Taakstraf voor agentbeuker dankzij softe Polaris-richtlijnen

4

Een agent 6 keer vol in zijn gezicht slaan en dan wegkomen met 20 uur taakstaf en een boete van 200 euro. Wat moet de 18-jarige  Bilal el B., een meeloper uit de beruchte Marokkaanse Terwijdense terreurhanggroep The Untouchables, hebben gesidderd van deze snoeiharde rechterlijke uitspraak. Nou ja uitspraak, maak daar maar van: door software gestuurde beslissing.

De rechter achtte de poging tot toebrengen zwaar lichamelijk letsel, zoals ten laste was gelegd, namelijk niet bewezen, maar wel mishandeling en kwam zodoende uit op een werkstraf van 40 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Opmerkelijk! Volgens het wetboek van Strafrecht kun je voor mishandeling maximaal 3 jaar celstraf krijgen. Mishandeling van een ambtenaar in functie wordt zelfs zwaarder aangerekend. Waarom dan slechts die 20 uur plantsoenendienst opleggen?

‘Ik kan me voorstellen dat het niet aansluit bij de beleving van de burger, maar wij houden ons aan de richtlijnen,’ zei Mary Hallebeek, woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De richtlijnen! Juist ja. Daar gaat het nu net om. Hallebeek refereert namelijk aan de BOS/Polaris-richtlijnen. De Polaris-richtlijnen beoordelen misdrijven via een heuse rekensom. Aan ieder ‘basisdelict’ wordt een vast aantal ‘strafpunten’ toegekend. Fietsendiefstal levert bijvoorbeeld 10 punten, woninginbraak 60 punten en een autokraak 20 punten op. Vervolgens rekent een computerprogramma BOS (Beslissing Ondersteunend Systeem) de strafpunten om naar een strafeis. Op ieder strafpunt staat een boete van 29 euro. Dus fietsendiefstal betekent., effe rekenen, oh nee dat hoeft niet, dat doet computer BOS, effe kijken… Ja dat is dan een boete van 290 euro! Daar komt geen mens meer aan te pas!

Computer rekent slappe strafeis uit

Wat een prachtvinding van ons Openbaar Ministerie. En wat een heerlijkheid en vooral eenvoud voor onze rechters. Gewoon een misdaad in een machine stoppen. Wat gerinkel, wat gestommel, en ja, daar komt de strafeis er al uit rollen… Stempeltje erop door de rechter. En klaar! Volgende zaak.

Dikke middelvinger naar die peperdure opleiding. Wat nou inlevingsvermogen? Huh wat zegt u…verzwarende omstandigheden? Fuck the beleving van de burger. Fuck deze maatschappij. Fuck de politie!

En om het helemaal makkelijk te maken zetten we deze prachtige vinding gewoon online. Hier kunt u BOS downloaden en er zelf meespelen. Zin in een misdaadje? Reken hier alvast uw straf uit. En oh, wat valt dat allemaal mee… Maar 40 uur taakstraf voor 10 keer de supermarkt leegroven. Ik ben naar de A&H…

Extra: Jongeren krijgen taakstraf voor pinpasfraude

Extra: Onbegrip over lage straffen hooligans

Vorig artikelOok in 2012 zitten ze in uw portemonnee te graaien
Volgend artikelLabyad ook gratis de deur uit bij PSV?

4 REACTIES

  1. Ha kijk – daar zat ik nou net op te wachten! Als rechters tòch alleen nog maar afvinken of er een regel is overtreden dan wel of ´ie gevolgd is, te ja of te nee; dan kunnen we de rechtspraak spectaculair vereenvoudigen door voortaan een computer te laten wegen wat gewogen kan worden.
    Geweldig! Als justitie tòch alleen nog maar objectief aantoonbare feiten berecht, dan hoef je je over ´waarheid´, ´goed´ of ´kwaad´ of zoiets als intenties helemaal niet meer te bekreunen. De postmoderne wereld zit wat dat aangaat net zo simpel in elkaar als een leesboek voor slechtzienden: heeft ´ie het gezegd en is er een klacht ingediend?? Ja, hij heeft het gezegd er is een klacht ingediend. Was het waar wat hij zei? Doet er niet toe. Hij heeft het gezegd, en er was een klacht. Straf.
    Kunnen ze dan op z´n minst wel ff definièren in Polaris.01 dat het slachtoffer een ambtenaar in functie, een kind, een oude dame, of een anderszins taboe geweldsobject was? Of kan dat stomme programma ´maatschappelijke context´ niet berekenen? Tant pis – kunnen de rechters ook niet
    Hoeveel punten worden er overigens bij de strafmaat opgeteld als er een ´hatecrime´ wordt bedreven tegen een van rechtswege gecertificeerde slachtoffergroep? Een hatecrime is toch extra strafbaar?
    En er worden toch zeker wel punten afgetrokken als de dader uit zo´n groep afkomstig is?!

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in