Overzicht: blunders scheidsrechters verpesten ook Euro 2012

2

EURO 2012 staat nu al weer bol van de scheidsrechterlijke blunders (11 tot nu toe met die de blunder tijdens Oekraine -Engeland voorop). Blunders zo bepalend voor de wedstrijd en het verloop van het toernooi dat je dit EK, de UEFA de FIFA en dus de voetbalsport niet meer serieus kan nemen.

Op eindrondes zijn de teams vaak aan elkaar gewaagd. Winst of verlies hangt dan af van 1 of 2 momenten. Als de scheidsrechters die toch al zo spaarzame momenten ook nog verkeerd beoordelen, dan overheerst willekeur en geluk en niet taktiek, inzet en techniek. De arbiter kun je het niet kwalijk nemen. Het is onmogelijk om op een veld van 100 meter lengte en 60 meter breed 22 mannen met 44 zwaaiende armen en 44 schoppende benen vanuit allerlei hoeken en standen in de gaten te kunnen houden. Laat staan in een fractie van een seconde een goede beslissing te kunnen nemen. Een juiste beslissing geven kan alleen door de beelden terug te kijken en zelfs dan is het vaak nog moeilijk.

Het is opmerkelijk en vooral onbegrijpelijk dat de UEFA (Platini) en de FIFA (Blatter) de scheidsrechter maar niet willen helpen en deze willekeur willen uitbannen. Blatter had na het WK van 2010 en de ophef na de onterecht afgekeurde goal van Engeland tegen Duitsland beterschap beloofd. Lulkoek! We zijn nu 2 jaar verder en meneer Blatter is niet veel verder gekomen dan een testje met doellijntechnologie. Blatter zei onlangs nog dat fouten van scheidsrechters bij de charme van het voetbal horen. De absurditeit ten top in een wereld anno 2012 die van tv- en computertechnologie aan elkaar hangt. Technologieën waarmee iedere scheidsrechterlijke dwaling 100 procent kan worden uitgesloten Blatter maar ook zijn lakei Platini zijn te vergelijken met artsen die in 2012 kanker willen genezen met Middeleeuwse oplossingen als aderlaten. De ogen stijf gesloten houden voor veel betere middelen. Zij zijn de rotte appels die de de grootste en populairste sport ter wereld maar blijven verpesten, alleen maar omdat ze denken in macht, status en geld en niet in sportiviteit, rechtvaardigheid, fairplay en eerlijkheid. Helaas hoeven we van onze KNVB in deze ook niks te verwachten. Waren het niet de heren Been, Van Oostveen en Van Praag die onlangs nog doodleuk hun stem gaven aan Blatter. Tsja, het pluche, de snoepreisjes, de 5-sterrenhotels, het geld en de egards waarmee de officials overal ontvangen worden, zijn voor de bobo’s belangrijker dan een eerlijke uitslag van een voetbalwedstrijd.

De 11 blunders van EURO 2012 tot nu toe: Griekenland – Polen 1-1 1 – De Griek Papastathopoulos krijgt 2x onterecht geel (dus rood) en kan van het veld. 2 – De Pool Perquis maakt hands in het strafschopgebied, de scheids geeft echter geen penalty voor Griekenland.

Nederland – Denemarken 0-1 3 – De Deen Jacobsen maakt tot 2x toe hands in het strafschopgbied en kan daardoor de bal van Huntelaar afpakken. De scheidsrechter laat doorspelen. Nederland had hier een penalty moeten krijgen.

Ierland-Kroatië 1-3 4 – De Ier Keane  wordt onderuit gehaald in het strafschopgebied maar krijgt geen penalty. Jelavic scoort overduidelijk in buitenspelpositie de 2-1. Maar de bal komt van een Ierse verdediger, die de bal totaal verkeerd raakt, waardoor het geen buitenspel is. Prima gezien van Kuipers en zijn assistenten. Dat mag ook wel eens worden vermeld.

Griekenland -Tjechië 1-2 5 – Ze moeten de Grieken wel hebben. De Griek Fotakis scoorde de 1-2 in de 40ste minuut, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Fotakis stond echter op een lijn met de Tjechische verdediging. In dit geval had de aanvaller volgens de regels het voordeel van de twijfel moeten krijgen. 6 – In de tweede helft wordt in de 71e minuut een kans voor de Grieken voortijdig afgefloten wegens… buitenspel van Gekas. Ook nu blijkt dat de scheids er helemaal naast zat.

Kroatië-Italië 1-1 7 – De Italiaan Di Natale breekt in de 88e minuut door en kan doorlopen op de keeper. Hij wordt echter teruggefloten voor buitenspel. Meters buitenspel zegt commentator Jan Roelfs. Fout! Uit de herhaling blijkt dat ie een halve meter voor de verdediger stond. Dat was een regelrechte kans geweest.

Griekenland – Rusland 1-0 8 – Daar zijn de Grieken weer. Opnieuw benadeeld. Is dit nog toeval? De Griek Karagounis wordt neergehaald in het strafschopgebied (zie samenvatting op 4.02 min.) Commentator Jan Roelfs zit er ook nu weer naast. Zelfs na het zien van de herhaling, waarin duidelijk te zien is dat Karagounis tegen het uitgestoken been van een Rus aankomt, heeft Roelfs het over een schwalbe??? 9 – Griekenland wordt nog een keer benadeeld. Salpingidis breekt door, kan zo doorlopen naar de goal, maar wordt neergehaald. Zhirkov krijgt slechts geel. Volgens de reglementen moet er rood worden gegeven voor het neerhalen van een doorgebroken speler die zo naar de keeper kan doorlopen.

Spanje – Kroatië 1-0 10 – De Kroaat Mandzukic wordt in de eerste helft in het strafschopgebied getorpedeerd door Ramos. Ramos krijgt niet eens geel terwijl hij hem duidelijk tegen de voet schopt. Bovendien wordt Kroatië hier een penalty onthouden.

Engeland – Oekraïne 1-0 11) In de 62e minuut ontstaat de grootste blunder van EURO 2012 tot nu toe.  De Oekrainer Marko Devic schiet de bal op doel en deze gaat over de doellijn voordat John Terry de bal in een ultieme poging weg werkt. Een zuiver doelpunt wordt hier afgekeurd. De grensrechter, de scheidsrechter én de man achter de goal hebben het allemaal niet gezien!

Elf wedstrijd- en uitslagbepalende scheidsrechterlijke blunders in slechts 24 wedstrijden. En dat op een belangrijk toernooi als een Europees Kampioenschap. Waar gaat dit nog over? Hoeveel bewijs moet er nog komen dat deze amateuristsiche naleving van de voetbalregels totaal niet werkt? Stoppen met die onzin en tv-beelden gaan gebruiken lijkt dan ook een logische stap. Maar ja… Blatter… Platini… Het zou me niets verbazen als er zoiets achtelijks als een 7e of 8e man uit de hoge hoed wordt getoverd door de wereldvreemde bejaardenclub die FIFA heet. Of zoiets totaal achterhaalds als doellijntechnologie, terwijl we de tv-beelden al hebben.

Vorig artikelHalsstarrige Van Marwijk gooit Oranje te grabbel
Volgend artikelAndrés Iniesta verdient de Gouden Bal

2 REACTIES

 1. Hier kun je nog aan toevoegen het lijstje van tegenaanvallen/uitbraken waarbij de speler met de bal via een simpele overtreding wordt afgestopt. Gevolg een vrije trap zodat de achtergebleven verdedigers tijd krijgen zich te herstellen.
  De overtreder kreeg in geen van de gevallen een gele kaart.

 2. En iedereen vind het allemaal wel best, scheidsrechterlijke blunders kunnen in je voor of nadeel weken.
  Als het in je voordeel is, dan is het stil.
  Is het in je nadeel, dan kan er opeens wel geluid geproduceerd worden.

  Fouten doet voetbal leven, zonder fouten geen doelpunten, geen emotie.
  Elk doelpunt is toch een fout van de verdediging, doelpunten ontstaan door fouten.
  Rechtvaardigheid vind je nergens in de wereld,dus ook niet op een voetbal veld

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in