Durft Van Gaal terug te vallen op 4-3-3?

0

Zelden zo’n raar voetbal gezien van het Nederlands elftal als de laatste 5 wedstrijden. Het positiespel is slecht. Achterin hanteert men de lange bal. Voorin wordt geen druk gezet. De vleugels zijn niet bezet. De ploeg grossiert in balverlies. De hele houding van het team is afwachtend.

En toch winnen ze 4 van hun laatste 5 wedstrijden op een manier die sterk doet denken aan dat van de Italianen en de Duitsers van vroeger. Een kans; een doelpunt. Vaak vanuit de omschakeling of vanuit de counter. Zelden zo’n goed countervoetbal gezien als tegen Spanje in de 2e helft. Beetje op zijn Dinamo Kievs uit de midden jaren ’80 met Robben en Van Persie in de rol van Belanov en Protasov en Sneijder als de spelmaker Zavarov.

Maar het voetbal is zo on-Nederlands dat het pijn doet aan de ogen. Nederland dat het initiatief laat aan een matig team als Australie… Wat bezielt Van Gaal? Oke, in de 2e helft zette hij het om naar 4-3-3 en daardoor won Oranje uiteindelijk de wedstrijd, maar toch.

Als dit Oranje iets heeft aangetoond in de laatste 5 wedstrijden dan is het dat het 5-3-2 systeem totaal niet werkt, dat de ploeg totaal afhankelijk is van een bevlieging van een klassespeler voorin en dat de ploeg totaal onberekenbaar is. De slechtste 1e helft allertijden, afwisselen met de beste 2e heflt allertijden. En dat tegen Australie nog eens dunnetjes overdoen.

Tegenstanders de indruk geven dat er iets te halen valt en dan keihard toeslaan vanuit het niets. Oranje scoort 8 keer uit amper 10 kansen. Dat is knap, maar laat het geen zand-in-de-ogenstrooier zijn voor het bij vlagen enorme slechte spel.  Het was een meesterzet – gezien de 2 helft – om zo tegen de Spanjaarden te spelen. Maar in de overige 4,5 wedstrijden werkte het voor geen meter. Het ging beter toen Oranje 4-3-3 ging spelen tegen Wales en Australie. Het is te hopen dat Van Gaal, zijn assistenten en de spelers dat ook zien.

Als Oranje op deze manier doorgaat, met dit totaal niet werkende systeem, dan komt er een keer een tegenstander die dankjewel zegt voor het gelaten balbezit en de Oranje-defensie naar huis voetbalt. Als de twee voorin dan een keer niet hun dag hebben, gaat Nederland er roemloos en vernederd vanaf.

 

Vorig artikelWK 2014: Van Gaal komt met meesterzet
Volgend artikelVan Gaal eerder mazzelkont dan meesterbrein

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in