Het geheime wapen van Michael van Praag: toverdrank

0

Honderdtien. Honderdtien. Dat getal zal de komende maanden vaak door het hoofd van Michael van Praag gaan. Zoveel stemmen heeft hij namelijk nodig om president van de FIFA te worden. Hij heeft er al 6, nog maar 104 te gaan…

Michael van Praag

Het is ontzettend moedig van Michael van Praag dat hij zich kandidaat heeft gesteld voor het FIFA-presidentschap. Hij kan namelijk alleen maar verliezen, want Blatter is al jaren de onverslaanbare zonnekoning die vanaf zijn Zwitserse Alp vriendelijk knikkend en zwaaiend bijna alle leden heeft omgekocht naar zijn hand heeft weten te zetten. De Afrikaanse, Oceanische en Aziatische landen hebben dan ook al toegezegd dat ze op Blatter zullen gaan stemmen op 29 mei. Dat zijn dus 60 stemmen van de CAF, 12 van de AFC en 45 van de AFC. Dat betekent dat Blatter al 117 stemmen van de in totaal 209 stemmen binnen heeft. Dat is genoeg om vanaf de 2e ronde toe te slaan.

Blatter heeft namelijk in de eerste ronde 2/3 van de stemmen nodig om meteen te winnen. Lukt dat niet meteen, dan heeft ie in alle rondes daarna slechts 51% van de stemmen nodig (110 stemmen). Vier jaar geleden pakte Blatter in de 1ste stemronde 186 van de 203 stemmen en hoogstwaarschijnlijk zal het in mei 2015 niet veel anders lopen.

Wie stemt er nu niet op de Kerstman die om de zoveel tijd langskomt met een grote zak vol met geld. Dat uitdelen van kadootjes heet echter geen kerstmis of sinterklaas maar GOAL. Goal is het door Blatter in 1999 opgerichte project waarmee hij het voetbal toegankelijk wil maken voor iedereen waar ook ter wereld. Blatter heeft op die manier 180 miljoen euro uitgegeven aan 500 projecten in 193 landen. En dat geld ging dan voornamelijk naar de eilandengroepen, de ministaatjes en de arme, kleine voetballanden.

Paar miljoen voor een voetbalveldje in Guam. En wat is het mooi geworden...
Paar miljoen voor een voetbalveldje in Guam. En wat is het mooi geworden…

 

Van het geld dat GOAL beschikbaar stelt, kunnen voetbalbonden dan accommodaties, voetbalvelden, hoofdkantoren, kleedlokalen, douches en fitnesscentra laten aanleggen. Nu weten u en ik allemaal hoe het er aan toe gaat als je aan dat soort lieden in dat soort landjes geld geeft.

Veel van die  ‘landen’ zijn door Blatter lid van de FIFA gemaakt en zullen zolang het lucratieve GOAL-project bestaat altijd op de Zwitser stemmen.  GOAL is dan ook een geniale zet geweest van de huidige FIFA-baas om stemmen te winnen. Belangrijke stemmen. Want binnen de FIFA wegen de stemmen van leden als de Komoren, Kirgizie, Macau, de Cook eilanden, Curacao, Guam, Lesotho, Turkmenistan, Montserrat, Seychellen, St. Lucia, St. Kitts, Tahiti, de Maagden eilanden en niet te vergeten de Turks Caicos eilanden net zo zwaar als die van voetbalgrootmachten als Nederland, Engeland, Brazilie en Spanje.

Van Praag kan de beste plannen hebben en het fatsoen aan zijn zijde hebben, maar tegen 180 miljoen aan kadootjes via GOAL en honderden miljoenen aan VIP-behandelingen is geen kruid gewassen. De KNVB heeft  amper 1 miljoen euro in kas om de campagne van Van Praag te bekostigen. Daarvan kan Michael 40 Parmigiani-horloges kopen. Hoe Van Praag die andere 64 leden zover gaat krijgen om op hem te stemmen is mij een raadsel.

Ik heb Van Praag 4 jaar geleden vergeleken met een pak beschuit omdat hij toch weer op Blatter stemde. Dat vraagt nu om een update in de geest van Asterix en Obelix: in 2015 danst heel de wereld naar de voetbalpijpen van de machtige FIFA-baas Joseph Blatter. Heel de wereld? Nee, één man uit een klein landje blijft moedig weerstand bieden aan de overweldiger. Het is wel te hopen dat Van Praag het recept van die toverdrank heeft…

Update: Fifa-officials gearresteerd wegens omkoping

Vorig artikelWaarom kan en mag iedereen (jeugd) voetbaltraining geven?
Volgend artikelIk ga op vakantie en ik neem mee… een bivakmuts, afscheidsbrief

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in