Ellende PSV begonnen na vertrek van Van Raaij, Hiddink en De Visser

0

Wat als een prachtig sprookje begon, langzaamaan overging in een slecht drama is nu veranderd in snel in elkaar geflanst vrijdagmiddagtoneel. Zie hier het voetbal van PSV in 3 maanden tijd. Na de vijfde verloren uitwedstrijd op rij staat PSV op een historisch lage plek in de eredivisie. De ploeg uit Eindhoven bezet na 15 duels de tiende plaats met slechts 20 punten en is daarmee in het rechterrijtje terecht gekomen. In het seizoen 1971-1972, 42 jaar geleden dus, stond PSV voor het laatst zo laag. 

En zoals het er nu naar uitziet is het einde van de martelgang van de Eindhovenaren nog lang niet in zicht.  Want zelfs in de zwakste Eredivisie ooit, is dit PSV niet in staat een wedstrijd te controleren, laat staan te domineren en kan de ploeg dus iedere wedstrijd verliezen. Met Vitesse en Utrecht op het programma de komende week kan de ploeg zelfs nog verder wegzakken.

Dit verbaast mij helemaal niks. Een goed observator zag dit al jaren aankomen. PSV zit al een tijdje totaal op het verkeerde spoor. Daar hoef je geen insider voor te zijn of verstand van voetbal voor te hebben. Dat zie je door gewoon te observeren en je gezond verstand te gebruiken. Iets wat ze blijkbaar bij PSV al jaren niet meer doen. Dat komt omdat het fout zit in de top.

Dat is begonnen met het vertrek van Van Raaij en Hiddink en met het aanstellen van Jan Reker als algemeen directeur in 2007. Reker maaide het fundament onder de scouting van PSV weg door Piet de Visser de laan uit te sturen.  Dag internationaal topnetwerk.  Sinds de Visser weg is, scout PSV door naar Studio Sport te kijken. En alles wat buiten Nederland wordt aangetrokken, is of matig of een totale miskoop. De scouts die er nu zitten hebben geen oog voor toptalent. Dat blijkt wel uit de 55 spelers die op hun advies werden aangetrokken de afgelopen 6 jaar. Ik zal er een paar noemen: Tyton, Waterman, Isakkson, Cassio, Sinouh, Castro, Roorda, Engelaar, Hiljemark, Rabbiu, Mendez, Simons, Van der Leegte, Culina, Zhou, Perez, Vayrynen, Matavz, Vennegoor, Amrabat, Berg, Koevermans, Nijland, Reis, Willems, Kluivert, Reiziger, Marcelo, DeRijck, Van der Meyde, Bruma, Jozefzoon en Arias.

Een treurig lijstje. De heren scouts mogen overigens gewoon aanblijven. Ook daar grijpt de top niet in. Dat is onbegrijpelijk.  Net zoals het aanblijven van technisch directeur Marcel Brands een raadsel is. Hij zet iedere keer de handtekening onder die namen. Brands mag iedere jaar miljoenen uitgeven maar slaagt er maar niet in een stabiele, kampioensploeg samen te stellen. Bovendien is Brands teveel bezig met het nog kunnen verkopen van spelers, dan met hun prestaties in het veld. Marcelo, Manolev, Engelaar en nu Toivonen werden alleen met het oog op hun verkoopwaarde nog opgesteld of werd vanwege die verkoopwaarde (niet hun prestaties!) het contract verlengd. Belachelijk! PSV is in de eerste plaats een voetbalploeg en geen handelshuis dat per se winst moet maken

Dat de trainers van PSV in die visie meegaan, zegt meteen alles over hun kwaliteiten. Ook daar zit PSV iedere keer weer mis. Hoeveel trainers wil PSV nog verslijten na Vergoossen, Wouters, Stevens, Lodeweges, Rutten, Advocaat en nu Cocu? Het enige wat deze heren gebracht hebben is slecht, onsamenhangend, vaak verdedigend en laf voetbal zonder aansprekende resultaten.  Neem nu Cocu. Een goed observeerder had gezien dat Philip geen type is dat de boel op de rails gaat krijgen. Daar mist ie de personality voor. Is er dan niemand van de top die ooit eens naar de trainingen van Fred Rutten ging kijken, met Cocu toen nog als assistent. Daar stond Philip, immer zwijgend, doelloos rond te lopen over de velden van de Hertgang, de armen over elkaar. De tijd weg te kijken, terwijl onder zijn oog spelers als Marcelo, Manolev en Engelaar aan het klooien waren. Cocu keek ernaar, draaide zich om en sjokte weg met de handen in de zakken. Die Cocu is nu trainer van PSV en dan krijg je het voetbal wat daarbij hoort.

PSV wordt sinds het vertrek van Van Raaij, Hiddink en De Visser in alle linies aangestuurd door mensen die de kwaliteiten missen voor topsport en geen kijk hebben op voetbal. Dat zie je telkens terug in de keuzes die gemaakt worden door het bestuur, de trainers, de technisch directeur, de scouts, en in de jeugdopleiding. Als er niet hard wordt ingegrepen moddert PSV nog jaren voort en kan het alleen maar dieper zinken.

Update: Cocu slechtste coach PSV ooit

Update: PSV ook uitgeschakeld in Europa

Update: Tiny Sanders heeft zoals geen gezegd geen kijk op voetbal en mist topsportmentaliteit

Update: Vitesse wint met 2-6 in Eindhoven

 

Vorig artikelMeneer de diplomaat mag zelfs kleuters omver rijden
Volgend artikelPSV huurt Ruiz; Marcel Brands volledig de weg kwijt

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in