WK 2014: Van Gaal komt met meesterzet

0

Van Gaal gaat – zo zei hijzelf – ‘met een goed gevoel naar het WK’. ‘Wij gaan niet na 3 wedstrijden naar huis‘, zei de bondscoach vol overtuiging. Waar zou Van Gaal dat goede gevoel vandaan halen? Niet van de laatste 7 wedstrijden van Oranje, want die waren allemaal matig tot slecht. En het werd er ook niet beter op.  Want zowel tegen Ghana als tegen Wales klopte er heel weinig van het positiespel van Oranje. Zowel bij balverlies als in balbezit doen de meesten maar wat. Spelers staan vaak op 1 rij, dekken de verkeerde, zetten geen druk, maken het veld niet breed genoeg en zakken niet uit. Je zou je bijna afvragen wat Oranje de afgelopen 3 weken heeft gedaan…

Verder bleek dat Oranje niet uitblinkt in creativiteit. Blind, De Guzman en De Jong grossieren in balletjes breed, terug en zonder risico. Vlaar, De Vrij en Martins Indi hebben daar ook last van en de laatste is zelfs een risico qua passing. De 2 controlerende middenvelders en 3 centrale verdedigers gaan ook nooit diep, hebben nooit een loopactie, schuiven nooit door en dat maakt het spel van Oranje erg statisch, voorspelbaar en makkelijk te verdedigen. De enige die durft  open te draaien met een man in zijn rug, snel kan denken en dan ook nog de capaciteiten en de durf heeft om een goede pass vooruit te geven is Wesley Sneijder.

Veel zal dan ook afhangen van de loopacties van Robben, Van Persie en van de 2 opkomende backs. Als Sneijder die weg kan sturen wordt Oranje gevaarlijk. Elke slimme tegenstander zal dan ook een mannetje op Sneijder zetten en Oranje verandert dan heel snel in een tandenloze leeuw. De enige die dan nog iets kan forceren via een individuele actie is Arjen Robben. Dat is namelijk de enige dribbelaar die een actie kan maken en een man uit kan spelen van de beoogde 11. Van Persie heb ik dat namelijk al jaren niet meer zien doen. Dat is wel erg weinig individuele dreiging voor een heel elftal.

Dat de tegenstanders straks Spanje en Chili zijn, maakt het er allemaal niet rooskleuriger op. Dat zijn net de tegenstanders waar dit Oranje in dit systeem het heel moeilijk tegen gaat krijgen. Spanje speelt vaak met een valse 9. Dat betekent dat de 3 achterin geen directe tegenstander hebben. Dan moet er 1 en misschien zelfs 2 doorschuiven naar het middenveld anders worden De Jong en De Guzman weggetikt door de Spaanse middenvelders en is elke opkomende of diepgaande middenvelder een bedreiging (vooral met schoten vanaf de 16). Tegen Ghana bleven De Vrij, Vlaar en Martins Indi echter steevast op 1 lijn staan en dekten met zijn drieen een spits, en waren vaak te laat voor de uitzakkende spits of de diepgaande middenvelder  en dat taktisch concept baart zorgen.

Het spel van Chili ligt ons al helemaal niet. Die zetten vroeg druk bij balverlies en maken het veld ontzettend breed bij balbezit. Vooral dat snel druk zetten gaat een probleem opleveren voor Oranje omdat Cillessen maar 5 afspeelmogelijkheden heeft en Chili altijd met 6 man druk zet. De 3 aanvallers gaan jagen op de verdediging en keeper van de tegenstander. Daarachter 3 man die voorkomen dat er kan worden afgespeeld. Dat er druk wordt gezet op Cillessen is ontzettend gevaarlijk omdat Cillessen altijd treuzelt met de pas of lange bal. Dat kan zomaar 1x te laat zijn en dan zit er een voet tussen. Chili aast daar op.

Oranje zal dus vaak uit nood de lange bal moeten spelen. Van Persie is 1.86 maar die krijgt een vent van 1.90 m tegenover zich en Robben en Sneijder zijn te klein om ook maar 1 kopduel te gaan winnen voorin. De lange bal zal met deze opstelling dus bijna altijd tot balverlies gaan leiden. Wil Oranje een kans maken tegenover Chili dan is dat door een lange vent op 10 te zetten, die de lange bal kan doorkoppen of vasthouden. Oranje kan wel roepen dat ze willen opbouwen, maar tegen Chili is dat met dit elftal en met dit systeem onmogelijk.

Alles, maar dan ook alles hangt van het taktisch denkvermogen van Louis van Gaal af. Hoe gaat de bondscoach dit oplossen? Gelukkig heeft hij nog een even om het taktisch concept tegen Spanje en Chili te oefenen, want spelen zoals tegen Wales en Ghana betekent onherroepelijk uitschakeling in de poulefase.  Dat goede gevoel van Van Gaal moet dus wel iets te maken hebben met een taktische vondst. Een meesterzet, misschien wel ontsproten uit het brein van Kluivert, Blind of Hoek. Dat kan niet anders…

 

Vorig artikelTaktische analyse van Nederland – Ghana; het was een puinzooi
Volgend artikelDurft Van Gaal terug te vallen op 4-3-3?

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in