Ten Have probeert Cruijff kalt te stellen

1

Wat er nu bij Ajax gebeurt is het typerende voorbeeld van een manager, Ten Have, die uitsluitend denkt in macht, ego en eigen belang en totaal niet geïnteresseerd is in het welvaren van het bedrijf (Ajax) waar hij voor werkt. Anders kan ik het stiekeme aanstellen van Van Gaal als algemeen directeur, terwijl Cruijff net de lijnen aan het uitzetten is, niet verklaren. Alsof je een kat in een hondenhok gooit. En er dan bij gaan staan en je verbazen over het enorme kabaal daar binnen.

Dat is wat Ten Have nu doet. Een schoolvoorbeeld van achterbaks management. Cruijff proberen kalt te stellen en tegelijk zelf de macht grijpen. Ten Have is specialist op het gebied van organisatieverandering en bedrijfsstrategie en hij demonstreert dat nu even. Ten Have voelt dat hij de strijd tegen Cruijff niet kan winnen en haalt er snel een derde bij (Van Gaal) die de kastanjes voor hem uit het vuur moet halen. En dan de buitenwacht wijsmaken dat je het beste voor hebt met Ajax.

Natuurlijk wordt die boodschap fraai verpakt, zoals een echte topmanager betaamt.  Dus sprak Ten Have over: “‘We willen met deze twee iconen van de club verder. Cruijff is de beste speler ooit van Ajax, Van Gaal de beste trainer ooit. Dat is waar wij op hebben ingezet en ik geloof dat we daarvoor steun zullen krijgen. We willen aan het werk met de beste mensen. Iedereen moet nu professioneel zijn, Ajacied zijn. De supporters vragen dat van ons.”

Kwijlend moet hij naar zichzelf hebben gekeken, toen ie het terug zag bij Studio Sport. Steven ten Hage. Met een biertje op de bank. Voetjes omhoog. De stropdas even wat losser. Met een heel tevreden, zelfingenomen gezicht. De hand graaiend in een bakje pinda’s naast hem.

Steven ten Hage heeft echter een ding vergeten.Bij elk normaal bedrijf zou het een meesterzet zijn geweest, waar hij mee weg was gekomen. Maar dit werkt niet bij een voetbalclub als Ajax. Dan heb je ook te maken met pers, met een ledenraad, met supporters, met heel voetbalminnend Nederland én met Johan Cruijff. En van Cruijff kun je nooit winnen.

Het is te hopen voor Ajax dat de ledenraad massaal achter Cruijff gaat staan. Dat Ten Have en zijn 3 jaknikkers opstappen. Dat Van Gaal lekker in Portugal blijft en dat ze doorgaan met de lijn-Cruijff. Iedereen weet dat als je Johan binnenhaalt, alles en iedereen naar zijn pijpen moet dansen. Hij is er nu; dus doe dat dan ook en loop niet te zeuren en te zaniken en probeer er hem niet uit te werken. Laat Johan Cruijff zijn karwei bij Ajax afmaken. Slechter dan de afgelopen 10 jaar kan het niet gaan.

Update: Ajax gaat definitief koers Cruijff varen

Vorig artikelDuitsland legt zwakheid Oranje bloot
Volgend artikelNL politici zijn wereldvreemd. Deel 1. De geldverslindende ontwikkelingshulp

1 REACTIE

 1. Gefeliciteerd! Ik heb een aantal van deze columns gelezen, en ik moet zeggen dat je de feiten,ervaringen precies zo weet te benoemen,als ik die zelf ook ervaar.
  In mooie,scherpe bewoordingen en beelden.
  Het zijn grote ergernissen en machteloze gevoelens, die je verwoordt, en ik ben ook heel benieuwd hoe lang deze kruik nog te water gaat vooraleer ze breekt,want het heeft er alles van dat de ” boven ons gestelden” het er wel op aan willen laten komen,daarmee demonstrerend hoe ze kennelijk in een web gevangen zitten,waar ze niet uit kunnen.
  Dat web hebben ze dan wel zelf geweven.
  Alle oplossingen van alle mismanagement de laatste decennia worden bij de burger op zijn bordje geschoven, en passant met hier en daar een poging ook de schuld bij die burger te leggen (wij wilden toch zelf die- wat naderhand pas bleek- risicovolle, financiele “producten”).
  Het verzet begint met het verwoorden van het onrecht!
  Ga zo door!
  Boukje

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in