Van Gaal let op! Dit is het sterkste Oranje volgens de statistieken

0

Zou Van Gaal de film Moneyball hebben gezien? De film waarin een manager van een honkbalclub alle scouts met hun zwaar subjectieve rapportjes eruit dondert en voortaan uitgaat van harde cijfers om het sterkste team op te stellen. En  met succes! Iets dat in het voetbal eindelijk, maar nog heel voorzichtig, zijn intrede doet. Scouten via statistieken en niet via de ogen. 

 

De beste spelers van de Eredivisie
De beste spelers van de Eredivisie

Er zijn momenteel 2 sites die alle statistieken van diverse grote competities, de clubs en de spelers bijhouden. Aan de hand daarvan kun je ook een Nederlands elftal samenstellen. Puur op basis van harde feiten en niet op basis van een subjectieve beoordeling van een man op de tribune, die gewoon niet alles kan zien en registreren. Daar komen een aantal verrassingen uit. Er van uitgaande dat Oranje straks 4-3-3 gaat spelen zijn dit de 11 namen die statistisch gezien het best zijn op die positie.

De beste keepers van de Eredivisie
De beste keepers van de Eredivisie

Keeper:
Cillesen moet in het doel. Zonder enige twijfel de beste keeper met een score van 823 punten.  Hij houdt daarmee Marsman en Zoet ver achter zich en ook Krul en Vorm komen niet bij hem in de buurt. En houd op over Stekelenburg. Maarten is veruit de slechtste keeper van de Premier League met een score van – 193! Geen wonder dat hij geen basisplek bij Fulham meer heeft.

De beste verdedigers van de Eredivisie
De beste verdedigers van de Eredivisie

Verdedigers:
Janmaat (Feyenoord) is de beste rechtsback, Veltman (Ajax) is de beste verdediger van de Eredivisie met 1175 punten en moet met Bruma (PSV) centraal gaan spelen, Blind (Ajax) is de beste linksback.  Veltman wint maar liefst 91 procent van zijn duels over de grond en Bruma zelfs 96 procent. Alleen Bruma gaat er veel minder aan, en dat is meteen de zwakte van de PSV’er. Hij is laks. Uit de statistieken blijkt verder dat Veltman zwak is in de lucht (hij wint maar 59% van zijn kopduels), dat hij nauwelijks tackelt en dat hij bovenaan staat qua blunders (5). Maar zijn kracht ligt echt in de opbouw en de grondduels. Bruma wint overigens de meeste kopduels, dus dat zou een goede combinatie zijn.

Gouweleeuw (AZ) onderschept overigens het vaakst een bal en Schmidt (Eagles) heeft de meeste succesvolle tackles per wedstrijd en De Vrij (Feyenoord) en Leeuwin (Cambuur) eindigen als 4e en 6e in het rijtje beste verdedigers. En Ron Vlaar en Van de Wiel? Vlaar en Van der Wiel doen het redelijk met 493 en  483 punten. Van der Wiel is daarmee de slechtste verdediger van PSG en Vlaar juist de beste van Aston Villa. Dat zegt meteen alles over het niveau van de spelers van die clubs en de kwaliteit van de Nederlanders. Virgil van Dijk is overigens niet gerated.

De beste middenvelders van de Eredivisie
De beste middenvelders van de Eredivisie

Middenvelders:
Volgens de statistieken bestaat het sterkste middenveld uit: Immers (Feyenoord) met 949 punten, Van der Heijden (Vitesse) met 921 punten en Mokotjo (Zwolle) met 829 punten. Mokotjo is de beste verdedigende middenvelder (onderscheppingen, tackles enz) Immers is na Zyech de beste aanvallende middenvelder (box to box speler) en wint de meeste duels (217) en Van der Heijden is het best in balbezit (passing, steekballen enz).  Een ideaal trio dus. En Van der Vaart en Sneijder? Van der Vaart staat in Duitsland op de 31 plek qua middenvelder met  en schiet vooral verdedigend tekort. En de Turkse competitie wordt niet gerated. De Guzman (Swansea), Klaassen (Ajax) en Clasie (Feyenoord) doen het ook aardig met 653, 674 en 790 punten punten en mogen mee als reserve.  Toornstra (Utrecht) is overigens de beste Nederlandse keypasser (57) van de Eredivisie.

De beste aanvallers van de Eredivisie
De beste aanvallers van de Eredivisie

Aanvallers:
Promes (Twente) is de beste Nederlandse aanvaller met 1169 punten. Depay (PSV) mag ook mee met 909 punten. Depay wint overigens van alle aanvallers de meeste duels. Boetius (Feyenoord) en Beerens (AZ) zijn hun invallers. Robben (Bayern) scoort 890 punten en mag uiteraard ook mee. Van Persie heeft duidelijk de vorm niet gezien zijn 432 punten. Maar goed hij is ook vaak geblesseerd en vorig seizoen scoorde Van Persie het immense aantal van 1963 punten. Dus die moet altijd mee.

Conclusie:
Dit is – puur gekeken naar de prestaties en de cijfertjes – het sterkste Nederlandse elftal. Louis doe er je voordeel mee. Cijfers liegen nooit. Subjectieve scoutingrapportjes wel.

Cillesen
Janmaat – Bruma – Veltman – Blind
Van der Heijden – Mokotjo – Immers
Robben – Van Persie (Promes) – Depay

Vorig artikelNieuwe nationale sport: aangifte doen tegen Wilders
Volgend artikelYolanthe Cabau acteert in ‘reality’-serie Yolanthe

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in