Van Gaal eerder mazzelkont dan meesterbrein

0

Wat een onzin wordt er geroepen de laatste tijd over het Nederlands elftal. Het lijkt wel of bijna niemand nog objectief naar de prestaties van de spelers en de coach kan kijken. Ook de spelers van Oranje gaan mee in dit roepen met de wind in de rug. Ik hoorde zowel Sneijder, Robben en Van Persie deze week zeggen dat ‘we’ niet de spelers hebben om 4-3-3 te spelen en dat ‘we’ wel 5-3-2 moeten spelen anders gaan ‘we’ eraf.

Waar halen ze die flauwekul vandaan? Zijn ze echt in het geneuzel van Van Gaal gaan geloven? Met 5-3-2 werd er 4 wedstrijden achter elkaar abominabel slecht gespeeld de eerste helft. Tegen Mexico werd er in het 5-3-2-systeem slechts 1x op doel geschoten voor rust. Als we de armtierige poging van Van Persie tot een schot mogen rekenen tenminste. Tegen Australie, Spanje en Chili was dat niet veel meer.

 

Maar liefst 35 procent van de passing van Nederland komt in een 5-3-2 systeem niet aan
Maar liefst 35 procent van de passing van Nederland komt in een 5-3-2 systeem niet aan. Vaak zijn het lange ballen die blind naar voren worden getrapt.

Dankzij het 4-3-3 systeem boog Oranje 2x een achterstand om en bleek de ploeg ineens wel goed te kunnen voetballen. Dat kwam omdat iedereen nu wel goed stond, er achterin een mannetje meer was, er daarom de vrije man kon worden gevonden, er daardoor wel kon worden opgebouwd van achteruit en omdat er voorin nu wel druk kon worden gezet. Omdat Van Gaal het tegen Mexico en Australie tijdens de rust omzette naar 4-3-3 wordt ie ineens een ‘meesterbrein’ genoemd.

Dit is het positiespel van Nederland tegen Mexico. Dit is gewoon rommelig.  En let op de plek van Sneijder (10).
Dit is het positiespel van Nederland tegen Mexico. Dit is gewoon rommelig. En let op de plek van Sneijder (10).

Dat zou je ook kunnen omdraaien. Is iemand die in 6 van de laatste 7 wedstrijden begint met een taktiek die totaal niet werkt en waardoor zijn ploeg slecht speelt een meesterbrein of een taktisch onbenul? Het mag een wonder heten dat Oranje zowel tegen Spanje, Australie en Mexico niet met 2 doelpunten achterstond dankzij het het door Van Gaal haast geevangeliseerde 5-3-2. Eigenlijk heeft het 5-3-2 alleen in de 2e helft tegen Spanje goed gewerkt. Zeker tegen zwakkere tegenstanders is het een gedrocht.

En Verhaegh opstellen voor Janmaat was ook al een miskleun van het ‘Meesterbrein’. Net zoals Blind van de linksbackpositie afhalen. Het 5-3-2 werkte voornamelijk door de 3 assists van Blind.  Sinds aanvaller Kuyt op die positie staat komt er niet 1 voorzet laat staan assist meer van de linkervleugel. Kuyt grossiert in afzwaaiers en balletjes terug.

Sneijder komt helemaal niet aan de rechterkant
Van waar verstuurt Sneijder zijn pasjes tegen Mexico? Alles komt van links. Sneijder komt helemaal niet aan de rechterkant. Hij is geen 10, maar een linkshalf.

Verder is Van Gaal is zo blij dat Sneijder zoveel loopt. Maar Wesley pakt geen bal af en past bijna niks naar de spitsen. Het aantal keypasses van Sneijder staat slechts op 7 in 4 wedstrijden en daarmee bezet onze nummer 10 een onwerkelijke 60e plek op dit WK. De nummer 10 van Belgie – De Bruyne – heeft er 25. Messi 18 en Shaqiri 17. Dat zegt alles! Onze kleine spelverdeler loopt ook helemaal niet op 10, maar staat doodleuk linkshalf. Hij loopt zo verschrikkelijk uit positie dat de spitsen onbereikbaar worden. En Van Gaal laat dat maar gebeuren.

Buitenlandse coaches en buitenlandse media snappen er dan ook geen ene moer meer van. Waarom doet Van Gaal dit? Wat bezielt hem? Oranje wordt overal het team met de 2 gezichten genoemd. Waarom niet van begin af aan zo spelen als in de 2e helft? Oranje roept namelijk op deze manier de problemen over zich af. Met 5-3-2 geeft Oranje het initiatief weg. Dat is te begrijpen als je tegen Spanje, Chili en straks misschien Argentinie of Belgie speelt. Maar tegen zwakkere tegenstanders als Australie, Mexico en Costa Rica is dit een totaal verkeerde taktiek. De cijfers wijzen het uit! Dat moet zelfs een ‘Meesterbrein’ inzien. Het komt tot nu toe nog allemaal goed dankzij vooral een ontketende Robben, maar hoe lang blijven Oranje en Van Gaal zoveel geluk hebben? Laten we hopen nog 3 wedstrijden…

Vorig artikelDurft Van Gaal terug te vallen op 4-3-3?
Volgend artikelMaar liefst 34 blunders van scheidsrechters op WK 2014

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in