Keuze KNVB voor Louis van Gaal is onbegrijpelijk

1

Louis van Gaal bondscoach. Opnieuw. Welke logische redenatie van de KNVB zou daar nu achter zitten? Laat logische trouwens maar weg. En redenatie ook. Dit valt op geen enkele manier te beredeneren. Dit is waanzin van de dag. Doe maar wat. Niemand is beschikbaar. Pfff, dan maar Van Gaal. Hoeveel flessen whisky zou directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, achterover hebben gekieperd voordat hij tot het inzicht kwam om Van Gaal als beste keus voor de job te beschouwen? Hoeveel joints weggerookt? Hij moet straalbezopen en compleet stoned zijn geweest anders valt dit niet te verklaren. Ik zie Van Oostveen die laveloos op een sofa in Zeist wakker schiet. Zijn broek op de enkels. Een missende hoektand. Een Poolse hoer die zich snel uit de voeten maakt. Een werkster die  zijn kots opdweilt. Knallende koppijn. En dan gaat zijn smartphone. Een sms-je van Van Gaal: ‘Ik doe het’. En van Oostveen die in lichte paniek gaat graven in zijn geheugen.

Louis van Gaal. De enige bondscoach van de afgelopen 26 jaar die zich met Oranje niet wist te plaatsen voor een hoofdtoernooi. En dat terwijl Seedorf, Kluivert, Davids, Ronald en Frank de Boer, Stam, Van Nistelrooy, Overmars, Reiziger en Van de Sar allemaal op hun top waren.  In 2000 en 2001 ging Oranje met Van Gaal met 2-2 en 1-0 eraf tegen de Ieren. De Ieren!  Een magere 2-4 winst tegen Estland dankzij 2 goals van Kluivert in de 90e minuut. Een kansloze 0-2 thuis tegen de Portugezen. Van Gaal had met dat materiaal een gooi naar de wereldtitel moeten doen in 2002. We schitterden echter door afwezigheid.

Louis van Gaal. De bondscoach die in 2001 door zijn gedrag zelf de sfeer in de groep verziekte. Van Gaal vond zichzelf en zijn trainingsmethoden zo belangrijk dat hij de spelers afpeigerde met zinloze, vooral conditionele oefeningen. Kom je een paar dagen bij Oranje, wordt je afgebeuld door de bondscoach. Niemand die het nut daarvan inzag behalve Van Gaal. Dat leidde tot grote onvrede bij de spelers, maar de eigenwijze Van Gaal wilde niet luisteren en groef zijn eigen graf en dat van Oranje.

Louis van Gaal. De bondscoach die na zijn ontslag in 2001 een schaamteloze persconferentie belegde. Van Gaal die gruwelijk had gefaald met Oranje gaf tijdens die persbijeenkomt iedereen de schuld van zijn falen behalve zichzelf. Hij deelde zelfs rapportcijfers uit. De KNVB kreeg een plus-plus, de fans een plus en de pers een min-min. De arrogantie in het kwadraat. Het leverde vermakelijke maar vooral walgelijke televisie op.  Van Gaal heeft zichzelf in die tijd neergezet als het allerslechtste boegbeeld dat een land maar kan hebben.  Bij Van Gaal  draait het namelijk niet om Oranje, maar om Van Gaal.

Het is merkwaardig dat dat ineens allemaal vergeten en vergeven is.  Is de KNVB dan zo wanhopig? Het mag dan wel 11 jaar geleden zijn, maar de feiten wijzen uit dat de man niks, maar dan ook helemaal niks is veranderd. Zijn optredens in de media zijn vaak ronduit onbeschoft en vijandig en lopen over van zijn overijdele karakter. Bovendien werd Van Gaal de afgelopen 12 jaar door 5 van zijn 6 werkgevers voortijdig op straat gezet. Vanwege tegenvallende resultaten, maar ook vanwege zijn slechte verhouding met een aantal spelers (vaak de vedettes).

Vooral dat laatste is zorgwekkend. Van Gaal en vedettes. Dat botst altijd en overal. Mondige spelers trekt de man niet. En die zal hij bij Oranje tegenkomen. Van der Vaart, Sneijder, Van Persie, Robben en Huntelaar het zijn allemaal jongens van achter in de 20. Ervaren jongens met een eigen mening. Jongens die  zich niet laten afbekken.

Bovendien is de grote vraag of Van Gaal nu weer volle bak aan de slag gaat met zijn oefenstof als de internationals zich eenmaal hebben gemeld. Weer dezelfde fout gaat maken? Bondscoach is totaal anders als clubcoach. Een goede bondscoach moet vooral een goede peoplemanager zijn. Een man die de beste spelers oproept en met afwijkende karakters, met ego’s kan omgaan. Dat kan Van Gaal niet. In deze groep met ego’s een nog groter ego voor de klas zetten is vragen om problemen. Wat dat betreft neemt de KNVB een enorm risico. Een onbegrijpelijk risico. Als Van Gaal niet is veranderd, en die kans is groot, wordt dit een debacle.

Vorig artikelAndrés Iniesta verdient de Gouden Bal
Volgend artikelRobert Gesink en Erik Breukink heten eigenlijk Ingalls

1 REACTIE

  1. Helemaal, mee eens. Goed verwoord. Van Gaal is vooral een onbeschofte man naar de pers toe en dat kan niet voor een bondscoach. Hij duldt geen tegenspraak en loopt over van ziczhelf: dat hoorde je laatst weer op tv, Guardiola hangt ZIJN filosofie aan, Bayern stelt alleen maar goede trainres aan…enz..enz. Bah, zo doorzichtig en walgelijk goedkoop. Ik kan daar niet meer om lachen. Deze man is zielig.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in