Beste voetballer Eredivisie: Blind, Gutierez, Moisander, Cillessen, Mokotjo… wie is het nu?

0

Wie is de beste voetballer van de Eredivisie in het seizoen 2013-2014? Je wordt met dit soort verkiezingen van de verschillende kranten en tijdschriften om de oren geslagen. Allemaal ‘socalled’ deskundigen die spelers na afloop van wedstrijden punten geven op basis van wat zij gezien hebben. Dat blijkt nogal een grabbelton als we de uitslagen bekijken. Volgens De Telegraaf is Daley Blind de beste voetballer van het afgelopen seizoen. Nee, zegt het AD, het is Felipe Gutierez. Nicolas Moisander is de beste vindt Het Parool, de deskundigen van de VI houden het op Jasper Cillesen en Top ELF heeft Mokotjo uitgeroepen tot winnaar…

Zet 5 marktkoopmannen van een groentekraam bij elkaar en ze beweren allemaal dat ze de lekkerste en sappigste sinaasappels hebben. Wie moeten u en ik nu geloven?

1
Geen een! Een blik op de spijkerharde statistieken wijst uit dat ze er allemaal naast zitten. Opta heeft afgelopen jaar de Nederlandse competitie op de voet gevolgd. Van elke wedstrijd wordt nauwkeurig opgeschreven en bijgehouden wie wat doet op het veld. Aantal goede pasjes, aantal intercepties, lange ballen, tackles, steekballen, assists..etc etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of Opta heeft het in de database staan van ALLE spelers. Daar komt geen enkele objectiviteit van een waarnemer bij kijken. Dit is puur statistiek.

En statistisch gezien is dan Graziano Pelle de beste voetballer van de Eredivisie in het seizoen 2013-2014. Blind is daar 13e, Moisander 18e, Gutierez 22e, Mokotjo 51e en Cillesen is op plek 54 terug te vinden.

2

Mooi daar zijn we dan over uit. Dus niet, want Squawka heeft ook alle stats van de spelers bijgehouden volgens een andere formule en daar is Dusan Tadic de beste voetballer van de Eredivisie.  Pelle (6e), Moisander (15e), Blind (16e), Gutierez (17e), Mokotjo (18e) en Cillessen (21e) hebben het nakijken..

U ziet het. Zeven jury’s, 7 verschillende winnaars. Voetbal is dus net als het Eurovisiesongfestival een jurysport. Zelfs computerprogramma’s hebben zo hun eigen voorkeuren.

Vorig artikelYolanthe Cabau acteert in ‘reality’-serie Yolanthe
Volgend artikelPeperdure onzinnige FIFA-slogans op spelersbussen WK 2014

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in