Koningslied meest walgelijke lied ooit

0

Wat krijg je als je een zwakzinnige , bijeengeharkte tekst, een gekopieerde melodie, matige zangstemmen en 4 dozijn B-artiesten mixt? Juist ja, het koningslied. Ik heb er net met hevige tegenzin naar geluisterd en naar gekeken. Vooral dat laatste was een opgave, maar laten we het eerst eens over het lied zelf hebben.

Het lied is gecomponeerd door John Ewbank. “Ik had het nog ergens op een plank liggen”, zei Ewbank er lekker achteloos over bij De Wereld Draait Door en toverde een zelfvoldane lach om zijn mondhoeken. Zo van… luister goed gepeupel…dat komt mij aanwaaien. Ik snuit gewoon een keer mijn neus, en als ik dan mijn zakdoek openvouw, vind ik een koningslied tussen de snotresten. Zo gemakkelijk. Zo talentvol. Is getekend John Ewbank.

Een lachwekkende vertoning was het tv-optreden van deze zelfbenoemde componist bij Matthijs van Nieuwkerk. Zijn lied lijkt namelijk heel, heel erg veel op een nummer van John Redman. En vertoont bovendien erg veel gelijkenis met dit Schotse nummer van Loch Lomond. En omdat John als die ‘succes’-nummers van Borsato ook al gekopieerd heeft¬† van artiesten als Riccardo Cocciante, Paolo Vallesi, Riccardo Fogli en Giorgia is de link snel gelegd.

Bovendien, John is niet in staat tot het zelf componeren van een hit. Dat probeert Ewbank al jaren tevergeefs. Kijk maar eens naar zijn muzikale wangedrochten voor deelnemers aan talentenshows (bv Idols) en zijn vroegere bands Shift en Robbie Valentine. Allemaal geflopte deuntjes.

Maar goed. Dan heb je dus een discutabel lied van een talentloze componist en dan denk je dus dat zoiets meteen doodbloedt en dat deze meneer wordt weggehoond. Maar nee, vervolgens vertrapt half bekend Nederland zich om een regeltje te mogen meezingen in dit Koningslied. Je kunt er bijna geen woorden voor bedenken, zo beschamend is het. En dat allemaal zonder ook maar enige vorm van gene. Is er dan niemand met fatsoen en smaak in die gelederen? Blijkbaar niet. De clip die bij het lied hoort is daarvan het ultieme bewijs. Ik zie alleen maar op zichzelf geilende B-artiesten die met een blik van pure zelfverheerlijking in de camera kijken.  Een hond zou er spontaan scheten van gaan laten.

Het is zo grotesk. Zo dik aangezet. Zo ordinair en zo voorbij alle schaamte dat ik medelijden met degene heb waarvoor het lied eigenlijk bedoeld is. Want dat zou je bijna gaan vergeten als je de clip ziet met de zichzelf o zo belangrijk vindende en overacterende BN’ers. Het lied is dus niet voor Ewbank, Borsato,Van Tijn, Jamai, Ali B, Meeuwis, Lange Frans, Trijntje, Edsilia, Joling, Hazes jr. en al die andere kwezels, maar voor Willem-Alexander.

Het zou mooi zijn als Willem-Alexander heel droog voor een paar minuten een paar oordopjes in zijn oren zou doen op het moment dat straks op 30 april dit lied ten gehore wordt gebracht. Meer niet. Om alles en iedereen weer even op zijn nummer te zetten.

Update: Ewbank trekt nummer terug na storm van kritiek

Vorig artikelPSV faalt al jaren door wanbeleid in de gehele organisatie
Volgend artikelBeste thrillers – beste spannende films

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in