Van Marwijk moet ophouden met ego’s hun zin te geven

0
Van Marwijk moet ophouden met aardig zijn

Zo, 0-1 verlies tegen de zeer matige Denen. Dat zet de toon. Een nederlaag die je van verre kon zien aankomen. Als je al een jaar lang niet goed speelt. Een jaar lang alleen tegen de de nummer 100 (Noord -Ierland) en 205 (San Marino) van de wereld potten kan breken. Een jaar lang niet ingrijpt in een niet werkende taktiek. Een jaar lang jezelf en alle Nederlanders wijs maakt dat ‘we’ er op 9 juni wel zullen staan. Ja, dan moet je nu niet raar staan kijken.

Maar dat is het em net. Ze staan wel raar te kijken. Van Bommel, Sneijder, Van Marwijk, Afellay stonden allemaal voor de camera met een misdeeld hoofd. Als een stel mokkende kinderen. Oh, oh, oh wat hadden ze een medelijden met zichzelf. Wat een onrecht. Hoe kan het nu dat we deze wedstrijd verliezen?

Tsja, dan heb je echt een plaat voor je kop. Dan heb je echt niet goed opgelet de afgelopen 12 wedstrijden. Want tegen de Denen gebeurde precies hetzelfde als in al die wedstrijden er voor. De stompzinnige taktiek van Nederland in het kort:

  • Robben en Afellay staan express op de ‘verkeerde’ vleugel, zodat ze met hun goede been naar binnen kunnen trekken en zo ruimte maken voor de opkomende backs. Alleen de backs komen niet mee op.
  • Robben komt al een jaar zijn mannetje niet meer voorbij op rechts. Hij doet telkens datzelfde pupillentrucje: rechtsdreigen, links naar binnen trekken. Maar ze staan hem daar gewoon gestaffeld op te wachten. Buitenom ligt de ruimte, daar wordt geen rugdekking gegeven, maar Robben gaat nooit buitenom.
  • Van Bommel en De Jong. Wat doen die de hele wedstrijd? Wat is hun bijdrage? Ze kunnen net zo goed een ijskraam neerzetten in die middencirkel, want ze komen er toch nooit uit. Ze zetten geen druk, gaan nooit diep, steken de bal nooit. Ze blinken uit in voorspelbare pasjes breed of terug uit. Tel maar uit. Hoeveel doelpunten en assists hebben Van Bommel en De Jong gemaakt in Oranje de afgelopen 4 jaar?
  • Sneijder ziet het gestuntel van Van Bommel en De Jong en laat zich terugzakken om ze te helpen. Kijk de wedstrijden maar terug: alle sublieme steekballen/assists van Sneijder komen allemaal van rond de middencirkel of zelfs vanaf de eigen helft. Prima, maar laat hem dan een linie zakken en stel een echte nummer 10 op, want Oranje komt zo mankracht te kort in de spits.
  • Een spitspositie die sowieso al karig bezet is, want Van Persie wijkt continu uit naar rechts of links. Het summum van onbenulligheid is als Van Persie weer eens naar rechts is uitgeweken en een voorzet gaat geven. Naar wie, want daar staat dan niemand.
  • Afellay, Robben en Van Persie hebben allemaal dubbele dekking. Sneijder laat zich ver terugzakken, de backs komen niet mee op en Van Bommel en De Jong komen de middencirkel niet uit. Rara, wie moet ze er inschieten?

Van Marwijk moet ophouden deze pseudo-vedetten hun zin te geven. Robben wil perse op rechts staan, Van Persie per se in de spits, Sneijder wil alleen op 10 spelen. Terwijl het voor het team veel beter is als Huntelaar in de spits speelt, Van Persie op 10, Robben op links en Sneijder naast Van Bommel en De Jong op de bank.

Op die manier gaat de opbouw veel sneller (met Sneijder), hebben we een nummer 10 (Van Persie) die zich niet zo veel laat zakken, een spits (Huntelaar) die altijd in de 16 staat en kan Robben buitenom gaan en een voorzet geven.

Bert wees een vent. Laat zien wie de bondscoach is. Dit moet Bert toch ook zien en al zijn scouts en assistenten ook. Deze taktiek klopt van geen kanten. Van Marwijk is teveel bezig geweest om spelers met opgeblazen ego’s hun zin geven om de vrede te bewaren. Bert wil geen relletjes. Een jaar lang hebben we allerlei slappe excuses gehoord als de taktiek weer eens niet werkte en er slecht werd gevoetbald. Wacht maar, werd er dan gezegd, op 9 juni zullen we er staan. Het is nu 10 juni en Oranje staat er nog steeds niet. Tijd om in te grijpen Bert. Nu kan het nog. Anders wordt het EK een enorme afgang.

Vorig artikel(Kapotte) computer: Duitsland verslaat Oranje in finale Euro 2012
Volgend artikelHalsstarrige Van Marwijk gooit Oranje te grabbel

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in