PSV: een hele broze koploper

0

PSV gaat na 4 competitiewedstrijden zonder puntverlies aan de leiding. Ook in de Europa League werden alle 4 de wedstrijden gewonnen. PSV is dus qua resultaat uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen.

Gek genoeg is het spel van de Eindhovenaren verre van overtuigend. PSV speelt afwachtend,  laat het initiatief vaak aan de tegenstander, grossiert in onnodig balverlies, is vaak oeverloos aan het breien en domineert dan ook tot nu toe in geen enkel duel.

De statistieken onderschrijven van wat de toeschouwers zien op het veld. Van alle ploegen in de Eredivisie staat PSV op de 16e plek qua balbezit hebben op de helft van de tegenstander. Alleen PEC en Groningen komen nog minder op de helft van de opponent. PSV scoorde dan ook van alle ploegen het meest via de counter.

(bron WhoScored)
PSV kwam opvallend weinig op de helft van de tegenstander voor een koploper. (bron WhoScored)

Een andere opmerkelijk feit is dat PSV in niet een wedstrijd meer keer op doel schoot dan de tegenstander. NAC (16x) en Willem II (17x) schoten in hun wedstrijden tegen PSV even vaak als PSV op doel en Vitesse (20x) en Ajax (18x) zelfs vaker. PSV staat als koploper dan ook gek genoeg bovenaan als het gaat om het aantal schoten op doel tegen. Maar liefst 71 x werd het doel van Zoet onder vuur genomen. Dat er slechts 3 ballen in gingen is vooral te danken aan  Zoet en aan het slecht afgestelde vizier van de tegenstander. PSV zelf schoot ‘slechts’ 62 x op doel.

PSV kreeg de meeste schoten op doel tegen . Maar liefst 71 in totaal.
PSV kreeg de meeste schoten op doel tegen . Maar liefst 71 in totaal. (bron WhoScored)

PSV creeerde in 4 wedstrijden 45 doelrijpe kansen/kansjes. Dat is prima, maar daar staat tegenover dat de ploeg ook 43 kansen/kansjes weggaf. Dat is een schrikbarend hoog aantal voor een koploper. In de wedstrijden tegen Vitesse (11-14) en Ajax  (11-12) had de tegenstander zelfs meer kansen om een doelpunt te maken dan PSV.

Ook via de Performance Score van Squawka is te zien dat PSV momenteel niet domineert in de duels. Sterker nog, Ajax en Vitesse hadden het betere van het spel, zowel op het veld als in de statistieken.

Ajax was de betere ploeg volgens de Performance Score (bron Squawka)
Ajax was de betere ploeg volgens de Performance Score (bron Squawka)

 

Vitesse was de betere ploeg volgens de Performance Score (bron Squawka)
Vitesse was de betere ploeg volgens de Performance Score (bron Squawka)

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het aantal voorzetten dat de ploeg verstuurt. PSV heeft met Luuk de Jong een spits die afhankelijk is van voorzetten vanaf de zijkanten. Alleen die zijn er amper. Slechts 16 in 4 wedstrijden. PSV staat daarmee op de 16e plek qua het geven van voorzetten. Een ploeg die de eigen spits zo weinig in stelling brengt, vraagt om problemen, want dat is toch meestal degene die ze erin moet schieten…

Van de flanken komt veel te weinig, maar dat is ook niet gek met Depay...
Totaal aantal voorzetten (bron Whoscored)

Uit bovenstaand blijkt dat PSV een allerminst overtuigende lijstaanvoerder is en nog een hele lange weg te gaan heeft. De overwinningen zijn meer tot stand gekomen door falen van de tegenstander, een behoorlijke dosis geluk en door individuele kwaliteiten van een paar eigen spelers, dan door goed samen- en positiespel. De lijn Cocu is dan ook nog erg dun en in potlood geschreven. Zo niet zelfs onzichtbaar!

Cocu heeft geluk dat hij over veruit de beste selectie van de Eredivisie beschikt. Maar met dit soort spelers moet de ploeg veel meer laten zien, duels gaan domineren en tegenstanders kansloos naar huis spelen. Cocu zal dus aan de bak moeten.

Ranglijst beste spelers Eredivisie na 4 wedstrijden (bron WhoScored)
PSV heeft een aantal spelers die tot nu toe telkens door hun individuele kwaliteiten het verschil hebben gemaakt (bron WhoScored)

 

 

 

 

 

 

Vorig artikelMark Rutte en MH17: onze nationale oh zo stoere… chihuahua
Volgend artikelFerme taal van PSV, maar het gepamper gaat gewoon door

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in