Jeugdopleiding PSV: scouten, opleiden en dan… een mooie amateurclub

1

PSV heeft maar liefst 9 nieuwe spelers (Mertens, Strootman, Wijnaldum,Matavz, Derijck,Sinouh,Tyton, Bentancourt en Ibrahim) aangetrokken en daarvoor 28 miljoen uitgegeven. 9 spelers! Dat is een heel elftal. Dat lijkt me een duidelijk signaal naar de eigen jeugdopleiding. Talenten als Locadia, Ritzmaier en Depay zitten blijkbaar in een wachtkamer waar ze, als ze bijna aan de beurt zijn, weer opnieuw een nummertje moeten trekken.

Bovendien blijkt het beleid van PSV 180 graden om te draaien als Marcel Brands een zak geld krijgt. Nu is die ommekeer van Brands niet zo vreemd, want de jeugdopleiding van PSV faalt al jaren.

KNVB geeft PSV- jeugdopleiding 4 sterrenstatus
PSV heeft al jaren een eigen jeugdopleiding (vroeger zelfs een eigen jeugdinternaat). Die PSV Jeugdopleiding heeft een vier sterrenstatus. Dit is de hoogste status die door de KNVB toegekend wordt. In 2007 ontving PSV de trofee voor beste Jeugdopleiding van Nederland. De opleiding bestaat uit 12 teams. Uiteindelijk doel is dat er spelers doorstromen naar het 1ste elftal.

Om die jeugdopleiding te vullen met talenten heeft PSV meer dan 60 regioscouts en tipgevers in dienst die jaarlijks duizenden wedstrijden en spelertjes bekijken. Bovendien heeft PSV een samenwerkingsverband met vijfentwintig grote amateurclubs en de jeugdafdelingen van drie Betaald Voetbal Organisaties in de regio.

Achter die jeugdopleiding steekt dus een geweldige organisatie waarin al jaren veel, heel veel geld wordt gepompt. Dan vind ik het vreemd dat daar zo bar weinig uitkomt. Een blik op de huidige selectie leert dat alleen Labyad, Ojo en Tamata eigen kweek zijn.  Maar een basisplaats hebben ze niet.

Slechts 2 doorgebroken spelers in 10 jaar
Als je naar de afgelopen 10 jaar kijkt zie je hetzelfde patroon. Er breekt amper een talent  door. En als er dan eindelijk een doorbreekt, vindt PSV hem vaak uiteindelijk toch niet goed genoeg en stuurt hem weg. De wereld op zijn kop!  Afellay en Bakkal zijn namelijk de enige positieve uitzonderingen. Alhoewel die laatste inmiddels ook aan de kant is gezet door Rutten en verhuurd is aan Feyenoord.  Op zijn plek speelt nu Wijnaldum, een vergelijkbare speler.

En de rest? Huntelaar werd van de hand gedaan aan Heerenveen omdat ie niet snel genoeg zou zijn. Auw! Marcellis was te klein voor een centrumverdediger en laat nu wekelijks bij AZ zien dat hij een betere rechtsback is dan Manolev. Beerens werd te licht bevonden en is nu een van de beste rechtsbuitens van Nederland. Tussen Aissati en PSV boterde het niet meer en hij werd verkocht aan Ajax.

En dat was het wel. Twee echt doorgebroken spelers in 10 jaar tijd! En miskleunen met 5 talenten. Wanbeleid ten top. Wie verzint dit? Je vraagt je af wat er met al die A1-spelers is gebeurd die de hele peperdure, zo bejubelde en bekroonde jeugdopleiding van PSV hebben doorlopen de afgelopen jaren… Je zou je kind bijna adviseren niet naar PSV te gaan.

Vorig artikelDoelpuntenmachine moet Rutten redden
Volgend artikelWie helpt Fred Rutten?

1 REACTIE

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in