Hoe zou dat voelen, veger zijn bij curling?

0

Met fascinatie naar het curling in Sochi zitten kijken. Hoe zou dat voelen curler? Sta je in een café, vraagt een lekker wijf wat je doet en dan moet je zeggen:”ik doe aan curling”.  Als ze dan in totale shock zou blijven staan en ze zou zo gek zijn om door te vragen moet je ook nog zeggen: ik ben de veger…

Veger? Wie verzint zoiets. Moeten vegen omdat die ander niet kan gooien. Zo is het toch. De skip gooit te zacht en daarom moet jij gaan vegen met je bezempje. Weet je wat die dingen kosten? Ik heb het opgezocht: 150 euro. Een bezem voor bij het curlen. Ik heb gelezen dat er in een wedstrijd van 2,5 uur soms wel 5km wordt geveegd.

Kunnen ze daar geen aparte sport van maken? De 5km vegen. Met hindernissen. Of de 10km achtervolging voor vegers. Met hun gladde overschoentje. Heb je ze wel eens over het ijs zien glijden. Op 1 been. Hoe belachelijk ziet dat eruit. Op één been langs een in slaap gevallen, halflege tribune glijden, met een bezem in je handen. En dan kijken alsof je een wiskundige formule aan het oplossen bent. En dat is een Olympische Sport!

Een potje sperzieboontjes halen bij de Plus is nog spannender. Een kroket uit een frietpan halen is daarbij vergeleken pure sensatie. Ja, ik spot er nu mee, maar er zijn mensen die curling heel serieus nemen. Neem nu Kevin Martin; 47 jaar, Canadees en Olympisch kampioen curling van 2010.  Die kerel werd Olympisch kampioen op zijn 43e. Dat zegt eigenlijk al genoeg over de ‘sport’.

Maar goed,  Martin kan dus 11 minuten vollullen over het prepareren van de ijsvloer bij het curlen. Alsof het om snelheid, om seconden, om tienden gaat en niet om een ‘op-je-dooie-akkertje-sport’. Ik zie Ranomi Kromowidjojo al een uur voor haar Olympische finale het water temperaturen, haar timmermansoog over het wateroppervlak laten gaan,  en wat extra chloor zien toevoegen. Of Michael van Gerwen de hoogte van de rand zien meten waartegen ie zijn rechtervoet moet zetten. Of het allemaal wel waterpas is. Checken of de vloer in linksomdraaiende bochten is geschuurd met een sandblaster P120. De vloer moet namelijk niet te grof aanvoelen. Dat soort geneuzel. Dat is curling.

Vorig artikelWacht maar. Koen Verweij pakt in Pyeongchang goud
Volgend artikelDrieduizendsten tekort? Nu 10 procent korting op een penisverlenging

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in