PSV faalt al jaren door wanbeleid in de gehele organisatie

0

Ik vraag me al jaren af wanneer de grote schoonmaak bij PSV begint? De ploeg moddert al jaren aan, presteert ver ondermaats, dreigt ook dit jaar weer naast het kampioenschap te grijpen en ook nu klinkt er geen enkel signaal dat het alarmfase 5 is bij de Eindhovenaren. De kans dat er ook na dit seizoen weer niet wordt ingegrepen is dan ook groot. De reden?  Dat kan alleen als het structureel fout zit in de gehele club. En dan bedoel ik dus van voorzitter tot scout en van hoofd jeugdopleiding tot trainer en van voetballer tot technisch directeur.

Laten we de club eens doorlichten te beginnen met de selectie van de afgelopen 5 jaren. Dan tel ik 7 keepers (Tyton, Waterman, Isakkson, Cassio, Sinouh, Castro, Roorda) die allemaal mislukt zijn bij PSV, het niet goed hebben gedaan en soms zelfs als miskoop bestempeld kunnen worden. Hoe is dat in godsnaam mogelijk? Maar liefst 7 x miskleunen in 5 jaar tijd!

Een blik op de verdedigers geeft de dezelfde uitkomst. Twintig verdedigers werden er gehaald. Oordeel zelf. Het gaat gewoon pijn doen als je deze namen hardop uitspreekt: Vukovic, Bouma, Marcelo, Derijck, Pieters, Willems, Jorgensen, Manolev, Hutchinson, Rodriguez, Kromkamp, Olfers, Ooijer, Zonneveld, Brechet, Alcides, Rajkovic, Addo, Fagner en Salcido.

Het middenveld geeft iets betere cijfers: Engelaar, Hiljemark, Strootman, Van Bommel, Wijnaldum, Rabbiu, Toivonen, Mendez, Simons, Van der Leegte, Culina, Zhou, Perez en Vayrynen. Maar 14 middenvelders in amper 5 jaar is een kolderiek aantal. En als je heel eerlijk bent zijn alleen Strootman, Van Bommel, Toivonen en Wijnaldum een goede tot behoorlijke aankoop geweest. De rest zakte door de ondergrens en was gewoon niet goed genoeg voor het niveau wat PSV voor ogen staat.

De aanval komt er misschien nog het beste vanaf. Maar ook hier schrikbarende cijfers. Viertien aanvallers maakten deel uit van de PSV selectie de afgelopen 5 jaar. Niet een werd topscoorder van Nederland. De meerderheid stelde uitermate teleur. Alleen Dzsudzak was een gouden aankoop, ook hier stelde en stelt de rest teleur:  Narsingh, Lens, Matavz, Vennegoor, Mertens, Amrabat, Berg, Koevermans, Nijland, Reis, Lazovic, Dzsudzak, Van Farfan en Van der Meyde.

Dat zijn 55 spelers in 5 jaar tijd die deel uitmaken en maakten van de PSV selectie. Vijfenvijftig! Spelers waarvan de over, overgrote meerderheid niet eens naar een PSV shirt mag kijken, laat staan het mag aantrekken als speler van het 1ste. Als je over zo’n lange periode zoveel matige tot slechte spelers binnenhaalt dan is er iets grondig mis met je scouting en je aankoopbeleid. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de hoofdscouting en de scouts alsook de technisch manager (nu Marcel Brands) nog steeds rondlopen bij PSV. Hoeveel kapitaal hebben deze gasten al niet weggegooid met hun gestuntel?

Waarom grijpt de top niet in? Er worden toch targets gesteld? Harde afspraken gemaakt? Waar blijft de actie? De ontslagen? Waar is de kritiek? PSV doet niks. Helemaal niks en laat alles lekker voortsudderen. Onbegrijpelijk. Dat kan maar 1 ding betekenen: het zit ook niet goed zit bij het bestuur, de voorzitter en de Raad van Commissarissen. Blijkbaar ontbreekt daar een topsportklimaat.

Een blik op de eigen jeugdopleiding geeft ook al een mistroostig beeld. Er breekt bijna nooit een speler door. Kunt u 5 spelers noemen van pak em beet de afgelopen 10 jaar die het vanuit de eigen jeugd hebben gemaakt bij PSV? Afellay is de enige, en die werd notabene voor een appel en een ei verkocht aan Barcelona. De rest mocht een paar keer opdraven, mislukte of haalde meestal de selectie niet eens. Dat is onverkoopbaar voor een jeugdopleidng die 3-5 miljoen per jaar kost. Een jeugdopleiding die bestaat uit een gigantische organisatie van tientallen trainers en begeleiders, 50 regioscouts, tipgevers en samenwerkingsverbanden met amateurclubs. Het is kenmerkend dat deze jeugdopleiding van PSV als sinds het begin van het seizoen geen hoofd heeft.

De trainers dan? Er moet toch wel iets goed zijn gegaan bij PSV de afgelopen jaren. Nee, dus. Ook hier heeft PSV weer geen gelukkige hand gehad. De trainers die werden gehaald blonken vooral uit in reactief en vooral defensief voetbal,  en de successen bleven dan ook uit. Vergoossen, Wouters, Stevens, Lodeweges, Rutten en Advocaat: zij stelden allemaal teleur. Zij wisten PSV niet aan te voetballen te krijgen. Wisten er geen eenheid van te maken. Wisten er geen stabiel presterende club van te maken. Wisten de ploeg veel te weinig attractief te laten voetballen. Wisten dan ook veel te weinig succes te oogsten. En dat is dit jaar met Advocaat weer precies hetzelfde. PSV is wisselvallig, speelt vaak te defensief te afwachtend, weet tegen sterke tegenstanders niet te imponeren en presteert gewoon niet goed.

Wil PSV weer naar de top, dan zal eerst de eigen top moeten wijken. Gevolgd door de voorzitter, de technisch manager, een groot gedeelte van de scouts en  jeugdtrainers, de trainer en de halve selectie. Een paleisrevolutie dus. Dat het kan heeft Ajax bewezen! Alleen heeft PSV geen Johan Cruijff en Willy van der Kuylen zie ik zoiets niet 1,2,3 op poten zetten…

 

 

 

Vorig artikelLaffe, arrogante dopingbiecht van Michael Boogerd
Volgend artikelKoningslied meest walgelijke lied ooit

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in