Doelpuntenmachine moet Rutten redden

0

PSV liet gisteren tegen Ajax bij vlagen zien hoe goed het kan voetballen. Dat mag ook wel. De voorhoede en het middenveld zijn voor Nederlandse begrippen van topniveau en kunnen in de Europa League wel eens gaan verrassen. De verdediging stuntelde echter weer eens ouderwets. Bij de eerste goal lieten Marcelo en Manolev zich kinderlijk eenvoudig wegzetten door Sigthórsson en de tweede goal werd ingeleid door slecht uitverdedigen van Pieters.

Wat heeft Fred Rutten toch met spelers die bijna wekelijks door de mand vallen? Waarom blijft hij ze maar de hand vergoeilijkend boven het hoofd houden én vooral opstellen?

Stanislav Manolev acteert al jaren de rechtsback, maar kan in die rol nooit overtuigen. Hij blijft vooral opvallen door mislukte voorzetten en clownesk balverlies. Marcelo Guedes Filho speelde ooit bij het Santos van Pélé, maar rijgt sinds hij bij PSV speelt al 31 Eredivisiewedstrijden de fouten aaneen. De afgelopen 2 jaar zweerde Rutten bij zijn oogappel Orlando Engelaar, maar de lange middenvelder betaalde dat vertrouwen met zijn slowmotion-spel nooit terug. Ook Carlos Salcido en Francesco Rodríguez mochten in het veleden min of meer het hele seizoen blijven staan. Onbegrijpelijk! Salcido had er in zijn laatste seizoen allang geen zin meer zin, straalde dat ook uit op het veld en dat resulteerde menigmaal in kinderlijk balverlies en ridicule terugspeelballen. Rodríguez bleek een trage Houten Klaas die veel te vaak te laat kwam. En dan had je ook nog Marcus Berg. De arme Zweed speelde zo slecht dat ie zich bijkans tussen de grassprieten probeerde te verstoppen, keek wekelijks smekend naar de reservebank, maar Rutten weigerde hem uit zijn lijden te verlossen.

Het resultaat van dit bijna obsessieve vertrouwen in spelers van de PSV-trainer: 2 jaar geen prijzen en veel te vaak matig tot slecht voetbal.
Dat Rutten leert van zijn fouten, die hoop heb ik allang opgegeven. Manolev’s positie lijkt wel onaantastbaar en in Fred’s pikorde staat Marcelo nog altijd boven Derijck. En diep in zijn hart stelt hij nog steeds het liefst Engelaar op. Zonodig als verdediger! Zou het dan weer een rampseizoen worden?

Nee, dat kan bijna niet. Dankzij de 28 miljoen euro aan aankopen is de kwaliteit in de aanval en op het middenveld nu zo hoog dat Matavz, Lens, Mertens, Wijnaldum, Strootman en Toivonen in staat moeten zijn het geklungel achterin ruimschoots te compenseren. Tegen Ajax lukte dat net niet, maar het is nu aan Rutten om van deze 6 een geoliede doelpuntenmachine te maken.

Vorig artikelFred Rutten: zet hem op hè
Volgend artikelJeugdopleiding PSV: scouten, opleiden en dan… een mooie amateurclub

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in