Geweld in amateurvoetbal: bestuurders hebben boter op hun hoofd

0

Een grensrechter is tijdens een wedstrijd van B-junioren doodgeslagen en -getrapt. Verschrikkelijk. Maar wie dit niet zag aankomen en nu verbaasd en oh zo geschokt reageert moet eens uit zijn ivoren toren komen.

Ik hoor nu weer allerlei politiek correcte geluiden. Dat er met rouwbanden gespeeld moet worden, dat er een stille tocht moet komen, dat het gehele amateurvoetbal moet worden afgelast dit weekend, dat er een minuut stilte gehouden moet worden, dat geweld strenger moet worden aangepakt, dat er binnen de amateurclubs een praatgroep over geweld moet worden georganiseerd…

Misselijkmakend vind ik dat soort geluiden. Want echt er iets aan doen wordt al jaren niet gedaan in dit door slappelingen bestuurde land en binnen de door idioten verpeste sport die voetbal heet.

Wie regelmatig naar Studio Sport kijkt kan met eigen ogen zien hoe supporters elkaar verrot schelden en elkaar naar het leven staan. Hoe voetballers elkaar expres schoppen, slaan, bespugen en uitschelden. Zonder dat daar een ECHTE sanctie opstaat. Als de scheids het niet heeft gezien kom je er mee weg, en als ie het wel heeft gezien dat je expres iemands been breekt krijg je een gele of rode kaart. Een rode kaart voor iemand 6 maanden invalide schoppen? Dat is absurdistisch! Complete waanzin! Wat is dat voor wereld?!

Ik zie dit soort enge agressie al tientallen jaren wekelijks op de televisie, en niemand die er ook maar iets aan wil doen. Spelers die over de scheef gaan krijgen slechts een kaart… Toen Johan Cruijff als eerste Nederlandse speler de eerste rode kaart kreeg tijdens een interland, sprak iedereen er schande van. Veertig jaar later moet ik tijdens het praatprogramma van Voetbal International aanzien hoe een immer giechelende malloot als Hans Kraay junior mag koketteren met zijn vroegere schopgedrag en ontelbare kaarten. Hij is daardoor een soort held geworden voor het onbenullige voetbalvolk. Vinnie Jones, de schopper van Wimbledon, is daar ook zo’n mooi voorbeeld van. Schop tijdens je voetbalcarriere iedereen doormidden en je komt later op tv of mag in films spelen.

En de FIFA? Die staat erbij en kijkt ernaar. De oerconservatieve bejaarden-organisatie wil het liefst alles bij het oude houden. Dus geen tv-beelden gebruiken en gewoon doorgaan met slechts geel en rood, ook als iemand letterlijk kapot wordt getrapt. Het stoort me dan ook mateloos dat Sepp Blatter nu  twittert dat ie geschokt is door de dood van een Nederlandse grensrechter. Wat een lul met vingers. Blatter kan er iets aan doen, aan dat enge agressieve gedrag van voetballers,  al jaren, maar Sepp doet niks en houdt het bij een kaart en een schorsing. Blatter denkt alleen maar in geld en macht. Het hele voetbal inclusief de gezondheid van de sporters die hij moet vertegenwoordigen kan hem gestolen worden.

Vindt u het dan gek dat ze in het amateurvoetbal elkaar dan ook trappen, slaan en schoppen. Ze weten niet beter! Ik maak het zelf ook mee. Bij de F-jes, E-tjes en nu de D-tjes. Soms al in het veld, maar veel vaker langs het veld. Van de vaders! Als scheidsrechter ben ik uitgescholden, als trainer ben ik bedreigd en als toeschouwer ben ik tussen een boze vader en scheidsrechter moeten gaan staan omdat de man hem wilde slaan. Kunt u het zich voorstellen. Voetballertjes van 7, 9 en 11 jaar. En dan dit soort gedrag langs de kant. Van de vaders notabene! Melden bij het bestuur? Tuurlijk, meteen doen. Maar de bestuurders stoppen het liever in de doofpot. Laten het te vaak op zijn beloop. En laten de dader er daardoor te vaak mee wegkomen en geven daardoor een totaal verkeerd signaal af.

Het verbaasd me dan ook niks dat er nu een grensrechter wordt dood getrapt. Alweer! In januari trapte een amateurvoetballer een 77-jarige toeschouwer dood.  Toen spraken we er ook al schande van. En zo gaat het al jaren. Vorig jaar telde de KNVB  1040 gemelde geweldsincidenten op en rond de amateurvelden. 1040!!! En dat zijn alleen de gemelde incidenten. Het is al jaren iedere week hetzelfde langs en op de amateurvelden. Een doodenge mentaliteit gevoed door wat ze op de tv zien, getolereerd door slapjanusorganisaties bevolkt door aan het pluche vastgekleefde bobootjes. En er iets aan doen ho maar.

Ja, de KNVB stelde vorig jaar een speciale taskforce samen, die het geweld binnen het amateurvoetbal moest onderzoeken. De aanbeveling luidde na maanden van peperduur onderzoek: Een speler die een scheidsrechter molesteert, loopt het risico dat zijn lidmaatschap van de voetbalclub wordt opgezegd.  Zo zo,  wat een ferme taal. Dat maakt indruk hoor! Het is dit soort ivoren-toren-beleid dat het geweld in stand houdt en blijft houden. Bestuurders en politici die nu – na deze tragische dood van een grensrechter  -ook weer aankomen met hun politiek correcte gewauwel hebben allemaal, maar dan ook allemaal, boter op hun hoofd en zouden zich diep moeten schamen. Deze dode is voor hun conto!

Update: Meer geweld in amateurvoetbal

Update: Scheidsrechter tegen de grond gewerkt
Update: Scheidsrechter gemolesteerd bij zaalvoetbal
Update: Team valt scheidsrechter aan
Update: KNVB geeft schopper geen levenslang maar slechts 8 wedstrijden schorsing
Update: KNVB pakt geweld helemaal niet hard aan
Update: Al 140 meldingen in 1 dag bij meldpunt voetbalgeweld. KNVB actie graag…Update: Agressieve voetballer speelt 24 uur later al weer
Update: Weer scheids neergehoekt. Zou de KNVB nu weer respect advertentie plaatsen? Of gaan ze nu echt optreden!
Update: Van Hanegem: Ik vind het hypocriet
Update: Gert-Jan Verbeek noemt KNVB verwerpelijk
Update: ‘keiharde’ aanpak KNVB voebalgeweld

Vorig artikelBasisschool maakt een mongool van Downsyndroom
Volgend artikelPieter Broertjes gaat geweld Hilversum eindelijk ‘keihard’ aanpakken

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in