Wederom grote vraagtekens bij aankoopbeleid PSV

0

Het is al bijna augustus, de voorbereiding van het nieuwe seizoen is in volle gang, de europacupwedstrijd tegen St Polten staat zelfs al voor de deur en PSV moet zich nog steeds versterken met 4 spelers.  Marcel Brands wil nog 2 centrale verdedigers, 1 middenvelder en 1 aanvaller aan de selectie toevoegen. Grote vraag is dan natuurlijk: waar blijven die spelers? Waarom wacht PSV zo lang? Aan het eind van het seizoen was al duidelijk dat Ruiz, Park, Matavz, Tyton en Zanka zouden stoppen of vertrekken.

Directeur Toon Gerbrands beantwoordde die vraag door te zeggen dat PSV eerst gaat voor de beste spelers. In zijn ogen zijn dat Dufour en Rekik. Mocht dat niet lukken dan staan er nog altijd andere namen op het lijstje.  Oke prima, maar dat zijn slechts 2 versterkingen. Wie zijn die andere 2 dan? Waarom zijn die nog niet vastgelegd? We zijn tenslotte alweer 2 maanden verder. En houdt PSV er ook rekening mee dat straks Wijnaldum en Depay verkassen naar een andere club? Ik zie de paniek nu al in de ogen van Marcel Brands verschijnen. Shit, helemaal niet aan gedacht…

En waarom wil PSV Defour en Rekik hebben? Defour is een controlerende middenvelder, die amper scoort. PSV heeft Schaars, Hiljemark en Hendrikx al voor die positie. Vooral Hendrikx deed het aan het einde van het seizoen erg goed in die rol. Waarom dan Defour?

Cocu heeft gezegd dat PSV met de punt naar achteren gaat spelen op het middenveld. Dus met 1 controlerende-verdedigende middenvelder. Met de komst van Defour zouden Hiljemark, Hendrikx en Schaars allemaal voor die ene positie moeten strijden. Dat lijkt wat veel…

Een blik op de selectie leert dat PSV meer behoefte heeft aan een middenvelder met scorend vermogen die van box-naar-box kan blijven lopen. Zeg maar het type Immers en Toornstra.  Als Wijnaldum of Maher straks geblesseerd raken of verkocht worden heeft PSV geen enkel alternatief. Daar hoor ik Brands nooit over.

 

Vooral Botteghin van Groningen is op alle vlakken een veel betere verdediger da Karim Rekik
Vooral Botteghin van Groningen is op alle vlakken een veel betere verdediger da Karim Rekik

 

Dat per se willen heben van Rekik is ook merkwaardig. Rekik begon in 2013 uitstekend maar zakte behoorlijk ver weg. Een blik op de statistieken van afgelopen seizoen wijst uit dat Rekik het  op bijna alle fronten moest afleggen tegen verdedigers als Botthegin van Groningen, Jan-Arie van der Heijden van Vitesse, Jeffrey Gouweleeuw van AZ en Jop van der Linden van GoAhead Eagles. Om er maar eens een paar te noemen…

 

Zelfs Jop van der Linden van GA Eagles is volgens de statistieken een betere verdediger dan Karim Rekik.
Zelfs Jop van der Linden van GA Eagles is volgens de statistieken een betere verdediger dan Karim Rekik.

 

Vooral Botthegin is een veel betere verdediger dan Rekik. Waarom legt PSV dan geen bod neer voor dat soort spelers? De komst van Rekik is nog steeds onzeker en hij is alleen te huur. Waarom dan op zo’n jongen wachten, terwijl er beter voor handen is en terwijl de wedstrijd tegen St. Polten al in zicht is. PSV heeft gezegd dat de prioriteiten dit seizoen ook in de Europa League liggen. Maar die ambitie is niet terug te vinden in het huidige, afwachtende aankoopbeleid.

De aankoop van Luuk de Jong is er ook een waar vraagtekens bijgezet kunnen worden. Waarom Matavz verkopen en De Jong halen. Dat zijn 2 vergelijkbare spitsen: lang, kopsterk, kunnen een bal bij zich houden, hebben geen actie, geen dribbel en geen snelheid.

Matvaz mislukte bij PSV omdat hij amper een bal van de flanken kreeg. Luuk de Jong is ook een spits die het van de aanvoer van de flanken moet hebben. Waarom zou hij dan wel slagen? De Jong scoorde in de laatste 26 wedstrijden precies 0 keer. Niet echt sterke cijfers.

Ik vraag me af welke PSV-scout over zo’n spits dan een prima scoutingrapport kan invullen. De scouting van PSV heeft het de afgelopen jaren wel vaker mis gehad. Voorbeelden te over.  Waarom neemt de scouting dan nu weer zo’n risico door De Jong aan te bevelen? Wordt daar uberhaupt wel eens geevalueerd?

Gezien de spelers die er ieder jaar weer worden aangetrokken en het lange wachten, wekt PSV niet de indruk dat het over een breed scoutingnetwerk beschikt en dat de Eindhovenaren over kwalitatief goede scouts beschikken. Het neusje voor nog onontdekt talent is er niet. Het zijn altijd weer namen die bij Studio Voetbal en VI ook opduiken. Namen die iedere voetbalvolger kan opnoemen.

Bovendien mis ik ook dit jaar weer de samenhang en de visie in de samenstelling van de selectie. De afgelopen jaren ontbrak het altijd aan goede verdedigers en dan kocht PSV alleen maar aanvallers en middenvelders. Nu hebben de Eindhovenaren 3 controlerende middenvelders en dan moet er zo nodig nog een bij. Een spits die mislukte, daarvoor wordt hetzelfde typ teruggehaald. En een jongen die het redelijk heeft gedaan, daarvoor wordt alles opzijgezet en weken op gewacht, met een grote kans dat Manchester City zegt dat ie niet weg mag. Merkwaardig, op zijn minst. Wat is de rol van Cocu hierin? Wordt er uberhaupt wel op een systeem of een taktiek gescout?

Marcel Brands lijkt ook dit jaar weer bezig te zijn met het samenstellen van een labiele selectie die als los zand aan elkaar hangt en waar amper een lijn in is te ontdekken. En dat ie dat als geen ander kan dat heeft Brands al 3 jaar bewezen. Het is te hopen voor PSV dat de club dit jaar een beter transferbeleid hanteert. Maar de tijd begint te dringen…

Vorig artikelMaar liefst 34 blunders van scheidsrechters op WK 2014
Volgend artikelMark Rutte en MH17: onze nationale oh zo stoere… chihuahua

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in