Mark Rutte en MH17: onze nationale oh zo stoere… chihuahua

0

Als ik mijn Duitse Herder uitlaat kom ik wel eens een mevrouw tegen met 2 chihuahua’s. Die beestjes beginnen dan enorm te keffen, te grommen en aan de riem te trekken. Mijn hond reageert daar nauwelijks op, maar de mevrouw moet altijd even verwijtend roepen dat ik mijn hond bij me moet houden…

Laatst was ik het zat en besloot eens een keer er niet met een boogje om heen te lopen. Maar met nog 2 meter te gaan maakten de 2 kabaalmakers zich jammerend uit de voeten om vervolgens hevig snikkend en rillend getroost te worden door een zwaar verontwaardigde mevrouw. Niks was er meer over van de grote monden. Wat overbleef was een slecht, zwaar aangezet toneelstukje van 2 keffertjes die uit waren op compassie, vertroeteling en medeleven en dat ook nog kregen.

Mark Rutte deed mij aan de chihuahua’s denken toen ik hem gisteren zijn toespraak zag houden over de MH17-aanslag (Rutte heeft het nog altijd over een ramp.)  Er was niks meer over van zijn grote mond, van de ferme taal en van het met de vuisten op tafel slaan. Het was toch Rutte die enkele weken geleden zei: “Als duidelijk wordt dat dit toestel is neergehaald, dan zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en berecht. Eerder zullen wij niet rusten. Dat zijn we de onschuldige slachtoffers en nabestaanden verplicht.”

Nee, Rutte stond daar als een mak schaap in een zwaar politiek geregisseerde omgeving. De sfeer is er zo naar gemaakt dat er bijna geen kritische vraag meer gesteld durft te worden. Om maar niet voor schaamteloos te worden uitgemaakt. Uit een soort piëteit naar de nabestaanden. Het hele tafereeltje inclusief zijn ingestudeerde pauzes, de grimassen, het leggen van nadrukken is net als die chihuahua’s uit op het oproepen van medeleven, compassie en vertroeteling. De hele waarheidsvinding, het beantwoorden van normale vragen, de openheid van zaken, het noemen van man en paard en het vinden van de daders is daardoor naar de achtergrond verdrongen.

Ik snap dat iedereen en ook Rutte zwaar is aangeslagen en ontdaan door deze laffe aanslag op een passagiersvliegtuig. Maar het rouwproces en het massaal meeleven wordt door de politiek nu wel opvallend groot gemaakt. Nu ook weer met een Nationale Herdenkingsdag.

Rouwen gaat volgens mij beter als je de zaak kan afsluiten. Dan moet men wel precies weten wat er is gebeurd en daar ligt de nadruk allang niet meer op. Nee, Rutte heeft al gezegd dat het onderzoek is gestopt, om daar vervolgens meteen een politieke rugdekking aan toe te voegen: ‘maar we stoppen niet‘. Ook dit riekt weer naar grootspraak. Nederland is daar immers met de staart tussen de benen vertrokken. Terecht, want het gebied is hartstikke onveilig, maar waarom trekt Rutte telkens zo’n grote broek aan?

Rutte is allang niet meer bezig met wat hij beloofd had; de onderste steen boven halen. Waarschijnlijk omdat hij nu pas inziet dat hij alweer te hoog van de toren heeft geblazen. Hij is nu vooral bezig met de aandacht afleiden en afronden.

Rutte meldde immers  eerder dat alles al was onderzocht. Dat was lulkoek zo bleek later toen RTL bekend maakte dat de onderzoeksmissie maar  een klein deel van het aanslaggebied had onderzocht. Dat Nederlandse onderzoekers door een stommiteit van Buitenlandse Zaken hoogst waarschijnlijk op dezelfde plek hebben lopen zoeken als 800 Oekraiense vrijwilligers dat probeerde Frans Timmermans goed te praten door creatief om te gaan met het delen van informatie. En wat zijn die 200 rechercheurs die op de zaak zijn gezet eigenlijk aan het doen? Of was dat ook weer een stoer getal om indruk te maken?

Verder vindt de Nederlandse Onderzoeksraad voor veiligheid, die belast is met het internationale onderzoek naar de vliegramp moord op Nederlandse burgers, het niet eens nodig om naar de crashsite te gaan. De Raad heeft immers volgens eigen zeggen ‘genoeg informatie verzameld om vanuit Den Haag afgewogen conclusies te kunnen trekken.’

Binnenlandse en buitenlandse media maar ook nabestaanden zetten ondertussen dan ook al grote vraagtekens bij het Nederlandse onderzoek en de toedracht (2) en hebben het zelfs over een internationale doofpotaffaire. Wat nou niet rusten voordat de daders zijn gepakt?!

Met dit allemaal in het achterhoofd wordt de stoere taal van Rutte steeds lachwekkender en in dit soort zaken zelfs beschamend.  Het is namelijk niet de eerste keer dat Rutte zich bedient van grootspraak om vervolgens met de staart tussen de benen weg te sluipen. Hij zei in het verleden dat hij de regels zou veranderen als Volkert van der G. op proefverlof mocht. Later voegde hij daar aan toe dat hij de  bewindsman die Van der G. toch op proefverlof zou sturen, zou ontslaan. Rutte en ook staatssecretaris Fred Teeven (die overigens niet werd ontslagen) hebben nooit het proefverlof aangepast. Nog zo’n holle frase van onze premier was: Geen cent naar Griekenland. Om een paar maanden later in te stemmen met een 3e noodlening voor de Grieken. En wat dacht u van zijn uitspraak dat we er allemaal 1000 euro op vooruit zouden gaan? In plaats daarvan gingen we er allemaal 1000 euro op achteruit

Je kunt het liegen en bedriegen, het gedraai en zijn te grote mond niet meer afdoen als onhandig. Dit is een premier onwaardig.

Update: Regering wint hoger beroep om MH17-vergaderingen geheim te houden
Update: MH17 is een doofpot geworden
Update: Mark, hoe zit het nu met de onderste steen 3 jaar na dato?
Update: Hoezo onderste steen boven. Kamer wil radarbeelden niet en stemt motie weg
Update: Verbijstering over aanpak MH17
Update: We zijn een half jaar verder en de onderste steen is nog steeds niet boven Rutte! Sterker nog, de regering draait, verdraait en liegt
Update: En hier valt definitief het doek van het kabinet Pinokkio
Update: Ook Defensie was op de hoogte van gevaarlijk luchtruim
Update: Regering wist van gevaar luchtruim, maar zweeg
Update: MH17 is een nationale schande
Update: Rol Mark Rutte moet nodig onderzocht worden
Update: Nabestaanden MH17 klagen Nederlandse staat aan
Update: Rapport Onderzoeksraad te mager
Update: Fouten in Nederlandse zoektocht MH17

Vorig artikelWederom grote vraagtekens bij aankoopbeleid PSV
Volgend artikelPSV: een hele broze koploper

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in