NL politici zijn wereldvreemd. Deel 2. Goede Doelen smijten uw geld weg

0

Het is weer december. De maand van Sinterklaas, Kerst, de eerste sneeuw, oudjaar, oliebollen, vuurwerk en van… collectanten. Nu verheug ik me op alles, behalve op die irritante geld-uit-je-zak-kijkers. Zo’n dik mens in een Hema-jas aan je deur, met een kop alsof ze net 100 uur naar een uitgemergeld Sahel-kind heeft moeten staren. Je ruikt de strontvliegen van dat joch nog als haar gegrimaste lach je bereikt. Als je je deur half open hebt gedaan,  ramt ze de collectebus al richting je huig. En dan nog dwingend gaan rammelen ook. Het meest irritante geluid ook. Zo van, het jaar is bijna om. Dit is je laatste kans om dat Westerse schuldgevoel van je af te kopen.

Ik snap niet waar ze de moed nog vandaan halen anno 2011. Meer dan 90 procent van je geld verdwijnt namelijk in de verkeerde zakken. Pink Ribbon (Borstkanker) spande onlangs de kroon door slechts 1,8 procent aan borstkankeronderzoek uit te geven. De rest werd op een bankrekening gezet, ging op aan voorlichting of verdween in de zakken van de organisatoren zelf.

Nederland telt volgens de Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) bijna 9000 Goede Doelen. Slechts 360 daarvan leveren hun jaarverslag in bij toezichthouder het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en hebben daaraan een keurmerk of certificaat ontleend. Een keurmerk dat overigens weinig zegt: want het CBF behartigt gezien haar doelstelling ook de belangen van de fondsenwerver.

Op 6 december 2011 werd bekend gemaakt dat de 831 grootste goededoelenorganisaties in Nederland 3,8 miljard bijeen hebben geharkt in 2010. 3,8 miljard! Waarvan 1,3 miljard aan overheidssubsidie, 1,4 miljard uit eigen fondsenwerving en een half miljard uit de loterijen. Dat is grotendeels uw geld. Iedere Nederlander, jong of oud, draagt sowieso alleen al voor die subsidie ruim 80 euro per jaar bij.

En dan durven ze ook nog rond te gaan met de collectebus of sturen ze ledenwervers op je af. En het loont! Jaarlijks trappen 500.000 Nederlanders er weer in en worden donateur. Gemiddeld betalen ze 5 euro per maand. Dat geld gaat van iedere donateur de eerste 18 maanden rechtstreeks naar het bedrijf waarvoor de collectant werkt. Anderhalf jaar aan donaties! Uw 90 euro. Rechtstreeks de verkeerde handjes in.

Ja, het is een lucratieve business. Als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt kun je er slapend rijk mee worden over de hoofden van gulle, onnozele gevers en niet te vergeten de belastingbetaler. Bij fondswervingonline.nl zijn ze er ook achter. Wie lid wordt van die club krijgt inzicht in de subsidiejungle en toegang tot maar liefst 3000 verschillende subsidies en fondsen.

Maar liefst 3000 geldpotjes voor bijna 9000 niet of nauwelijks gecontroleerde Goede Doelen. We zijn echt gek geworden!

Extra:  Giften Serieuzzz Live naar peperdure organisatie

Vorig artikelNL politici zijn wereldvreemd. Deel 1. De geldverslindende ontwikkelingshulp
Volgend artikelNL politici zijn wereldvreemd. Deel 3. Eerste Kamer tolereert dierenleed, want is geloof

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in