Oranje heeft niks op WK 2014 in Brazilië te zoeken

0

De wedstrijd tegen Frankrijk liet zien dat Oranje de afgelopen 2 jaar niet vooruit is gegaan. Misschien zelfs wel achteruit. Dat voorspelt weinig goeds voor het naderende WK, want 2 jaar geleden had Oranje al niks te zoeken op het EK. Oranje had in Polen/Oekraine vaak veel balbezit, maar was vooral bezig met het elkaar de bal in de voeten schuiven, had geen enkele diepgang en creeerde daardoor niks. Bovendien werd het halve team in de omschakeling telkens overlopen en zelfs weggelopen. Als verdedigers dan ook nog 2 meter van hun man staan te dekken, maakt een topspits handige gebruik van de gaatjes.

Tegen de Fransen gebeurde woensdag 2 jaar later precies hetzelfde. En dit keer waren er geen Mark van Bommel en Nigel de Jong om de schuld te geven. Dit keer waren Clasie, Schaars, Strootman en Sneijder aan het breien, niet bij machte een opening te vinden. Dat kon ook niet want er was geen enkele diepgang voorin. Alles en iedereen stond stil. In de omschakeling (bij balverlies) werd het trage middenveld overspoeld en bleken Van der Wiel, Blind, Martens Indi en Vlaar niet in staat om bij hun man te blijven. Van der Wiel kan eigenlijk totaal niet verdedigen en Blind kan leuk opbouwen tegen subtoppers, maar is een oldtimer tegen een snelle, behendige aanvaller.

Ajax werd op dezelfde manier kansloos van het veld gespeeld door Salzburg, Feyenoord ging eraf tegen Krasnodar en PSV onderging hetzelfde lot tegen totale nobodies als Ludogorets en Chornomorets. Tel daar bij op het spel van Utrecht tegen Differdange en Vitesse tegen Petrolul en je kunt niet anders concluderen dat het Nederlandse voetbal hopeloos verouderd is. Achtelijk bijna.

Nederlandse coaches en spelers denken nog steeds een wedstrijd te kunnen winnen door meer balbezit te hebben. Ik hoor dat gelul iedere week weer uit de monden van Van Gaal, De Boer, Cruijff, Van Marwijk, Cocu, Koeman, Van Persie, Sneijder, Schaars en al die andere ‘kenners’. Ook weer na de wedstrijd tegen Frankrijk. “Ja, de eerste 20 minuten deden we het goed want toen hadden we meer balbezit”, zeggen ze dan. Alsof balbezit de wedstrijd wint!

Balbezit is prima, maar als dat niet gepaard gaat met perfect positiespel creeer je niks. Daar heb je spelers voor nodig die heel veel bewegen, heel veel inzicht hebben, heel veel loopvermogen hebben, heel veel strijdlust en inzet hebben en over genoeg techniek beschikken om in de kleine ruimtes de bal snel te kunnen aannemen en passen. Wie naar Ajax, PSV, Utrecht, Vitesse, Feyenoord, Twente en het Nederlands elftal kijkt ziet al snel dat er niet genoeg van dat soort spelers rondopen.

Dat is onvoorstelbaar. Dat ligt puur aan de trainers, de scouting en de manier van opleiden. Het Nederlandse voetbal mist in vergelijking met het buitenland vooral strijdlust, inzet, loopvermogen, snelheid en fysieke kracht. Het Nederlandse eredivisievoetbal is daardoor totaal onvoorspelbaar geworden. De ene week hebben de jongens er wel zin in en winnen ze, de andere week kunnen ze het niet opbrengen en gooien ze er met de pet naar. De wisselvalligheid van PSV en Feyenoord is al jaren kenmerkend.

En kijk eens naar de verdedigers. Na Frank de Boer en Jaap Stam heeft Nederland niet 1 topverdediger meer afgeleverd. Dat is zorgwekkend. Als je ziet hoe Nederlanders verdedigen. Geen een Nederlandse verdediger kan het opbrengen om bij zijn man te blijven, hard aan te pakken, ouderwets uit te schakelen. Niet een. Het is allemaal half om half. Middenvelders laten continue hun man lopen. Worden overlopen. Snel omschakelen is er niet meer bij. Pff, daar gaat mijn man weer. Pff, moet ik er weer achteraan. Conditioneel lopen we achter op het buitenland. We zijn niet topfit!

Aanvallers komen hun man niet meer voorbij en missen scorend vermogen. Ajax wordt voor de 4e keer landskampioen zonder spits. De topscorer van Ajax heeft 8x gescoord,  Van PSV 9 en  van Twente 13. De topscorer van Feyenoord is een Italiaan. Een Italiaan notabene! Van Heerenveen en AZ zijn IJslanders… En Vitesse heeft een gehuurde Braziliaan.

Je kunt niet anders concluderen dat het Nederlandse voetbal diep is weggezakt en een enorm probleem heeft. We hebben nu nog enkele topspelers (Van Persie, Van der Vaart, Sneijder en Robben), maar die jongens zijn al 30 jaar of ouder. Waar is de opvolging? Die is er (nog) niet. De rest komt (nu nog) enorm tekort op de al eerder genoemde vlakken.

De kans is dan ook enorm klein dat we in Brazilie de stunt van 2010 gaan herhalen. Toen hadden we alle geluk van de wereld en had Sneijder het enorm op zijn heupen. Gezien de onmacht van Oranje tegen sterke teams en het slechte spel van de Nederlandse clubs ligt het Nederlands elftal over 3 maanden op het WK in Brazilie er al in de groepsfase uit. Daar hoef je geen kenner voor te zijn.

Update: Gullit:  Nederlandse jeugdopleiding staat stil

Vorig artikelDrieduizendsten tekort? Nu 10 procent korting op een penisverlenging
Volgend artikelGraziano Pelle de hobby paleo-antropoloog

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in