Taktische analyse van Nederland – Ghana; het was een puinzooi

0

Het nieuwe systeem van het Nederlands elftal kwam ook gisteren tegen Ghana – nu met alle internationals – niet goed uit de verf. Sterker nog, het was een zooitje. Er deugde weinig van het positiespel. Dat moet Van Gaal zorgen baren, want een sterkere tegenstander als Spanje of Chili maakt daar gebruik van en speelt Oranje naar huis, want er ging wel heel erg veel fout.

Wat ging er fout in de opbouw van achteruit:

De bedoeling is dat de 3 centrale verdedigers in balbezit het veld breed maken en dat de 2 middenvelders dan in de bal kunnen komen. De 2 backs staan hoog en dan heb je als iedereen zijn taak goed uitvoert overal een driehoekje op het veld.

Zo. zou het moeten staan
Zo. zou het moeten staan
Maar als de bal bv aan de rechterkant is, stond het vaak zo.
Maar als de bal bv aan de rechterkant is, stond het vaak zo.

 

De Jong en De Guzman boden zich vaak niet goed aan,  stonden te dicht bij elkaar, bewogen te weinig, draaiden ook te weinig open en Sneijder stond niet op 10 maar in de spits. Bovendien stonden de 3 centrale verdedigers in balbezit vaak te dicht op elkaar en durfden veel te weinig de bal naar voren te spelen.  Het enige wat Ghana dan hoefde doen is druk zetten met maar 3 of 4 man en dan kwam Nederland al meteen in de problemen. Dat resulteerde in veel lange ballen van Cillessen die meteen tot balverlies leden en slechte pasjes van vooral Martins Indi.

Ghana zet hier slechts met 3 man druk en omdat het verkeerd staat, moet Vlaar weer terug naar Cillessen.
Ghana zet hier slechts met 3 man druk en omdat het verkeerd staat, moet Vlaar weer terug naar Cillessen. Als De Guzman of De Jong zich hier eerder laat zakken kan de bal naar hen. Bovendien zakt De Vrij niet uit en staat Martins Indi te dicht bij.

 

Nog zo'n mooi voorbeeld. De 3 achterin staan te dicht op elkaar. De Vrij zakt weer niet uit. daardoor is er te weinig ruimte voor De Jong. Martins Indi paniekeert weer en verspeelt de bal.
Nog zo’n mooi voorbeeld. De 3 achterin staan te dicht op elkaar. De Vrij zakt weer niet uit. Daardoor is er ook te weinig ruimte voor De Jong. Martins Indi paniekeert weer en verspeelt de bal.

 

Weer verkeerd. Vlaar staat niet op de zijlijn, De Guzman en De Jong staan gedekt en bewegen niet. De Vrij weet het niet meer en speelt de lange bal...kwijt. En dit alles omdat Ghana met 3 man drukt zet.
Weer verkeerd. Vlaar staat niet op de zijlijn en daardoor te dichtbij, De Guzman en De Jong staan gedekt en te dicht bij elkaar en bewegen niet. De Vrij weet het niet meer en speelt de lange bal…kwijt. En dit alles omdat Ghana met slechts 3 man drukt zet.

 

Laatste voorbeeld. De drie staan weer te dicht op elkaar. De Jong en De Guzman staan weer gedekt en weer te dicht op elkaar. De Vrij kan alleen naar Vlaar spelen, die speelt daarna naar Cillessen en die lijft balverlies met een lange bal.
De drie staan weer te dicht op elkaar. De Jong en De Guzman staan weer gedekt en weer te dicht op elkaar. De Vrij kan alleen naar Vlaar spelen, die weer niet op de zijlijn staat en hij speelt daarna naar Cillessen en die lijdt balverlies met een lange bal.

 

Te gek voor woorden dit. Cillessen kan de bal niet kwijt omdat Ghana met 2 man druk zet en de drie achterin weer een theekransje hebben.
Te gek voor woorden dit. Cillessen kan de bal niet kwijt omdat Ghana met 2 man druk zet en de drie achterin weer een theekransje hebben. Martins Indi wandelt lekker naar binnen…
Nog eentje dan. De laatste want er zijn tientallen voorbeelden. De drie staan weer te dicht bijelkaar. Geen spoor van De Jong en De Guzman en Cillessen kiest wederom voor de lange bal...en kwijt.
Nog eentje dan. De laatste want er zijn tientallen voorbeelden. De drie staan weer te dicht bijelkaar. Geen spoor van De Jong en De Guzman en Cillessen kiest wederom voor de lange bal…en kwijt.

En die lange ballen die hier boven beschreven worden gingen allemaal richting onze kleine man Wesley Sneijder. En die was kansloos in dat soort duels. Dat komt er dan ook nog bij. Als Nederland straks tegen Chili speelt kun je er donder op zeggen dat Chili gaat drukken, zo is hun speelstijl, mocht Oranje dan weer dit soort lange ballen gaan spelen dan heeft dat geen enkele zin met Sneijder op die plek. Switch dat dan met Van Persie, die is 1,86 m.

Maar goed dat inzicht had Van Gaal gisteren ook niet…

De positie van Sneijder: valse negen of tien?

Iedereen was zo blij met dit systeem, want Wesley Sneijder zou op zijn geliefde positie komen te spelen; op 10 dus. Als de spelverdeler! Sneijder speelde echter veel te diep, was meer een negen dan een 10 en was daardoor bijna niet aanspeelbaar voor Blind, Janmaat, De Jong en de Guzman en werd bovendien getorpedeerd met hoge ballen van achteruit. Dat is rampzalig voor het aanvalsspel van Oranje.

Als er iets is gebleken gisteren, is het wel dat de 3 centrale verdedigers veel te vaak achteruit spelen, en dat De Jong en De Guzman te vaak niet open durven te draaien. Als Sneijder dan ook nog eens te diep staat, krijgt hij veel te weinig ballen in zijn voeten en creeert Oranje helemaal niks.

Robben, Van Persie en Sneijder staan hier en te dicht bijelkaar en te ver naar voren. Janmaat kan de bal aan niemand kwijt en moet weer terug.
Robben, Van Persie en Sneijder staan hier en te dicht bij elkaar en te ver naar voren. De Guzman kan de bal aan niemand kwijt (waar is Janmaat?) en moet weer terug. Sneijder moet hier gewoon 10 meter terug staan, maar die liep continu in de spits.
De Jong zoekt Sneijder maar die staat in de spits...dus maar weer terug
De Jong zoekt Sneijder maar die loopt weer in de spits (hier linksonderaan) en Robben en Van Persie staan weer te dicht bij elkaar…dus maar weer terug
Dit heeft geen enkele zin zo. De Jong heeft de bal net terug gespeeld, omdat Sneijder weer in de spits loopt en op 1 lijn staat met Robben en Van Persie die weer te dicht bij elkaar staan.
Dit heeft geen enkele zin zo. De Jong heeft de bal net terug gespeeld, omdat Sneijder weer in de spits loopt en op 1 lijn staat met Robben en Van Persie die weer te dicht bij elkaar staan.

 

Ook Blind moet terugspelen omdat Sneijder weer linkerspits speelt en weer op 1 lijn staat met Robben en Van Persie.
Ook Blind moet terugspelen omdat Sneijder weer linkerspits speelt en weer op 1 lijn staat met Robben en Van Persie.

 

Waarom zette Oranje geen druk?

Het druk zetten was ook een raadsel. Wie pakte wie nu eigenlijk en wie geeft het signaal? Nederland zette geen enkele druk op de 2 centrale verdedigers van Ghana. Van Persie pakte meestal de linksback, Robben of Sneijder de rechtsback.  Nederland legde daardoor Ghana geen strobreed in de weg in de opbouw van achteruit.

De 2 centrale verdedigers konden doen en laten wat ze wilden. Zelfs een middenvelder inpassen.
De 2 centrale verdedigers konden doen en laten wat ze wilden. Zelfs een middenvelder inpassen.

 

Niemand van Oranje zet druk.
Niemand van Oranje zet druk. Van Persie loopt op zijn gemakje naar de centrale middenvelder.

 

Het werd steeds gekker, want Sneijder, Robben en Van Persie lopen hier zelfs achteruit.
Het werd steeds gekker, want Sneijder, Robben en Van Persie lopen hier zelfs achteruit. De Ghanees kan zo het middenveld in dribbelen en zelfs een balletje onder zijn voet doorhalen. Niemand zet druk!
Om gek van te worden. Weer geen druk. Ghana heeft de afspeelmogelijkheden voor het uitzoeken. De nummer 10 staat vrij (midenin), de rechtsback ook
Om gek van te worden. Weer geen druk. Ghana heeft de afspeelmogelijkheden voor het uitzoeken. De nummer 10 wandelt vrij (midenin), de rechtsback ook

 

 

Weer geen enkele druk van Oranje. Sneijder staat hier weer in de spits.  Ghana kan de bal op het dooie akkertje inspelen op de man rechtsmidden.
Weer geen enkele druk van Oranje. Sneijder staat hier weer in de spits. Ghana kan de bal op het dooie akkertje inspelen op de man rechtsmidden.

Nee, het is echt onbegrijpelijk dat in dit systeem de twee spitsen geen druk zetten op de 2 centrale verdedigers van de tegenstander. En dat Janmaat en Blind dan niet de backs pakken. Op deze manier kon Ghana telkens de vrije man op het middenveld inspelen. Mede omdat Sneijder in de spits liep, en Oranje daardoor daar telkens een mannetje tekort kwam op het middenveld. Zowel bij balbezit als bij balverlies. Dat is niet de bedoeling van dit systeem.

Het is uitermate merkwaardig dat dit positiespel er nog niet inzit bij Oranje. Dit is de basis van een 5-3-2. Wat heeft Van Gaal lopen doen in Portugal? Als Oranje over 2 weken Chili en Spanje op het WK op deze manier tegemoet treedt dan wordt het een kansloze missie.

Van Gaal heeft nog een hoop werk te doen. En dat mag eigenlijk niet zo vlak voor het WK.

Vorig artikelSoccer Power Index: NL overleeft groepsfase WK 2014 niet
Volgend artikelWK 2014: Van Gaal komt met meesterzet

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in