de kloten geholpen door incompetente managers als Arie van Eijden, John Jaakke, Maarten Fontein en nu Rick van den Boog en qua spel en technisch beleid door matige trainers als Jan Wouters, Ronald Koeman, John van ’t Schip (interim), Tonnie Bruins Slot (interim), Marco van Basten, Henk ten Cate, Adrie Koster, Danny Blind, Martin Jol en nu (maar die heeft nog het voordeel van de twijfel) de totaal onervaren Frank de Boer.

Wat dat betreft heeft Cruijff gelijk dat er iets moet veranderen. Maar bij zijn oplossing kun je grote vraagtekens zetten. Hij slaat immers dezelfde weg in als de mensen die hij zo bekritiseert. Hij vindt dat het totaal onervaren ‘supertrio’ Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk Ajax weer op de rails naar de wereldtop moet zetten. Dat is merkwaardig. Waarom nu juist die 3? Waarom zijn die 3 beter dan de mensen die er nu zitten? Frank de Boer is een groentje in het trainersvak en daarom een enorm risico voor een topclub als Ajax. Ziet u Philips, Google of Bavaria al iemand zonder enige ervaring aanstellen als CEO? Je zou toch verwachten dat Ajax na het debacle met beginnende trainer Van Basten geleerd heeft van zijn fouten. En dan moet Bergkamp verantwoordelijk worden voor de jeugdopleiding en het eerste? Iemand die tot voor kort de D2 van Ajax trainde en geen enkele affiniteit heeft met technisch beleid? En Wim Jonk, die bij Volendam werd weggestuurd vanwege mislukte aankopen, moet de scouting onder zijn hoede gaan nemen? Verbazingwekkende keuzes! Bergkamp en Jonk zijn nooit personen geweest die bekend stonden om hun leiderscapaciteiten. Hun visie. Het waren rustige, aardige jongens, die liever naar de grond staarden en hun mond hielden dan hun mening etaleerden. Waarom nu juist zij?

Omdat zij precies doen wat Johan zegt? Het lijkt er wel op. Helemaal als je ze in de interviews hun verontwaardiging hoort uiten over de afwijzende houding van de clubleiding ten opzichte van hen. Bergkamp was ‘geshockeerd’ en Jonk vond Ajax nu ‘middelmaat’ en had het verder over ‘fantastische mensen die de club willen helpen.’ Wat een flinke jongens zijn Dennis en Wim toch zo plotseling geworden nu Johan hen steunt en naar voren heeft geschoven. Ik kan me de houding van Coronel en Van der Boog dan ook wel voorstellen. Niet dat ik nu zo laaiend over hen ben, maar zijn Cruijffs plannen nu zoveel beter? Cruijff heeft het er de hele tijd over ‘dat voetbalmensen de boel moeten gaan runnen’ bij Ajax. De algemeen directeur (Van der Boog), de commercieel directeur (Van der Aat) en de financieel directeur (Slop) van Ajax moeten dan ook onmiddellijk weg. De reden? Ze hebben volgens Cruijjf ‘de ballen verstand van voetbal’. Ja en? denk ik dan. Dat is toch ook niet hun terrein! Moet een directeur van een schoenenfabriek zelf schoenen kunnen maken?

Johan Cruijff lijkt revanche te willen voor zijn eerdere coup in 2008, toen hij ineens ten tonele verscheen op de ledenvergadering. Hij had zich toen echter verkeken op de persoonlijkheid van de nieuwe trainer voor het volgende seizoen; Marco van Basten. Van Basten is niet iemand die ja en amen zegt en klakkeloos doet wat Cruijff dicteert. De twee botsten dan ook over de reorganisatie van de jeugdopleiding van Ajax. Een reorganisatie die naar de mening van Van Basten te rigoreus was. Van Basten wilde zelf eerst eens kijken hoe het er aan toe ging en wilde zich een beeld vormen voordat hij stappen ging ondernemen. Een logische en verstandige beslissing lijkt me. Maar dat was wel tegen het zere been van Cruijff, die onmiddellijke actie eiste volgens zijn eigen agenda. Van Basten hield voet bij stuk, zei nee tegen zijn leermeester en Cruijff stapte gepikeerd op. Alle verantwoordelijkheid achterlatend.

Cruijff heeft daarvan geleerd en heeft deze keer zijn greep naar de macht zorgvuldiger gepland. Via zijn column in de Telegraaf en zijn ja-knik-journalisten-vriendje Jaap de Groot begon hij in september 2010 zijn kritiek te spuien. Dat resulteerde er uiteindelijk in dat hij 8 stromannen in de 24-tallige ledenraad wist te krijgen. Stromannen die allen op het lijstje van Cruijjf stonden en die dankzij zijn steun, want Johan is heilig in Amsterdam en grote delen van Nederland, aan hun nieuwe baantje zijn gekomen. Toen dat gerealiseerd was, nam hij persoonlijk zitting in een door hem zelf voorgestelde technische commissie die als klankbord voor de directie van Ajax moest gaan fungeren. Een klankbordgroep die uitsluitend bestaat uit jaknikkers van Cruijff onafhankelijke mensen met een eigen mening. Of niet, Peter Boeve en Dick Schoenaker?

Nog geen maand later breekt de revolutie uit. Het eerste het beste advies van deze klankbordgroep blijkt een keiharde eis. Een gooi naar de macht. De directie moet precies doen wat Johan Cruijff zegt en zo niet dan donderen ze maar op. Geen tegenspraak. Cruijff wil, zo heeft ie zelf gezegd, de totale regie. Goedschiks, zoniet kwaadschiks. Ja, zo werkt dat natuurlijk niet. De directie van Ajax wil wel zijn technisch advies overnemen, maar is uiteraard geenszins van plan het personeels- en algemene beleid uit handen te geven. Reden voor een woedende Cruijff om via de ledenraad alsnog zijn zin te krijgen.  Een ledenraad waarin hij sowieso al 8 stemmen voor heeft. De directie van Ajax strijdt dan ook een verloren strijd. Mochten ze de ledenraad woensdag overleven, dan worden ze ongetwijfeld op straat gezet door de buitengewone algemene ledenvergadering, die Cruijff dan laat optrommelen. Van ‘De Verlosser’ kun je immers nooit winnen.

Maar dan? Wat dan? Dan wordt het nog interessanter. Dan krijgen we een club met een figuur op de achtergrond die vanuit een terrasje in Barcelona aan ALLE touwtjes trekt maar zelf nergens op aan kan worden gesproken. Welk supertrio met zelfrespect wil op die manier naar de bekende pijpen dansen? Welke handpop wil voorzitter worden van zo’n club? Ik roep Cruijff dan ook op om Ajax niet in deze beschamende en onwerkbare situatie te brengen. Wees een vent. Blijf niet roeptoeteren aan de zijlijn, maar stap het veld in en wordt technisch directeur of van mijn part voorzitter. Neem in ieder geval de eindverantwoording van je plannen. Dan kunnen we je met zijn allen met de Cup met de grote oren zien staan of gigantisch op je bek zien gaan.

Vorig artikelGouden trio AC Milan volledig de weg kwijt
Volgend artikelLefgozer Ronnie O’Sullivan

3 REACTIES

  1. Cruijff of geen Cruijff dat is de vraag.Voor mij niet als supporter is het een droom om Cruijff en van Gaal samen met Danny Blind in het btuseur te zien.Waarbij op de toekomst Jonk Bergkamp en Frank de Boer bij het eerste elftal dat is een droom!

  2. cruijff en wilders heebbn grote parallellen, je hebt ze nodig voor prikkeling maar het volk denkt dat ze alles kunnen van 27-11-11abstract:Met Cruijff als eeuwige verlosser is de achterban gerustgesteld, vol hoop over wat zijn ultieme wijsheid vanaf de zijlijn met de club gaan doen. Hij lijkt in zijn doen en laten, z’n handelen en communiceren erg op Wilders: afzetten tegen de gevestigde orde, one-issue claimen zonder de relaties met andere disciplines in aanmerking te nemen en, bovenal, geen verantwoordelijkheid nemen. Je zou erop afgerekend kunnen worden. Ja, je gaat niet je eigen balkonnetje doorprikken, dat moeten anderen maar doen.En dat doen die anderen nu. Johan was de beste Nederlandse voetballer ooit maar toont zich op geen enkele manier een goed bestuurder. Samenwerken lukt aantoonbaar niet en op een integrale visie op sportieve- e9n financieble prestaties heebbn we hem ook nog niet kunnen betrappen. Kortom: zeer functioneel om de begaande paden te challengen maar verwacht geen verantwoordelijkheid aan de bestuurstafel

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in