Nederlands voetbal zeer talentvol; het kan wel degelijk

0

Volgens de KNVB  gaat niet goed met het Nederlandse voetbal. Er wordt zelfs gesproken over een teloorgang. Op initiatief van Guus Hiddink werd er daarom maandag een heus voetbalcongres gehouden om te praten en te discussieren hoe het beter kan en moet. De resultaten daarvan zullen in een vuistdik rapport worden gepresenteerd. Om er daarna hoogst waarschijnlijk niks mee te doen, want er is geen enkel algemeen beleid aangekoppeld. 

Ik heb nog nooit zulke onzin gehoord. Hoezo gaat het slecht met het Nederlandse voetbal? Welke meetlat wordt daar dan langs gehouden? We hebben het over de numer 2 en 3 van de afgelopen 2 WK’s.  De stadions zitten vol, bijna alle clubs zijn gezond of hard bezig om gezond te worden, het opleiden van talent staat bij veel clubs op 1 en het barst dan ook van het talent op de Nederlandse velden. Sterker nog, ik heb nog nooit zoveel hoopgevend Nederlands talent op het veld zien staan in de Eredivisie als dit jaar. Over 3-4 jaar speelt de helft daarvan bij een buitenlandse (top)club en dan zeggen we; wat hadden we toen veel goede spelers in Nederland hè…

Ja, we worden snel uitgeschakeld in de Europese competities, maar daar is een verklaring voor. Elke Nederlandse voetballer die de middelmaat ontstijgt wordt weggekocht door het buitenland. Soms zijn ze zelfs al vertrokken als ze pas 16 of 17 jaar oud zijn. Nederlandse clubs zijn al een paar jaar veredelde jeugdteams. Kijk eens naar de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse (top)clubs. Bij PSV is dat 22,3 jaar, bij Ajax 22,8, Feyenoord 25, Twente 23,5, Vitesse 23,8, Heerenveen 22,8, PEC Zwolle 23,7 en AZ 23,6.

De grootste talenten zijn momenteel vaak nog jonger. Depay 20, Willems 20, Wijnaldum 24, Rekik 21, Klaassen 21, Veltman 22,  El Ghazi 19, Kishna 19, Van Rijn 23, Van Beek 20, Kongolo 20, Clasie 23, Boetius 20, Manu 21, Sinkgraven 19, Veijinovic 24, Mokotjo 23, Ziyech 21, Propper 23, Labyad 21.

Zet daar de gemiddelde leeftijd van topclubs tegenover en je weet genoeg. De gemiddelde leeftijd van Bayern Munchen is 26,5, PSG 26,6, Chelsea 26,9, Real Madrid 26,5, Barcelona 26,4, Manchester United 25,7 en City 29. Zet die jongens bij elkaar als ze 21 zijn en dan worden ze echt geen landskampioen meer en winnen ze ook de Champions League niet.

Is het dan alleen leeftijd? Nee, tuurlijk niet. Het is ook een stukje kwaliteit. Iedere ploeg heeft kwalitatief goede en ervaren voetballers van een jaar of 28 nodig. Voetballers waar de jonkies tegenop kijken, waar ze zich aan kunnen optrekken, voetballers die een voorbeeld zijn, die de groep mentaal harder en scherper maken. Dat soort voetballers zijn er echter niet of nauwelijks meer in Nederland omdat alles met een beetje kwaliteit van die leeftijdscategorie in het buitenland voetbalt.

Nederlandse clubs kunnen dat soort spelers ook niet meer aantrekken, vanwege de enorm hoge transferkosten en de giga-salarissen die die voetballers tegenwoordig vragen. Alles wat boven de 25 jaar is en enigszins kan voetballen speelt in Spanje, Engeland, Italie, Duitsland, Rusland en Frankrijk en/of bij een club die door een miljardair is gekocht. Zet 3 of 4 goede Brazilianen of Argentijnen van 27 bij PSV, Ajax of Feyenoord neer en ze overleven de groepsfase van de Champions League.

Het talent is er dus heus nog wel. Zeer veel talent zelfs. Het krijgt alleen nu veel eerder een kans op het hoogste niveau. Dat is alleen maar een goede ontwikkeling, met 1 nadeel: als je zo jong bent gaat dat met vallen en op staan. Jongens van 19-20-21 jaar staan er niet in een keer. En dat zien we dan ook met zijn allen ieder weekend bij Studio Sport en in de stadions.

En daar ligt wel een groot punt van aanpak. Het is zaak dat iemand die jongens eerder harder en scherper maakt. Zodat ze er op jongere leeftijd wel altijd staan.  Dat hoort eigenlijk vanuit de groep zelf te komen, want spelers trainen immers vooral elkaar.  Maar vijftien jongens van 20 jaar die al 10 jaar samen voetballen in de jeugdopleiding leren elkaar niks meer, corrigeren zichzelf en elkaar niet en daardoor krijg je stilstand in ontwikkeling en te grote pieken en dalen in prestaties. Ziedaar de onnavolgbare uitslagen iedere week, de blunders en de foutjes.

Daar ligt dus wel een grote taak voor de trainers en zeer zeker voor de jeugdtrainers en de jeugdopleiding. Zorg er voor dat veel jeugdtrainers oud-voetballers zijn met heel veel bagage. Trainers waar de jongens tegenop kijken. Laat hen de jongens harder aanpakken. Al vanaf de vroegste jeugd. Maak ze zelfstandiger. Zorg dat ze mentaal harder en verder zijn als ze 20 zijn. Ook dat ze fysiek sterker zijn. Leg ook daar meer de nadruk op. Nederlandse talenten voetballen puur op techniek en positiespel, maar missen de fysiek om op het hoogste niveau mee te kunnen. Pas als ze naar een buitenlandse club gaan, ontwikkelen ze zich ook fysiek. Maak die inhaalslag al in eigen land. Zorg dat ze het lijf hebben van een Olympisch atleet als ze 20 zijn.  Alleen dan, dan maken de Nederlandse clubs ooit nog kans op een Europese beker te winnen. En dat kan dus ook met een ploeg vol jonkies. Maar dan wel met fysiek sterkere en mentaal hardere jonkies.

Vorig artikelMein Kampf blijft verboden, maar de Bijbel en Koran dan?
Volgend artikelWaarom kan en mag iedereen (jeugd) voetbaltraining geven?

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in