PSV Voetbalschool is een aanfluiting

0

Schieten als Memphis, passen als Hendrix of scoren als Locadia? Dat kan vanaf nu met de PSV Voetbalschool. Leer nieuwe skills, doe de oefeningen van PSV en train net als ons op Sportcomplex De Herdgang. Onze trainers staan klaar om van jou een betere voetballer te maken. Met deze tekst en filmpje lokt PSV kinderen en tieners uit het hele land naar Eindhoven om daar een dag te trainen. 

PSV is namelijk deze week van start gegaan met de eerste editie van haar Voetbalschool. Jeugdige voetballers tussen de 7 en 16 jaar konden of maandag of dinsdag of woensdag gedurende 1 dag trainen en spelen onder de professionele begeleiding van PSV-trainers. Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler hield een welkoms-praatje in de kantine van de Herdgang waarin hij vertelde dat iedereen nu kan meemaken en kan ruiken aan de manier hoe PSV-spelers trainen. Voor de jongens was dit de ideale gelegenheid om beter te worden en voor PSV om talent van dichtbij te zien. Ja jongens en meisjes, want scouts stonden er ook…

De PSV Voetbalschool
De PSV Voetbalschool

Een dag PSV Voetbalschool is niet gratis. Kosten bedragen 99 euro of 119 euro (afhankelijk of je er naast een T-shirt ook een broekje en kousen bij wilt hebben). Pff, dat is behoorlijk veel geld voor 1 dagje voetballen. Maar mijn zoontje wilde zo graag dat ik akkoord ging als hij de helft zou betalen. De spaarpot legen dus. Vol verwachting en zin ging hij er naar toe om totaal gedesillusioneerd weer thuis te komen.

Een hele dag voetballen bleek in de ochtend anderhalf uur training te zijn in een groep waar de onderlinge verschillen zo groot waren dat van echt goed trainen geen sprake kon zijn.  De trainers waren superaardig en positief en deden hun uiterste best om er toch nog iets van te maken maar als teveel van je trainingsmaatjes niet eens een bal kunnen aannemen of passen heeft het allemaal weinig zin. Iemand een keertje dollen in een 1-1 oefeningetje is leuk, maar niet een half uur lang. Daar schiet geen enkel kind iets mee op.

Daar sta je dan bij PSV als 12-jarige. Een droom die uitkomt! Eindelijk op dat heilige, haast mythische gras van de Herdgang. Om vervolgens op een niveau te trainen dat je aan je eerste jaar in de F8 doet denken met jongetjes die nog net niet achter wegrollende blaadjes aanrennen…

Het is onbegrijpelijk dat PSV de kinderen niet beter op sterkte heeft ingedeeld. Ieder kind moest namelijk van te voren opgeven in welk team hij/zij zat bij zijn club. Ik snap achteraf wel dat PSV niet wilde hebben dat de ouders bij de training aanwezig waren.

Na de training kregen de kids een echte sportlunch. Droge, gekruide spaghetti, stokbrood en een broodje kaas of ham. Nee, van het fruit en de eitjes moesten ze afblijven. Dat was voor Jong PSV bedoeld die straks ging lunchen. Gelukkig was het al gauw tijd voor de Herdgang Experience. Dure naam voor een rondleiding door het bos en dan ondertussen vragen mogen stellen.

Daarna, het was inmiddels al half 3, een toernooitje van 5 kwartier als afsluiting waarbij de ouders wel mochten kijken. Drie partijtjes van 20 minuten van 3 tegen 3 of 4 tegen 4 op een klein veldje met een klein doeltje. Dat kan best leuk en leerzaam zijn, maar niet als de ene helft op het veld de bal niet eens 3x hoog kan houden en de andere helft alleen maar loopt te pingelen vanwege het immense niveauverschil. Dan is de concentratie, de beleving, de lol, de inzet en het serieus doen al binnen 3 minuten verdwenen. Bij iedereen!

Meest gehoorde vraag in het veld was dan ook: hoeveel is het? Niemand die het nog wist. 17-3? 15-6? Iedereen haalde zijn schouders op. Soms scoorde een kind 10x in een kwartier. Geen applaus, geen complimentjes, zelfs geen schouderklopje. Nee, iedereen slofte weer naar zijn positie, op naar de volgende (tegen)goal. Positiespel? Mandekking? Niet gezien! De trainers stonden erbij en keken er naar. Af en toe probeerde er een nog een aanwijzing te roepen naar de chaos op het veld, maar die stierf in de wind.

Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler mag niet tevreden zijn met deze 1ste editie van de PSV Voetbalschool
Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler mag niet tevreden zijn met deze 1ste editie van de PSV Voetbalschool

Een vriendje in een ander groepje zat bij een jongen met een verstandelijke beperking. Een ander vriendje zat een dag later bij de groep 13 t/m 16 jaar met een kind met Down-syndroom. Veel medespelers speelden 4e of 5e klasse of wisten hun eigen niveau niet eens. Dat is niet leuk als je zelf in de D1, C1 of B1 zit en Divisie of Hoofdklasse speelt. Daar leer je niks van. Het is sowieso te idioot voor woorden dat PSV het lef heeft om B1-spelers een dik uur op te zadelen met een 3 tegen 3 partijtje op een miniveldje met tegenstanders die meer fan zijn dan voetballer. En daar dan ook nog doodleuk 119 euro voor durft te vragen. Die jongens hadden het na afloop over een aanfluiting.

PSV pretendeert met de Voetbalschool  dat het spelers beter wil maken, maar dat is met deze opzet een utopie. PSV weet als topclub als geen ander dat je alleen beter wordt, als je traint en speelt met kinderen van hetzelfde niveau. Dat geldt voor elk kind en voor elk niveau. In deze opzet heeft trainen geen enkele zin en bereikt PSV precies het tegenovergestelde. Dat zag je overal gebeuren. Helemaal bij de oudere jeugd. Ik ben woensdag nog even gaan kijken hoe het er aan toe ging. Het was doodstil op het veld waar de 13 t/m 16 jarigen hun toernooi naar het einde sleepten. De concentratie was volledig weg, weinig inzet, gelatenheid, desinteresse, niemand die de score nog bijhield, veel balende gezichten, heel, heel slecht voetbal en zwijgende coaches die het allemaal apatisch aankeken.

In deze opzet en uitvoering neigt de PSV Voetbalschool meer naar een ordinair lokkertje om in 3 dagen tijd 50.000 euro op te strijken over de rug van 450 kinderen. Het idee komt niet voor niets vanuit de commerciele afdeling. En in december volgt editie 2…

Tuurlijk zullen er kinderen zijn die het super hebben gevonden. Maar dat zullen vooral de fans zijn. Dan is het leuk om dit een keer mee te maken. Dat is een jongensdroom. Maar als je echt goed kan voetballen en pech hebt met de indeling dan kun je beter een training inlassen bij je eigen club. Als PSV die droom voor iedereen echt wil laten uitkomen dan zal de club moeten beginnen om alle deelnemende kinderen serieus te nemen.

Bekijk het filmpje van Studio 040 over de PSV-voetbalschool.

PS: Ter vergelijking. Vitesse heeft ook een voetbalschool. daar betaal je 189 euro. Dat is wel 60 euro meer, maar dan krijg je maar liefst 10 dagen les!!! En daar wordt wel ingedeeld op sterkte…

Update: PSV komt met een hele mooie advertorial op de eigen site over de Voetbalschool

Vorig artikelGuus Hiddink is weer Guus uit 1996
Volgend artikelMein Kampf blijft verboden, maar de Bijbel en Koran dan?

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in