Fred Rutten eindelijk uit zijn lijden verlost

0

Fred Rutten ontslagen. Wat een sadisten bij PSV om daar zo lang mee te wachten. Fred lag al weken, zo niet maanden, op de grond te lellepoten. De directie stond erbij en keek er naar. Niemand die hem uit zijn lijden wilde verlossen.  Onbegrijpelijk. Rutten is de groggy bokser met 2 dichtgeslagen ogen en een gescheurde milt, die zwalkend op zijn benen flink aangemoedigd door Marcel Brands en Tiny Sanders zijn laatste ronde werd in geduwd.

PSV had Rutten na anderhalf jaar al moeten ontslaan. Toen PSV vorig jaar voor de tweede keer in maart alles verspeelde met erbarmelijk slecht voetbal hadden de Eindhovenaren Fred een halt toe moeten roepen. Tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. ‘Kom er maar af Fredje. Tis mooi geweest jongen. Hier hedde een snoepke, maar ga nu maar lekker naar huis toe.’  Maar nee, Sanders en Brands lieten hem nog een jaar aanmodderen. In de hoop dat 28 miljoen aan nieuwe spelers zijn gebreken zouden compenseren. Wat een naïviteit. Rutten is er in amper een half jaar in geslaagd om het voetbal ook uit deze groep te halen. Mertens, Wijnaldum, Matavz, Derijck en Strootman zijn geen schim meer van de voetballers, die ze bij hun vorige club waren. Brands en Sanders hadden dat moeten zien aankomen, grepen maar niet in en zijn daardoor mede schuldig aan wederom een rampjaar voor de Eindhovenaren.

Fred is er natuurlijk ook zelf schuldig aan dat ie veel te lang is doorgegaan. De man bleef er maar vertrouwen in hebben. Zelfs na twee totaal mislukte seizoenen. Zelfs na de afgangen tegen Groningen, Twente, Valencia en NAC.  Zelfs nadat ie uit een bus werd geschreeuwd door PSV-supporters voor de Herdgang. Zelfs toen zag Fredje zichzelf nog de klus klaren en strooide kwistig met zijn nietszeggende cliche’s.

Wat dat betreft is de zelfkennis van Fred Rutten ver te zoeken. Rutten is een aardige man, een goede peoplesmanager en een goede trainer voor een sub-topper, maar hij is ook een bange ballenafwachter die voorzichtigheid predikt en zijn team altijd achteruit laat lopen. Daardoor komt hij gewoon tekort voor een topclub. Dat zag je bij Schalke en dat zie je al drie jaar bij PSV. Rutten mist daarvoor killerinstinct, durf, flair, uitstraling, overtuiging, overwicht en vooral het vermogen om keihard en niet aardig te zijn.

Als je in het verleden Engelaar, Berg, Salcido en Manolev, en nu weer Manolev, Isaksson, Bouma  en Marcelo zo lang laat staan, dan verdien je niet beter. Als je nooit meer dan 3 wedstrijden achterelkaar wint, dan heb je gefaald. Als je intotaal 16 spelers hebt mogen halen en je wint geen een prijs, dan heb je niks te zoeken bij PSV.

Ik ben dan ook reuzeblij dat Rutten eindelijk weg is. Niet alleen voor PSV zelf, maar ook omdat ik na anderhalf jaar kritiek en een tiental columns aardig in herhaling begon te vallen.

Vorig artikelNaema Tahir en Andreas Kinneging: duo uit de jaren ’50
Volgend artikelBanaan was niet voor voetballer Chris Samba bedoeld

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in