Maar liefst 34 blunders van scheidsrechters op WK 2014

0

Het aantal scheidsrechterlijke blunders stapelt zich op op het WK  lottobal voetbal. In de eerste 3 wedstrijden van het toernooi werd de toon gezet en werden zowel Kroatie,  Mexico als Nederland enorm benadeeld. Sindsdien regent het scheidsrechterlijke dwalingen. Zulke grote dat deze niet alleen zeer bepalend zijn voor het wedstrijdverloop, maar ook voor de uitslag en dus voor het hele toernooi.

Op Euro 2012 werden de uitslagen van 11 van de eerste 24 wedstrijden door een blunder van de arbiter sterk beinvloed. En herinnert u zich het WK 2010 en vooral dat van 2002 nog? In 2002 stonden maar liefst 5 van de 8 teams dankzij blunders van de scheids onterecht in de kwartfinale.

Ik vraag me dan ook al jaren af, waar we in hemelsnaam naar zit te kijken met zijn allen. Want deze geluksfactor, deze blunders, deze arbitrale dwalingen of hoe je het ook wilt noemen, zie je ook terug in de Chanpions League, de Bundesliga, de Premier League, de Eredivisie… tsja, eigenlijk overal waar een voetbal rolt.

Scheidsrechters kun je het amper kwalijk nemen. Ze kunnen het eenvoudig weg niet altijd goed zien. Vind je het gek op een veld van 100 bij 60 meter, met daarop 22 voetballers om in de gaten te houden. Des te meer is de FIFA te verwijten in deze. De wereldvoetbalbond moet erop toezien dat de spelregels zo goed mogelijk worden nageleefd.  Maar Blatter en co hebben daar schijt aan. Excusez le mot, maar een andere conclusie kan je niet trekken na het lezen van dit artikel. Blatter belooft altijd van alles – vaak zo vlak voor de verkiezingen om het gepeupel koest te houden – maar komt zijn beloftes nooit na.

Vier jaar gelden beloofde Blatter de inzet van technologische hulpmiddelen, later werd dat afgezwakt tot doellijntechnologie. En 4 jaar na dato is dit in niet een competitie ingevoerd! Blatter houdt niet van gerechtigheid. Hij vindt arbitrale dwalingen amusant. Hij noemt dat de charme van het voetbal. Het standpunt van een oer-bobo die totaal geen contact meer heeft met de sport zelf. Elke zichzelf respecterende sport maakt ondertussen gebruik van videobeelden, behalve het voetbal. Het wordt tijd dat de voetballers en alle fatsoenlijke voetbalbobo’s een vuist maken, dat de FIFA op de schop gaat en dat het voetbal gemoderniseerd wordt. Zo, kan het echt niet verder.

Hier onder worden (alleen) de grote scheidsrechterlijke dwalingen, oh nee, de charme van het voetbal, tijdens het WK 2014 in Brazilie bijgehouden. De eindstand:  34 grote, wedstrijdbeïnvloedende blunders.

Brazilie – Nederland: Weer een wedstrijd met heel veel fouten van de leiding. 3e minuut: Silva trekt de doorgebroken Robben onderuit net buiten de zestien. Nederland krijgt hier een onterechte penalty. Verder krijgt Silva geel, maar dat had rood moeten zijn. De 2-0 van Nederland was buitenspel van De Guzman die de voorzet gaf. De scheids laat echter doorspelen. Blind steekt in de 67e minuut in het strafschopgebied zijn been uit, waardoor Oscar valt. Dat had een penalty moeten zijn. Oscar krijgt notabene geel voor een Schwalbe! In de 81e minuut wordt Robben van achteren onderuit gelopen in het strafschopgebied. Ook dat was een penalty, maar de arbiter laat doorspelen. In de 82e minuut glijdt Silva uit, waardoor Van Persie de bal cadeau krijgt en naar de totaal vrijstaande Robben speelt, die alleen op de keeper kan afgaan. De scheidsrechter fluit echter voor een overtreding van Van Persie. Bekijk de beelden.

Nederland – Argentinie: Demichelis schopt Sneijder expres hard onderuit in de 38e minuut. De scheids laat het toe, maar dit was op zijn minst geel. Sneijder kan niet meer lopen en moet naar de kant om behandeld te worden. Even later krijgt Demichelis wel geel voor het neerhalen van Robben (dat zou dus eigenlijk 2x geel en dus rood moeten zijn). Bekijk de beelden.

Brazilie – Colombia: De hele wedstrijd was een blunderfestival van de scheidsrechter. Er werden maar liefst 54 overtredingen gemaakt. De arbiter trok slechts 4x geel, waardoor de wedstrijd veel te hard werd en ontspoorde in getrap, geduw en getrek.  Laten we er 3 gevallen uithalen. Fernandinho had meerdere malen geel moeten krijgen (en dus rood) voor veel te hard inkomen tegen James Rodrguez. Rodriguez kreeg geel voor een sliding waar ie zijn benen intrekt en Hulk niet eens raakt. Dat leverde de vrije trap op waaruit Luiz 2-0 maakte. Zuniga torpedeert Neymar van achteren met zijn knie, waardoor Neymar een wervel breekt. De scheids laat doorspelen…Dit was rood! Bekijk de beelden.

Frankrijk – Nigeria: In de 18e minuut tikt Emenike de bal in het doel, maar de goal wordt onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Uit tv-beelden blijkt later dat hij op 1 lijn stond met een Franse verdediger. Matuidi trapt in de 56e minuut op de enkel van Onazi. Hij krijgt daarvoor slechts geel. Maar de actie was zo lomp dat ie rood had moeten krijgen. Onazi breekt hierdoor namelijk zijn enkel. Bekijk de beelden.

Nederland – Mexico: In de 45e minuut wordt Robben zowel door Marquez als Moreno onderuit geschopt. Een dubbele penalty. Duidelijker kan bijna niet, maar de scheids vindt het niks… Even later tikt een Mexicaan met zijn hand een voorzet weg voor de voeten van Van Persie. Een loepzuivere penalty, maar ook dit heeft de scheids niet gezien. In de 92e minuut valt Robben heel makkelijk over de voet van Marquez. Nederland krijgt een penalty, maar de scheids had hier moeten laten doorspelen. Bekijk de beelden.

Frankrijk – Ecuador: Mamadou Sakho deelt expres een elleboog uit aan een Ecuadoriaan. De scheids heeft het niet gezien. Dat was rood! Bekijk de beelden.

Griekenland – IvoorkustSamaras trapt in de 90e minuut in de grond in het strafschopgebied en valt daardoor. Penalty zegt de scheids. Ivoorkust kan daardoor naar huis! Bekijk de beelden.

Italie – Uruguay: In de 51e minuut houdt Bonucci Cavani vast in het strafschopgebied waardoor deze valt. De scheids ziet er onterecht geen strafschop in. In de 78e minuut bijt Suarez in de schouder van Chiellini. De scheids heeft het niet gezien. Dit had rood moeten zijn voor de bijtgrage Uruguyaan. Bekijk de beelden.

Belgie – Rusland: In de 26e minuut trapt Alderweireld in het strafschopgebied tegen de voet van een Rus die net op doel wil schieten. De scheids ziet er echter niks in. Uit de herhaling blijkt dit een loepzuivere penalty te zijn. Bekijk de beelden.

Nigeria – Bosnie Herzogovina: De 0-1 van Dzeko in de 20e minuut wordt afgekeurd wegens buitenspel. Daar was echter geen sprale van blijkt uit de herhalingen. Door deze blunder maakt Bosnie geen kans meer om naar de 2e ronde te gaan.  Bekijk de beelden.

Duitsland – Ghana: In de 42e minuut ontsnapt Atsu aan de rechterkant aan de Duitse verdediging en had alleen op Neuer af kunnen gaan. Hij wordt echter afgefloten voor buitenspel. In de herhaling is te zien dat dat onzin was. Ghana wordt hier een grote kans onthouden!

Argentinie – Iran: Dejagah wordt in de 55e minuut in het strafschopgebied onderuit getrapt door Zabaleta. De scheids laat doorspelen, maar in de herhaling kun je vanuit het standpunt achter de goal zien dat het een penalty was. Bekijk de beelden.

Italie – Costa Rica: In de 42e minuut loopt/duwt Chielini van achteren Joel Campbell omver in het strafschopgebied. Niks aan de hand, zegt de scheids. Ahum…dit was een penalty. Bekijk de beelden.

Engeland – Uruguay: Godin, die al geel had na een handsbal, slaat Daniel Sturridge in het gezicht en krijgt… niets. Godin had hier rood of zijn 2e geel moeten krijgen. Bekijk de beelden.

Nederland-Australie: Janmaat krijgt van een meter de bal tegen de arm geschoten door Bozanic. Penalty voor Australie beslist de scheids. Onterecht! Volgens de spelregels is het pas een penalty als de hand expres naar de bal gaat. Bovendien kan het nooit hands zijn als de speler die hands maakt op minder dan een meter afstand staat. Hij kan de bal namelijk op die korte afstand niet meer ontwijken en moeilijk zijn arm eraf hakken. Dat is de 2e onterechte penalty tegen Nederland.Bekijk de beelden.

Brazilie – Mexico: In de 82e minuut schopt Thiago Silva de Mexicaan Javier Hernández onderuit met 2 benen. Dat kan alleen maar rood zijn. Silva krijgt echter slechts geel. Bekijk de beelden.

Duitsland-Portugal: In de 75e minuut wordt Eder onderuit getrapt in het strafschopgebied. De scheids laat echter doorspelen. Bekijk de beelden.

Zwitserland – Ecuador: In de zeventigste minuut wordt een treffer van Josip Drmic onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Bekijk de beelden.

Nederland-Spanje: In de 26e minuut zet Diego Costa zijn voet op het voorbijglijdende been van De Vrij en valt daardoor in het strafschopgebied. Eigen schuld, maar de scheids geeft een penalty. Bekijk de beelden.

Mexico-Kameroen: Dos Santos knalt een volley in de 11e minuut hoog in het doel. De goal wordt onterecht afgekeurd wegens buitenspel. In de 30e minuut kopt wederom Dos Santos de 1-0 binnen uit een hoekschop. Niks mis mee, zou Van der Gijp zeggen. De scheids zag er echter buitenspel in… Pff, wat klotenavond voor de Mexicaan. Bekijk de beelden.

Brazilie-Kroatie: Neymar slaat in de 1ste helft expres Modric in zijn gezicht/hals en had daarvoor rood moeten hebben. In de 70e minuut laat Fred zich overduidelijk vallen. Penalty voor Brazilie, die door Neymar wordt benut. Perisic scoort in de 82 minuut, maar dat doelpunt telt niet omdat de scheids even daarvoor had gefloten voor een overtreding van Olic op doelman Cesar. Olic blijkt de keeper echter helemaal niet gehinderd te hebben. In plaats van 1-2 voor Kroatie staat het dus doodleuk 2-1 voor Brazilie. Bekijk de beelden.

Update: KNVB test allang met videoreferee

Vorig artikelVan Gaal eerder mazzelkont dan meesterbrein
Volgend artikelWederom grote vraagtekens bij aankoopbeleid PSV

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in