Europese Unie wil controle over media

0
Wat bezielt de EU en met name Neelie Smit Kroes?

Controle, toezicht, vinger in de pap, dwangmaatregelen, straffen opleggen… Het EU-rapport omtrent de pers en persvrijheid in de lidstaten, liegt er niet om. Het is wel duidelijk dat de EU invloed wil uitoefenen op de media en de persvrijheid in alle landen. Onacceptabel natuurlijk. Wat bezielt de EU en met name Neelie Smit Kroes?

Het rapport is namelijk in opdracht van EU-commissaris Neelie Smit Kroes geschreven. Kroes vormde de High Level Group voor de media en liet deze de pluriformiteit van de pers en de persvrijheid binnen de lidstaten onderzoeken.

Kroes deed dat gezien de ontwikkelingen in enkele, voornamelijk Oost-Europese landen, waaronder Hongarije, waar de persvrijheid volgens Kroes in het geding is. Kroes maakte zich de afgelopen tijd namelijk erg druk over een extreem, linkse radiozender (KlubRadio) die kritiek uitte op de heersende macht in Hongarije en dat radiostation is nu uit de ether verdwenen. De reden: de licenties werden opnieuw verkocht en er was een muziekzender die meer bood dan de voormalige communisten.

Ik kan me voorstellen dat die verkoop van radiolicenties niet helemaal eerlijk is verlopen in een land als Hongarije en dat Kroes daar onderzoek naar wil laten doen. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is in sommige lidstaten namelijk een stuk beperkter dan in andere Europese lidstaten zoals Nederland, Duitsland of Engeland.

Wat ik niet begrijp is dat Kroes een High Level Group in het leven roept, deze onderzoek laat doen naar de pers en de persvrijheid in Europese landen en daaruit algemeen bindende conclusies trekt en aanbevelingen doet die moeten gaan gelden voor ALLE lidstaten.

De EU maakt hier wederom de oude vertrouwde fout van  een ‘one size fits all politiek’ en houdt wederom totaal geen rekening met verschillen in taal, cultuur, waarden en normen, mate van corruptie, regelgeving en politiek tussen de Europese landen. Kortom, wat geldt voor Hongarije, goed zou zijn voor de Hongaren slaat als een tang op een varken voor Nederland.

Bovendien zijn sommige van die aanbevelingen op zijn zachts gezegd zeer discutabel te noemen.

  • Zo wil de EU diverse fondsen in het leven roepen waaruit journalisten en scholen voor journalistiek kunnen putten mits zij zich houden aan de door de EU opgestelde criteria. Op die manier kun je dat geen onafhankelijke journalistiek meer noemen. Dit is gewoon je inkopen in een mening. Immers, wiens brood men eet, wiens woord men spreekt…
  • Verder wil de EU dat er een centrum komt dat de persvrijheid en perspluriformiteit binnen de lidstaten in de gaten gaat houden. Aan de hand van rapporten die dit centrum opstelt kan de EU ingrijpen en maatregelen nemen. Dit centrum moet onafhankelijk zijn, maar wordt wel betaald door de EU…
  • De EU wil wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van media gaan subsidieren. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wil de EU kunnen ingrijpen. Ook hier grote vraagtekens naar de onafhankelijkheid van deze onderzoeken.
  • De EU wil dat alle landen mediaraden oprichten. Die mediaraden moeten handhavingsbevoegdheden krijgen, zoals het opleggen van boetes, verplichting tot excuses, of verwijdering van journalistieke status. Uiteraard vallen de mediaraden onder directe controle van de Europese Commissie.

De EU is  gezien de aanpak die in dit rapport staat beschreven op meer uit dan het bewaken en garanderen van de persvrijheid alleen. De EU wil overduidelijk een vinger in de pap. Dat blijkt uit de aanbevelingen en conclusies, maar ook als je goed tussen de regels door leest.  De EU ergert zich groen en geel aan afwijkende meningen. Artikelen, tv-programma’s, websites en radiozenders die een boodschap/mening verkondigen die niet in het straatje van de EU past, zijn een doorn in het oog. De EU probeert nu op een ordinaire manier met een dure naam (High Level Group on Media Freedom en Pluralism) te zoeken naar manieren om critici de mond te snoeren en een eigen stemgeluid binnen de journalistiek te kopen.

Vandaar dat de EU dit vod, want zoiets doorzichtig als dit kan ik niet meer een rapport noemen, wil gebruiken om het monitoren, controleren en het kunnen straffen van journalisten te rechtvaardigen. Smit Kroes, de High Level Group en de EU bevinden zich op het zeer, zeer gladde ijs van de vrijheid van meningsuiting. IJs waar het hopelijk barst van de wakken…

Vorig artikelToppunt van voetbaldecadentie bij KV Turnhout
Volgend artikelAllerslechtste filmscène ooit in Dagon

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in