Waarom kan en mag iedereen (jeugd) voetbaltraining geven?

5

Het merkwaardige van het amateurvoetbal is dat iedereen zo maar trainer kan worden van een jeugdteam. Diploma’s? Nee, heb je niet nodig. Zelf kunnen voetballen? Hoeft niet. Goed om kunnen gaan met kinderen? Geen vereiste. Het voor kunnen doen of iets uit kunnen leggen? Nee. Positief coachen? Geen mens die er om maalt!

Staalhard komt het er op neer dat in de amateuristische tak van de voetbalwereld er vaak geen enkele eis wordt gesteld aan een jeugdtrainer. Heb jij zin en tijd? Oke, mag jij het doen. Zijn wij er vanaf. Dat is het gemakzuchtige uitgangspunt bij veel clubs en ouders. En dan kun je wel eens behoorlijk veel pech hebben als enthousiaste jeugdvoetballer die niet kan wachten op zijn eerste training en wedstrijd.

Daar sta je dan op je eerste dag met je nieuwe schoenen, een naar nieuw ruikend shirtje en met kloppend hartje. Om vervolgens training te krijgen van de papa van Sven; het dikke joch van school. Kun je een uur in rijtjes gaan staan of achter ballen aanrennen die de papa van Sven onder heel hard gelach hoog de lucht in knalt. Kan de papa van Sven ondertussen een shaggie draaien. Oh, wat hebben ze dat seizoen veel geleerd.

Maar goed, alles is beter dan Koos. Koos is het type dat zelf nooit heeft gevoetbald, maar er wel alles van af weet. Koos begint ook iedere training met een zeer uitvoerige, lachwekkende warming-up van maar liefst 20 minuten. Je moet er niets van zeggen of gaan zuchten want dan wordt Koos heel boos op een 9-jarige. Koos wordt trouwens altijd kwaad als je niet doet wat hij schreeuwt zegt of hem tegenspreekt. Dan wordt Koos rood in zijn hals en kun je naar de kant om je daar 10x op te drukken. En op zaterdag slaat ie je heel hard op je schouder. Dat is zijn manier om aan te geven dat je in de basis staat.

Voor veel jongens is dat het eerste contact met voetbal en een voetbalclub. Training krijgen van een onbenul goed bedoelende vrijwilliger of vader, die echter totaal niet weet waar hij mee bezig is. Dat is ontzettend raar. Juist de eerste kennismaking met een sport moet goed zijn. Dus een trainer die weet hoe je met kinderen moet omgaan en weet welke oefeningen hij aan jeugdspelers van een bepaalde leeftijd en niveau moet geven.  Dat is belangrijk voor zowel het enthousiasmeren, het plezier en de ontwikkeling.

Maar in het voetbal doen ze daar dus niet aan. Vinden ze vaak onzin! En wie dan te vaak een slechte trainer voor krijgt geschoteld, heeft – hoe talentvol en gedreven hij of zij ook is – een achterstand opgelopen op het gebied van techniek, taktiek, inzicht, motoriek en mentaliteit.

Ga door de week maar eens bij de dichtstbijzijnde voetbalclub kijken en je krijgt oogpijn van het niveau van de trainingen. Ook bij selectieteams. Op zaterdag bij de wedstrijden is het niet veel beter. Jongens die al jaren in selectieteams zitten kunnen vaak niet eens een bal goed aannemen, hebben nog nooit van looplijnen gehoord, een vooractie maken of opendraaien is er niet bij, net zo min als kaatsen en doorbewegen. Langs de kant staat dan zo’n domoor, deskundige in een coachjack van de club met de armen over elkaar de trainer uit te hangen en zijn frustratie van zich af te schreeuwen. Dat hij en zijn voorgangers debet zijn aan de chaos op het veld komt niet eens in ze op.

Dat komt pijnlijk aan het licht op het moment dat je tegen een team moet spelen met jongens die wel gediplomeerde trainers hebben gehad en wel goed zijn opgeleid. Dan worden ze er dik afgetikt en hoor je trainers zeggen dat het geen schande is omdat die andere jongens veel te goed zijn. Tsja, maar waarom ze beter zijn, daar denken ze bij de gemiddelde amateurclub nooit over na. Daar zijn ze vaak te dom voor. Want dat is een enorm probleem bij voetbal: het te lage denkniveau.

Je ziet nergens zoveel onkunde, onzinnigheid, onbenulligheid en heel veel oerconservatisme bij elkaar als in het voetbal. Loop een willekeurige voetbalkantine in en je waant in een zwakzinnigen gesticht. Alle stereotypen zitten er. De kans op verbetering in de opleiding in zijn algemeenheid is dan ook nihil als je dit aan de clubs overlaat.

Het is dan ook uitermate merkwaardig dat de KNVB het toestaat en toelaat dat alle, maar vooral beginnnende jeugdspelers afhankelijk zijn in hun ontwikkeling van een vrijwilliger zonder diploma, zonder ervaring en zonder enige kennis. Er wordt op deze manier ontzettend veel talent de afgrond in geveegd en gedemotiveerd.

In veel andere sporten is zoiets ondenkbaar en zouden we moord en brand schreeuwen bij een ongediplomeerde trainer. Zou u uw kind op zwemles doen bij de papa van Sven? Of op tennis-, ski of judoles doen bij Koos? Nee toch?

Het is raar dat bij de ene sport je altijd les krijgt van gediplomeerde trainers en bij voetbal, de grootste sport ter wereld, er vaak geen enkel criterium is. Bij hockey zijn het ook vaak vaders en vrijwilligers die die trainingen verzorgen, maar dat is een ander slag volk dan voetballers. Beter opgeleid vaak, met een hoger denkniveau en dat zie je terug in de trainingen. Daar is gewoon beter over nagedacht. Dat is ook te zien aan het technisch beleid van veel hockeyclubs.

De KNVB zou als harde eis moeten invoeren dat iedereen die training wilt geven aan nieuwe, beginnende jeugdvoetballers of aan jeugdselectieteams die 2e klasse of hoger spelen, je minimaal het Trainer Coach III  (UEFA C) diploma moet hebben. Kosten om dat diploma te behalen bedragen slechts 870 euro en je kan het binnen 36 weken al halen.  En voor wie begint over geld: Clubs zouden de contributie kunnen verhogen om die trainers van clubgeld te laten studeren of om hen (meer) te betalen. In andere sporten oa het hockey is het vaak heel normaal dat je iets meer betaald als je in een selectieteam speelt, zodat de club van dat geld  een betere trainer kan betalen.

Amateurvoetbal met alleen maar gediplomeerde trainers… Wat zou dat het hele Nederlandse voetbal een enorme boost geven. De KNVB kan dan wel onlangs een symposium hebben gehouden over de toekomst van het Nederlandse Voetbal. Maar daar werd uitsluitend gepraat over de jeugdopleiding van de profclubs. Zijn ze dan echt vergeten dat alle topvoetballers allemaal bij een amateurclub zijn begonnen. En daar vaak jaren hebben gespeeld voordat ze werden gescout. Hoeveel (top)voetballers zouden al in de kiem verpieterd en verpest zijn door een Koos?

Update: 30% stopt ermee door de trainer

Update: KNVB gaat 41.000 trainers opleiden

Video: Trainer trapt jeugdspeler

Vorig artikelNederlands voetbal zeer talentvol; het kan wel degelijk
Volgend artikelHet geheime wapen van Michael van Praag: toverdrank

5 REACTIES

 1. Heel mooi stuk. Ik ben het helemaal hiermee eens. Voor zo een groot voetballand verwacht je ook niet anders. Dit zou zeker een boost zijn voor de voetbalsport. En hierdoor kan het niveau van spelers qua voetballen verhoogd worden. Zelfs in het prof. circuit vind ik het niveau en balinzicht zo onder de maat dat het gewoon schandalig is voor woorden. Duitsland heeft een goed werkend systeem waarom niet afkijken en hetzelfde proberen te doen. Ik heb dat nooit begrepen. De duitsers lukt het op nationaal niveau altijd met een sterk team te komen. Is niemand benieuwd of nieuwsgierig hoe ze dat iedere keer weer doen? Is niemand benieuwd hoe ze trainen? We moeten niets van die duitsers hebben, maar als ze het keer op keer voor mekaar krijgen om taaie en goed voetballende spelers voort te brengen dan wordt het toch eens tijd dat we daar lering uitnemen. Willen we een keer een WK gaan winnen dan is er echt een mentaliteitsverandering nodig. En inderdaad zou deze stap op het amateursniveau een stap in de goede richting zijn voor de voetbalsport in Nederland.

 2. Goed verhaal. Wat dit bovendien heel erg in de hand werkt, die ‘vader van’ trainers en leiders, is kliekjesvorming en vriendjespolitiek. Behoorlijk veel talentvolle kinderen worden momenteel bij veel amateurclubs op laag én hoog niveau benadeeld en geremd of zelfs gestopt in hun ontwikkeling door het heden ten dage populaire fenomeen ‘bij elkaar blijven met het o zo fijne en gezellige team.’, uiteraard geopperd en bij het bestuur of de jeugd-coördinator ingediend door dezelfde leider / trainer. Waarbij trainer / leider ook nog nét toevallig de vader van veruit de zwakste speler uit dat team is. Dat team wil dan natuurlijk toch nog wel zo hoog mogelijk worden ingedeeld, hetgeen eveneens blind wordt gehonoreerd door meneer het jeugd bestuurslid en / of coördinator, die, ook weer heel toevallig, samen met papa de leider voetbalt en / of bevriend is.
  Kinderen met veel meer talent worden vervolgens compleet genegeerd en in een één of ander ‘hiephiephoera team’ ingedeeld, waar het niets meer leert en in veel gevallen zelfs alle plezier in voetbal verliest en al na een paar jaar stopt met voetballen.
  Net als dat elke willekeurige ouder trainer kan worden, geldt dat natuurlijk ook voor de over team indelingen gaande jeugd coördinatoren. Bij het gross daarvan kan je dezelfde vraagtekens zetten qua voetbalkennis en integriteit.
  De KNVB kom t met prachtige Masterplannen, maar ik denk dat, als dit probleem aanpakken, ze hele grote stukken uit de plan, zo weer in de vuilnisbak kunnen gooien, als zijnde opgelost.

  • Wij zitten op dit moment in een situatie zoals die door u word beschreven Onze zoon van 12 jaar heeft altijd selectie( positie aanvaller) Links buiten, rechts buiten , spits en zelfs centraal middenveld gespeeld van de F1 naar de E1 toen door naar de D1 Hij heeft tussentijd trainingssessies gehad bij FC Groningen en KNVB kinderen onder de 13 jaar Nu vanwege meerdere problemen met trainer oa voor schut zetten in kleedkamer het hebben van alleen maar kritiek en nooit positief zijn verloor hij zelfvertrouwen en kwam regelmatig verdrietig thuis We hebben besloten dat het mischien beter zou zijn een stapje terug te doen naar de D2 hopende dat het plezier en zelfvertrouwen weer terug kwam Dit vond onze zoon een goed idee en kreeg er weer zin in Helaas wisten we niet dat D1 en D2 trainer beste vrienden waren en er blijkbaar al gespreken hadden plaatsgevonden tussen deze 2 Niets geen nieuw begin voor mijn zoon Hij werd de 1e wedstrijd als achterste man gezet terwijl zijn talent al die jaren zelfs bij KNVB en Groningen en eigen club aanvals positie was Wij hebben het meerdere trainingen aangekeken wedstrijden en ja hij bleef maar als achterste man Hij vind dit echt verschrikkelijk wil overal spelen maar daar voelt hij zich stok ongelukkig Nu vanavond na training heeft mijn man de trainer gevraagd (Die overigens zijn eigen zoon in de spits heeft staan en vanuit de D4 is gekomen)
   wat nu de bedoeling is met onze zoon of hij daar mischien al een idee over heeft en ja hoor ! Hij moet maar achterste man blijven staan omdat hij een verdediger was kwijt gegaan en blijkbaar word onze zoon letterlijk gezien als vervanging voor die verdediger (gelukkig dan maar dat de keeper niet is vertrokken) Mijn man heeft nog netjes gevraagd of ze dan niet een keertje kunnen rouleren zodat iedereen er van leert en plezier in heeft Het antwoord was letterlijk NEE en dat beslis ik wel Ook vermelde de trainer nog even dat hij nu al wist dat dit de vaste opstelling zou zijn en dit ook zo blijft het gehele jaar Best wel knap zo aan het begin van het seizoen en niks geen beoordelingen op basis van kunnen of plezier hebben Mijn man werd toen wel degelijk boos en heeft ook gezegd zet je eigen zoon dan achterin? Maar dat kan natuuurlijk echt niet Mijn kind had/heeft talent in zekere mate en had een grote voetbal passie maar helaas is nu verdrietig gebroken en wil nu stoppen Zaterdag voetbalt hij niet mee en waarschijnlijk zeggen we het lidmaatschap op
   Ook dit is een trainer zonder enige papieren nog niet eens een pupillen cursus Van ons hoefde onze zoon niet eens constant voorin te staan dit hoefde van hemzelf ook niet perse daar ging het niet om Maar hij mag nu helemaal niet meer doen waar hij eigenlijk de grootste aanleg en plezier in had

 3. Goed verhaal, treffend geschreven! Je zou bijna denken dat er geen club bestaat waar hier wel aandacht aan wordt besteed, bovendien blijft overstappen altijd een gok want welke onbenul staat daar weer training geven? Ik sta zelf ook “training” te geven nadat er vanuit de vereniging een patstelling was gecreëerd, geen vrijwillige trainer is geen training. Nu kan ik niet voetballen dus doe wat ik kan, al heb ik niet het idee dat ik ze naar een hoger niveau breng… Bestaan er geen verenigingen waar je (uiteraard tegen een hogere contributie) wel de garantie krijgt dat er een gediplomeerde en gemotiveerde trainer trainingen geeft?

 4. Dit is een bekend probleem. Alhoewel ik ook een ongediplomeerde coach ben (wel hoger opgeleid) en mijn team meedraait in de top op hun niveau. Ik heb van jeugdvoetbal echt een eigen studie gemaakt door wetenschappelijke artikelen en veel youtube te kijken. Ik split mijn trainingen op. De eerste dag van de week is een techniektraining waarbij ik de spelers individueel beter maak. De tweede dag wedstrijd-echt trainen denk aan positiespelletjes en partijen, deze dag wordt het team beter gemaakt. Winnen of verliezen maakt voor mij niet uit. Ik heb maar één doel en dat is je aan het einde van het seizoen afleveren als een tweebenige complete voetballer. Ik ben dus ontwikkelingsgericht. Dit werkt wel alleen bij de kinderen die altijd komen. Omdat mijn trainingen zo hoogwaardig zijn ontstaan er al snel grote niveau verschillen tussen de kinderen die wel beide trainingen volgen en de kinderen die maar komen wanneer ze zin hebben. Dat is ook de hoofdreden waarom ik mij vooral focus op techniek en het individueel beter maken van spelertjes.

  Verder heeft de KNVB de app Rinus in het leven gebracht voor ouders die jij dus beschrijft in jouw artikel. De KNVB doet er dus wel degelijk iets aan om vrijwilligers te helpen bij het coachen. Van losse oefeningen tot aan complete trainingsschema’s. Er zijn zelfs animaties beschikbaar voor mocht die trainer het niet kunnen voordoen. Helaas merk ik dat de meeste trainers die jij in het artikel beschrijft hier geen zin in hebben of de moeite niet voor doen.

  Dan al laatste heb ik voor de voetbalouder die de moeite heeft genomen deze comment grondig door te lezen nog de gouden tip. Stuur uw kind naar een voetbal techniekschool. Dit is vaak wat duurder dan de voetbalvereniging maar hier krijgt uw kind wil in kleine groepen hele goede kwalitatieve training van de beste trainers van Nederland. Clubs hebben geen geld om deze goede trainers te betalen dus zijn zij veelal als zzp’ers aan de slag gegaan in de vorm van een voetbalschool. Stuur uw kind hier 1 of 2x per week ook nog eens naartoe en voila zie wat een snelle ontwikkeling de spelertjes doormaken.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in