Marcel Brands helpt selectie PSV weer om zeep

0

Op 11 juni 2011 zei Marcel Brands tijdens een interview met het AD dat PSV geen koopclub meer is, maar een club die zich gaat richten op de eigen jeugd. Amper 3 weken later, had PSV maar liefst 9 nieuwe spelers aangetrokken voor een totaal van 30 miljoen euro. De man maakte zich daarmee totaal ongeloofwaardig en gaf bovendien een duidelijk signaal naar de eigen jeugd. Maar mocht wel gewoon aanblijven, doorgaan met zijn gebazel en zijn onnavolgbare beleid. Dat overigens faalde, want PSV greep 2x naast de landstitel.

Twee jaar later herhaalt Brands dit kunstje doodleuk nog een keer. In mei verkondigde de man dat PSV zich vooral gaat richten op de eigen jeugd en we zijn 5 weken verder en PSV heeft alweer 6 nieuwe spelers aangetrokken en daarmee lijkt het einde overigens niet in zicht.

Ondertussen is er niet een speler uit de eigen jeugd doorgebroken. Een paar kregen wat invalbeurtjes, maar meer ook niet. De meesten moesten gewoon hun wedstrijdjes in het 2e afwerken of werden verkocht of verhuurd.  Wat is dat voor een tegenstrijdig beleid? Dit is toch niet te verkopen? De man praat poep.

Als we na 2 jaar de rekening mogen opmaken dan kun je zeggen dat PSV nog steeds een handelshuis is, dat de eigen jeugd nog steeds geen echte kans krijgt en dat Marcel Brands niet in staat is een winnend elftal samen te stellen, ondanks zijn enorme dikke portemonnee. Het is dan ook onbegrijpelijk dat deze man weer gewoon carte blanche heeft gekregen van PSV en wederom verantwoordelijk is voor alle aankopen.  Het moge nu toch duidelijk zijn dat Brands het netwerk mist en over scouts beschikt die het niet goed zien.

En vooral over de scouting heb ik me al eerder zorgen gemaakt: gezien de 55 spelers in 5 jaar tijd, waarvan ruim 80 procent een miskoop was.  Ik zal er een quizvraag aan verbinden: noem de 7 keepers en 14 verdedigers van PSV van de afgelopen 5 jaar?

Ik zet dan ook grote vraagtekens bij de huidige aankopen:

  • Rekik is pas 18 en een talent, maar heeft bijna geen ervaring op hoog niveau. Dat is dus een enorme gok.
  • Bruma is mislukt bij Chelsea en bij HSV. Dat is niet voor niets! Kijken de scouts nooit naar de Bundesliga? Bruma was een enorm talent, maar dat is er nooit uitgekomen. Hij zat heel vaak op de tribune bij HSV. Het is een lankmoedige speler die vaak dezelfde fouten maakt als  Derijck en Marcelo.
  • Arias zat op de bank bij de nummer 7 van Portugal, en werkte zijn wedstrijdjes af bij Sporting B. Zouden ze het daar dan helemaal verkeerd gezien hebben? Ook dit lijkt op een gok.
  • Jozefzoon werd weggestuurd door Ajax, speelde een redelijk seizoen bij RKC, maar meer ook niet. Ook Jozefzoon lijkt meer op een koopje en een gok, dan op een echte versterking.
  • Stijn Schaars werd 3 jaar geleden getest voor Oranje, werd voor dat niveau te licht bevonden, speelde middelmatig bij Sporting en mag daar dan ook weg voor een prikkie. En die Schaars zou dan nu ineens een versterking voor PSV zijn?
  • Adan Maher is erg talentvol en zeker een goede aankoop. Maar Maher is pas 19 en kan PSV nog niet dragen.

En hoe zit het met de PSV defensie? Brands beloofde dat daar het zwaartepunt van de aankopen zou komen te liggen, omdat de defensie de zwakste schakel van PSV is. Maar zijn deze jongens nu een versterking: Alledrie hadden ze geen basisplaats bij hun club… Brands zei onlangs tegen het AD dat hij geen betere spelers zag in NL, maar dat is onzin. Douglas, Van der Maarel, Van der Hoorn en Van Dijk lagen meer voor de hand dan deze 3 jongens. Bovendien hebben zij allemaal meer ervaring.

Daar komt nog bij dat PSV afscheid neemt van haar beste spelers: Mertens, Lens, Strootman en van Bommel en daar komt misschien nog Toivonen bij. PSV stevent dan ook door het aan- en verkoopbeleid van Brands op het zoveelste dramatische seizoen af. Daarvoor hoef je echt geen verstand van voetbal te hebben. Dat is gewoon een kwestie van optellen en aftrekken en bovendien:  afgezien van de twijfelachtige, voetballende kwaliteiten van deze selectie, vindt u dit een team dat de mouwen kan opstropen en dat deze jongens uitstralen dat ze WILLEN winnen?

Er zit er niet een echte winnaar tussen. Schaars misschien, maar die acteert dat te slecht om daar op hoog niveau nog in te trappen. Van Basten en Gullit zeiden eens dat als de helft van de kleedkamer niet bestaat uit jongens die er vol in willen knallen, koste wat het kost willen winnen, kunnen zij het nog zo graag willen, maar je speelt dan een verloren strijd zowel op als buiten het veld. Dat arme PSV heeft er niet 1 meer.

Het ziet ernaar uit dat Marcel Brands het weer voor elkaar heeft gekregen om een krakkemikkerige, onervaren en vooral labiele selectie samen te stellen. Maar dat ie dat kon, had ie al eerder bewezen…

 

 

 

Vorig artikelJong Oranje faalde bijna schouderophalend
Volgend artikelDie smurfenstem van Toine van Peperstraten was ook hilarisch

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in