Guus Hiddink is weer Guus uit 1996

1

Wat er nu met Hiddink en Oranje gebeurt is al eens eerder voorgekomen. Namelijk in 1995 en 1996. Ook toen verloor Oranje onder de nieuwe bondscoach 3 van de eerste 4 wedstrijden. Ook toen was het spel matig tot slecht.  Ook toen had Oranje vooral veel balbezit, maar creeërde daarmee weinig kansen. Ook toen hield de coach stug vast aan zijn spelopvatting, zijn taktiek  en zijn spelerskeuzes. Ook toen heette de bondscoach Guus Hiddink.

Guus Hiddink is ergens de weg kwijtgeraakt.
Guus Hiddink is ergens de weg kwijtgeraakt.

Hiddink lijkt daarmee terug bij af. Italië en Tjechië waren duidelijke signalen dat de bondscoach op een verkeerd spoor zit, maar ook nu liet Hiddink weer alles bij het oude.   Zelfde spelers, zelfde spelopvatting, zelfde taktiek, zelfde uitvoering en het zelfde resultaat. Hiddink mag dan geen ezel zijn, maar hij moet ondertussen wel onder de blauwe plekken zitten van het stoten…

Martins Indi bakte er de laatste wedstrijden erg weinig van, maar mocht blijven staan en maakte ook gisteren weer een onzekere indruk.  Ja, bij Porto doet ie het zo goed. Maar dat is een drogreden, omdat hij bij Oranje met 50 meter gras in zijn rug moet spelen en bij Porto bij de keeper op schoot zit. Indy durft bijna nooit de middenvelder in te spelen en kiest voor breed, terug of een lange bal naar leeg gras.

Daley Blind is de meest overschatte voetballer ter wereld. Hij is niet sterk, niet snel, heeft geen versnelling, heeft geen actie, heeft geen steekpass, geen schot, is geen balafpakker, mist de fysiek om een man uit te schakelen, hij scoort nooit en haalt als back veel te weinig de achterlijn.

Nigel de Jong is een balafpakker en kan een man uitschakelen, maar durft bijna nooit open te draaien en speelt daardoor alles breed en terug. Dat juist hij zich laat zakken tussen de 2 centrale verdedigers en de bal vraagt om zo de opbouw te verzorgen is de goden verzoeken.

Robben en Lens staan op de verkeerde flank. Ze kunnen met hun verkeerde been geen fatsoenlijke bal voorgeven en draaien daardoor altijd naar binnen. Dat duurt te lang,  ze lopen zich vast of ze moeten weer terug spelen. Bovendien ziet Robben steeds de opkomende Van der Wiel over het hoofd.

Sneijder was een geweldige passer, die in een flits een spits vrij kon zetten. Maar hoeveel van die steekballen heeft Wesley gegeven de afgelopen 20 interlands? Verder is hij tweebenig en heeft een geweldig schot. Maar Sneijder gaat nooit diep, speelt daardoor vaak te ver van de goal af en zijn schoten van afstand zijn een zeldzaamheid geworden.

Hiddink zweert om een of andere reden bij Afellay als middenvelder. Maar met Afellay heeft Oranje een dribbelaar op het middenvelder geen passer. Verder gaat hij nooit diep omdat hij altijd de bal in de voeten wil hebben.

Het is een logische optelsom dat dit middenveld en deze flankspelers de spits nooit in stelling gaan brengen. Van Persie kan bewegen wat hij wil, hij krijgt toch geen bal. En dat is wel gebleken.  Hiddink heeft een breicluibje gecreeerd dat elkaar de bal eindeloos en risicoloos en in een te laag tempo in de voeten schuift.  Het is mij volslagen onduidelijk wat hij daarmee wil bereiken. Wat zijn plan is? Wat de lijn Hiddink is. Ik krijg de indruk dat Guus elke keer de gevestigde namen oproept, ze maar ergens neerzet, teveel overlaat aan zijn assistenten, ergens koffie gaat drinken en hoopt dat het vanzelf wel goed komt.

Het is voor het Nederlandse voetbal te hopen dat iemand Hiddink zo snel mogelijk duidelijk maakt dat het op deze manier niet gaat lukken. Een taak voor de KNVB, zijn assistenten en de spelers.

Vorig artikelFerme taal van PSV, maar het gepamper gaat gewoon door
Volgend artikelPSV Voetbalschool is een aanfluiting

1 REACTIE

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in