(Kapotte) computer: Duitsland verslaat Oranje in finale Euro 2012

0
Schiet Wesley Sneijder Oranje naar de finale van Euro 2012

Volgens EA Sports wordt Duitsland de nieuwe Europees kampioen. In de finale wordt Nederland verslagen met 2-1. Van Persie schiet Oranje nog wel naar een 1-0 voorsprong maar daarna stellen Ozil en Gomez de Duitse zege veilig. EA Sports is de maker van games als UEFA Euro 2012 en de hele FIFA-reeks.

Om tot deze voorspelling te komen heeft EA Sports gebruik gemaakt van de wereldberoemde match-engine die hun voetbalspellen voor de Playstation 3, de xBox 360 en de PC aandrijft. Flauwekul? Misschien, maar deze matchengine heeft het wel verdacht vaak goed. In 2010 voorspelde EA nog dat Spanje wereldkampioen zou worden…
Van Persie wordt volgens EA overigens topscorer van het toernooi met 5 doelpunten.

Maar er zijn meer voorspellers. Wat dacht u van de wedkantoren. Gambling Guru heeft overzicht gemaakt van kanshebbers op de Europese titel volgens de inzetten van 9 grote wedkantoren. Spanje is daarin favoriet. Voor iedere ingezette euro krijgt u ongeveer 2,5 euro uitbetaald. Duitsland staat op plaats 2 met 3x de inzet en Oranje komt op de derde plek met ongeveer 6x de inzet. Frankijk komt volgende de bookies ook ver en staat met 10x de inzet op plek 4. Als u echter een klapper wilt maken kunt u het beste uw geld op Griekenland, Ierland of Denemarken inzetten. Als u 100 euro inzet krijgt u er 10.000 voor terug!

Dan is er ook Castrol die zich elk jaar waagt aan een voorspelling via de ondertussen wel bekende Calculator. Castrol ziet Spanje de finale winnen tegen Nederland. Spanje heeft volgens Castrol 24% kans om Europees kampioen te worden tegen Nederland 15% en Duitsland 12%. Castrol heeft ook voor iedere wedstrijd berekent hoe groot de kans is dat een team wint. Zo heeft Nederland 56% kans om van Denemarken te winnen en 64% kans om door te gaan naar de kwartfinale. Leuk om even mee te spelen.

Bombcentralgaming heeft de groepswedstrijden van EURO 2012 al nagespeeld. Deze wedstrijden kunt u op zijn site op youtube bekijken. Prachtige onzin natuurlijk. Nederland wint overigens de eerste wedstrijd met 3-0 van Denemarken, dus daar hoeven we al niet wakker van te liggen.

Ik hou het zelf liever bij gezond verstand, statistieken en feiten. Natuurlijk is Nederland een favoriet. Een grote favoriet. Samen met de Spanjaarden, de Duitsers en misschien de Fransen, die al heel lang ongeslagen zijn. Maar als je de statistieken erbij pakt kun je je afvragen of Nederland wel een grote kanshebber is.

Van de laatste 12 wedstrijden die Nederland speelde werd er 6x gewonnen, 3x gelijk en 3x verloren. Dat zijn geen cijfers die een favorietenrol rechtvaardigen. Een blik op het vertoonde spel van Oranje stemt ook al niet positief. Alleen tegen San Marino en Noord-Ierland werd er goed gespeeld. Dat zijn wel de nummers 205 en 100 van de FIFA-wereldranglijst. Oranje treft op het EK echter de nummers 2, 5 en 10 van de wereld. Met recht een Poule des Doods. Een poule waar Nederland zomaar 3e of 4e kan worden.

Verder blijkt dat Oranje onder Van Marwijk enorm kwetsbaar is in de laatste 15 minuten (als de tegenstander kansen gaat ruiken en meer gaat aanvallen) én bij dode spelmomenten. Maar liefst 50% van alle tegendoelpunten werd in het laatste kwartier gescoord en 42% van alle tegengoals kwam voort uit een corner, vrije trap of penalty.

Daaruit kan geconcludeerd worden dat de verdediging het zwakke punt is. Dat klopt ook als je naar de namen kijkt en de clubs waarbij ze spelen. Oranje heeft geen enkele topper achterin. Bovendien is Van de Wiel al jaren uit vorm en erg wisselvallig, Willems nog te jong en onervaren, Schaars geen linksback, Mathijssen te oud en te afwachtend, Boulahrouz meegegaan voor de gezelligheid en Vlaar en Bouma te traag tegen toppers. Alleen Heitinga blijft overeind.

Tel daar bij op dat Robben niet in vorm is, geen man meer voorbij komt en zijn naar-binnen-trek-trucje door alle verdedigers inmiddels wordt doorzien. Dat Van Bommel en De Jong aanvallend niks brengen en dat een van de beste spitsen van Europa (Huntelaar) op de bank zit.

Conclusie. De favorietenrol van Oranje is erg, heel erg broos. De uitermate zwakke verdediging is daar de oorzaak van. De keuze van Van Marwijk om daar Van Bommel en De Jong als buffer voor te zetten is dan ook begrijpelijk, maar met continu 6 mensen achter de bal komt alle druk om ook maar iets te bewerkstelligen te liggen op de 4 creatieve spelers voorin.

Vier spelers die allemaal te maken hebben met (dubbele) dekking. Met deze taktiek is het succes van Oranje afhankelijk van een sublieme bevlieging van Van Persie, Afellay, Robben of Sneijder. Op het WK waren het de bevliegingen van Sneijder die Oranje naar een finaleplek schoten. Het kan dus wel, maar de kans dat dit weer gebeurt – een heel toernooi lang – is gezien het spel van de vorige 12 wedstrijden niet erg groot.

Vorig artikelVan Marwijk moet kiezen uit niets
Volgend artikelVan Marwijk moet ophouden met ego’s hun zin te geven

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in