Van Gaal is niet gevaarlijk, zijn karakter wel

0

Louis van Gaal is boos. Alweer, zult u denken. Ja, alweer. De man heeft namelijk geen enkel incasseringsvermogen en de gemoedstoestand boos en geirriteerd zijn ondertussen onlosmakelijk verbonden met Van Gaal.  Louis is als klotsend water in een zwembad; een windvlaag en het loopt over. O wee wie een bommetje doet!

Nu moet ik wel erkennen dat VI nogal wat naar zijn kop heeft geslingerd en dat de benamingen met de week grover en beledigender worden.  Nare man, megalomane gek, griezel, stuitend, geschift, dorpsidioot, walgelijke man, doorgedraaide idioot en afgelopen maandag voegde Johan Derksen daar gevaarlijke gek aan toe.  De toevoeging gevaarlijk ging Van Gaal te ver en hij noemde daarop VI schandalig en mensonterend.

Derksen heeft daarmee op zich niets nieuws gezegd. In 2010 noemde hij Van Gaal als een volksmenner die gevaarlijke trekjes vertoont, doelend op de opmerkelijke balkonscene van Van Gaal bij Bayern Munchen. Derksen refereerde daarbij ook nog aan de Tweede Wereldoorlog en Mussolini. Gast Jan Everse ging nog een stapje verder toen door hem beangstigend te noemen, en vergeleek hem zelfs met Hitler.

Toen hoorde je er niemand over, nu valt iedereen over Johan Derksen heen. Tijd om de beelden er eens bij te halen. Effe Youtuben en je hebt zo 100 filmpjes over Van Gaal te pakken. Die spreken voor zich. Daar hoef je geen mensenkennis voor te bezitten. Van Gaal is wat emoties betreft een open boek. De man toont telkens een aantal karaktertrekken die eigenlijk heel slecht samengaan in 1 persoon: een enorme zelfingenomenheid, zelfoverschatting, superioriteitsgevoel, minachting voor de ander(sdenkenden), geen inlevingsvermogen en opvliegend. Voeg daarbij nog zijn Godcomplex (het succes van Barcelona komt volgens Van Gaal door hem, het succes van Bayern komt door hem, hij is de top van de piramide, zijn zinnen beginnen en eindigen meestal met ik, etc etc)  en je hebt de verklaring voor zijn gedrag. Daarmee is hij nog geen gevaarlijke man, hij heeft wel een aantal gevaarlijke of beter gezegd enge of verontrustende karaktertrekken.

Van Gaal is een lopende bom. Een vat vol emoties. De man kan zeer waarschijnlijk alleen maar functioneren in beroepen waar hij en hij alleen het voor het zeggen heeft: leraar, voetbaltrainer, kolonel, dictator… En die vervult hij door zijn karakter dan op zo’n dominante, agressieve manier dat mensen bang van hem worden, monddood worden gemaakt en slaafs alle bevelen opvolgen (dat zijn ook degene waarmee hij zich het liefste omringt) of tegen hem in opstand komen, maar dan wel rucksichtloos door hem in de hoek worden gezet of worden verwijderd uit zijn intieme kring. Want spreek hem tegen of doe iets wat hem niet bevalt en hij ontploft. Dat zie je hem doen bij collega’s, bij spelers en bij journalisten.

Vooral dat laatste zien we elke keer terug op tv. Een geirriteerde, opvliegende Van Gaal die botst met een journalist omdat die iets aan hem vraagt wat hem niet bevalt. Van Gaal bulkt dan van de minachting, slaat een neerbuigende toon aan en gaat dan kleineren Tenenkrommend en vervelend om naar te kijken, maar toch ook boeiend. Je hoopt namelijk iedere keer dat de vragensteller hem op zijn nummer zet. Ron Jans deed dat ooit op prachtige wijze.

Van Gaal wil niet in gesprek met Derksen, dus pakt Derksen hem in zijn programma aan. Dat mag! Het vaak opmerkelijke gedrag van de bondscoach ontlokt dat soort reacties. Het is alleen jammer dat Derksen hem als persoon gevaarlijk noemt. Dat is Van Gaal niet.

De oorlog tussen de bondscoach en het voetbalprogramma is in ieder geval verplaatst van de loopgraven naar het slagveld. En dat belooft wat de komende 9 maanden.

Oordeel zelf over Van Gaal en bekijk onderstaande filmpjes.

Ron Jans vs Van Gaal

De Meisterrede van Van Gaal vs De Meisterrede van Hitler

Van Gaal bij Bayern Munchen tegen een journalist

Van Gaal tegen Frits Barend

Van Gaal grijpt in bij Cor Pot, VI noemt hem een griezel, walgelijke man

Van Gaal tegen Wilfred Genee. VI noemt  Van Gaal een megaloma gek, stuitend, professionele hulp zoeken, krankzinnig

Dikke pret bij VI over Van Gaal: helemaal gek, druiloor

Dijkshoorn over Van Gaal bij VI

Van Gaal geirriteerd; de vragen zijn dom

Van Gaal zwaar geirriteerd over vragen  Jorg Dahlman

Van Gaal kleineert Koeman

De persconferentie van Van Gaal bij zijn afscheid als bondscoach

Van Gaal tegen de Spaanse pers

Van Gaal boos over vraag: ben jij zo dom

Van Gaal zeikt journalist af

Van Gaal zwaar geirriteerd over vraag; vind je dit normaal

Van Gaal over Guardiola en Bayern Munchen

 

Vorig artikelHet voetbal van PSV is net een schilderij
Volgend artikelPiet Krediet woont in Brussel en Den Haag

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in