Hoe lang mag Fred Rutten nog blijven aanmodderen?

0

Ik zit met verbijstering naar Groningen – PSV te kijken. De tussenstand is 3-0 en PSV heeft niet een kans gehad, niet een keer op doel geschoten. Iedereen staat stil in zijn positie, elkaar de bal haast dwangmatig toe te schuiven. Nu is dat niet de eerste keer dat PSV zo kansloos speelt. Dat doen ze eigenlijk al zolang Rutten de scepter zwaait. Een paar uitzonderingen daargelaten.

PSV heeft onder Rutten nooit meer dan 3x op rij achterelkaar gewonnen. Nooit meer dan 2x achterelkaar goed gespeeld. Als je alleen naar de wedstrijden van deze competitie kijkt, dan werd er alleen goed gevoetbald tegen Ajax, Twente, Roda, Groningen, Heerenveen en Heracles. Dat zijn maar 6 van de 22 wedstrijden, waarin het beoogde niveau werd gehaald. Van die 6 wedstrijden eindigden er 3 in een gelijk spel. In maar liefst 9 van die 22 wedstrijden werden er punten verspeeld. Dat zijn slechte cijfers voor een topploeg. Slechte cijfers voor een ploeg die dit jaar kampioen MOET worden.

Ik begrijp de rust dan ook niet binnen PSV. Waar is de kritiek? Waar is de zelfreflectie? Dit dreigt voor het derde achtereenvolgende jaar nu exact dezelfde kant op te gaan en de PSV-directie staat erbij, kijkt ernaar, en laat het gebeuren. Is men hier tevreden mee? Zien ze nu nog geen patroon? Dit gebeurde vorig jaar. En het jaar ervoor ook. Precies hetzelfde bange, voorzichtige, inspiratieloze voetbal. En precies dezelfde magere resultaten. Én precies dezelfde coach, die daar verantwoordelijk voor is.

Ik heb het al eens meer geschreven. Maar het is Rutten ook met deze nieuwe jongens gelukt. Hij heeft het voetbal er weer uit weten te halen. En weten te vervangen door voorzichtigheid, ingebakken zekerheden, statisch positiespel en bijna geen ruimte voor swingende frivoliteiten en aanvallend spel. Het resultaat is dat PSV iedere wedstrijd zomaar kan verliezen. Tegen wie dan ook. En dat gebeurt dan ook. Maar liefst 21 verliespunten na 22 competitierondes. Met 6 nieuwe spelers! Spelers waaraan 28 miljoen euro is uitgegeven.

Daar kan en mag PSV nooit tevreden mee zijn. Hoeveel krediet krijgt Rutten nog? Zijn krediet had anderhalf jaar geleden al op moeten zijn, maar hij mag van PSV nu zelfs zwaar in het rood gaan staan. Wat een non-beleid. Zo loopt de club straks weer 20 miljoen aan Champions League gelden mis. Kijk eens naar dat wedstrijdschema. PSV wacht nu 5 loodzware wedstrijden op rij.  Als de PSV-directie nu weer niet ingrijpt wordt het tijd om niet alleen Rutten te vervangen maar ook zijn bazen.

Update: Zelfs na de 2-6 afgang tegen Twente zijn er geen twijfels over Fred Rutten

Vorig artikelRechter: Religie staat boven de wet
Volgend artikelNaema Tahir en Andreas Kinneging: duo uit de jaren ’50

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in