Zonderland en Van Gelder de dupe van idiote regels

1

Yuri van Gelder (Ringen) en Epke Zonderland (Rekstok) worden allebei 5e op hun onderdeel tijdens het Wereldkampioenschap Turnen. Nederlanders die 5e worden op een WK Turnen! En dat, ondanks een cruciale fout die beide heren een punt aftrek opleverde. Dan ben je wereldtop. Dat klopt ook, dat bewijzen de 2 Nederlanders al jaren. Van Gelder heeft 3 Europese titels en 1 wereldtitel in zijn zak en Zonderland werd 1 keer Europees kampioen en 2 x vice-wereldkampioen.

En toch is vijfde worden op een WK en al die titels op je naam niet genoeg om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. Voor van Gelder betekent zijn vijfde plek een definitief ‘no go’, aangezien het WK voor hem het enige kwalificatietoernooi is. Voor Zonderland rest nu nog een laatste strohalm; een meerkamptoernooi in januari. Ja, en een meerkamp, dat heeft Zonderland al jaren niet meer gedaan! Mede door een blessuregevoelige schouder.

Wat hadden de turners dan moeten doen om zich te kwalificeren voor de Spelen, vraag ik me dan af? Een blik op de regels van de internationale turnbond (FIG) wijst uit dat ze allebei bij de eerste 3 hadden moeten eindigen op het WK.

Ik kan daar met mijn pet niet bij. Wat is dat voor belachelijke eis. Alleen de nummers 1,2 en 3!!! En welke dorpsgek heeft het bedacht om een WK te devalueren tot het belangrijkste (en vaak enige) Olympische kwalificatie-toernooi? Geen turner die afgelopen week bezig was met het winnen van WK goud. Nee, iedereen zat met zijn hoofd bij de Olympische Spelen. Kwalificeren voor Londen, daar ging het om in Tokio.

Hoe zit het dan precies met dat kwalificeren? Als het aan het NOC-NSF had gelegen dan mochten de zowel van Gelder als Zonderland hun koffers voor Londen al inpakken. Kans op een plek bij de eerste 8 is de Nederlandse eis. Het IOC en met name de FIG hanteren echter andere regels. In Londen verschijnen straks 98 turners in de arena. Dat zijn: De nummers 1,2 en 3 van elk onderdeel van het afgelopen WK Turnen, 2 turners uit het gastland en – en nu komt het – maar liefst 60 turners uit de beste 12 turnlanden (5 turners per land). En de rest wordt aangevuld door turners uit de meerkamp tijdens het Olympische Test Event.

Dat zijn kwalificatieregels waar je als klein turnland, die het moet hebben van enkele specialisten, niet tegenop kan boksen. Nederland heeft te weinig turners van wereldniveau om potten te breken in de landenwedstrijden, heeft dus een lage landenranking en zit dus nooit bij de eerste 12 landen ter wereld die samen 60 turners mogen afvaardigen. Dan blijft er maar een ding over voor de specialist uit Nederland en vele andere kleine turnlanden. Bij de beste drie eindigen op het WK. Dat is een schandalig hoge eis die niets met sport en sportiviteit te maken heeft, maar meer weg heeft van het behartigen van de belangen van grote turnlanden.

Vorig artikelWie helpt Fred Rutten?
Volgend artikelDuitsland legt zwakheid Oranje bloot

1 REACTIE

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in