Die telefoon van Blatter verklaart een hoop

0

Zo, de kop is eraf. De Eredivisie is weer begonnen. En het begon eigenlijk meteen waar het vorig seizoen mee is opgehouden. Met tijdrekken, met lange opstootjes, met schoppartijen, met nare overtredingen, met onterechte doelpunten, met niet gegeven rode kaarten, met gescheld, met niet gegeven penalties, met scheidsrechterlijke blunders en met met heel, heel veel oponthoud.

Als je dan net naar het Olympische hockeytoernooi hebt gekeken, een flitsende sport die absoluut met de tijd is meegegaan, dan is het voetbal hopeloos verouderd. Alsof je zit te kijken naar een bejaarde receptioniste die een ellenlang nummer voor je belt met een draaischijf-telefoon. Het duurt en het duurt en het duurt. En dan moet ie 3 keer opnieuw beginnen omdat ie een verkeerd getal  heeft gedraaid. Nondeju, het is 2012!  Maar ja, als het aan de voetbalsport had gelegen, was de aarde nog plat.

In iedere voetbalwedstrijd worden gemiddeld 2 totaal verkeerde wedstrijdbeinvloedende beslissingen genomen door de scheidsrechter. Van iedere 90 minuten, ligt het spel 35 minuten stil.  Maar liefst 40 procent van de tijd wordt er niet gevoetbald en zit je te kijken naar randzaken.! Naar boze spelers die een scheidsrechter vol schelden en belagen, naar geslenter van een wissel, naar muurtjes die moeten worden neergezet, naar mannen met uien op hun hoofd op de tribune, naar spelers die te vroeg uitlopen, naar vrije trappen die maar niet genomen worden, naar doelmannen die tijdrekken en naar ingooien met het tempo van een rollator.

Wat een verschil met de vooruitstrevende hockeysport.

  • Vrije slagen en uit-ballen worden allemaal binnen 3 seconden genomen.
  • Als de bal uit het spel is wordt de tijd stil gezet; tijdrekken heeft dus geen zin.
  • Te vroeg uitlopen bij een strafcorner en je kunt in de middencirkel gaan staan of 2 minuten langs de kant.
  • Protesteren? Een grote bek? Komt bijna niet voor, want dan kunt u 5 minuten naar de kant.
  • Het discutable buitenspel? Allang afgeschaft!
  • Wachten op getreuzel met de wissel? Nope, hockey kent de vliegende wissel, waardoor het spel ondertussen gewoon door gaat.
  • Twijfel over een foute beslissing van de scheidsrechter? Vraag het de videoreferee.

Top. Super. Geweldig. Hockey heeft er alles aan gedaan om foute beslissingen en randzaken die het spel zo verpesten en vertragen te bannen en is daarin met verve geslaagd.  Dat maakt het spel niet alleen eerlijker en rechtvaardiger maar vooral ook veel sneller en aantrekkelijker om naar te kijken.

Ik heb me als voetballer en als voetballiefhebber dan ook uitstekend zitten vermaken met de moderne, prachtige kijksport die hockey heet. Wat een vaart zit daarin en wat werd er goed gespeeld door de Oranjemannen. Totaalhockey. Zoals het voetbal van 1974. Met helaas dezelfde 1-2 uitslag in de finale, maar daar houdt echt de vergelijking op. Het voetbal is qua spelregels blijven steken in de jaren ’70, daar waar het hockey enorme stappen heeft gemaakt en met de tijd is meegegaan. Voetbal slaat zichzelf nu op de borst, want er komt in 2014 doellijntechnologie. Doellijntechnologie! Dat zijn gewoon camerabeelden. Die hadden we in 1974 ook al. En daar komt de FIFA 50 jaar na dato met veel bombarie mee aanzetten.  Maar goed als ik naar onderstaande foto kijk, verbaast me dat helemaal niks.

Wat zegt u? Wacht even mijn telefoon gaat…
Vorig artikelWielrennen is een waardeloze sport
Volgend artikelVideo: Hoofdkantoor Philips blijft half staan na BOEM!

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in