Grensrechter zijn is zo leuk op je vrije dag…

0

Afgelopen zaterdag was ik weer aan de beurt met vlaggen bij de voetbalwedstrijd van mijn zoon. Dat wisselen de vaders iedere week af. Deze keer was het weer zo’n wedstrijd. Daarmee bedoel ik dat er veel gekankerd werd in en langs het veld en dan vooral op de scheidsrechter en de grensrechters.  Er zitten er bij elk team altijd een paar tussen die totaal niet sporen en bij het minste of geringste gaan liggen, huilen, rollen, klagen, kankeren, zeuren en schelden. Met wijdse armgebaren en vertrokken gezichtjes. Jongetjes van 13 jaar en 14 jaar die volwassenen uitschelden voor kutmongool, kankerkop, schele…  

Het enige wat ze er voor kunnen krijgen is geel of rood. En dat maakt geen enkele indruk. Sterker nog, sommigen vinden geel pakken stoer. En eraf worden gestuurd is helemaal het summum in bepaalde kringen. Respect is er totaal niet.

Ook ik moest het afgelopen zaterdag weer ontgelden. Bij een simpele ingooi kunnen sommigen gewoon niet zien wie de bal het laatste heeft geraakt en toch trekken ze je beslissing in twijfel met gesis, handgebaren en nare opmerkingen. Thuis of uitploeg; het maakt niet uit. Vaak krijgen de snotneuzen dan bijval van het onbenullige gepeupel langs de kant. Van die zeikerige vaders en soms moeders die in onverstaanbaar dialect praten met een gezicht dat alleen maar ontevredenheid en domheid uitstraalt. Zo vet als een zwijn, met een frietbakje in de klauwen en zelf niet in staat om nog 3 kniebuigingen te maken, maar commentaar leveren dat gaat nog prima. Altijd moeten ze er iets van zeggen. Het is nooit goed. En niemand die ze corrigeert. Kun je vaak ook beter maar niet doen, want je krijgt er alleen maar gezeik mee.

Drie weken terug zei ik tegen een opa dat ie zijn mond moest houden omdat ie continu de grensrechter van de tegenpartij aan het beschimpen was. Elke week is het raak met opa. Vooral als het spannend wordt, gaat opa door het lint langs de kant. Een man van achter in de 60 met een rood hoofd van kwaadheid en spuug op zijn lippen en waarom? Waar gaat dat over? Iedereen ergert zich eraan,  iedereen gaat dan ergens anders staan en toch houdt iedereen zijn mond.

De man ging compleet op me los en kwam dreigend voor me staan. Dat meneer bij een jeugdwedstrijdje van zijn kleinzoon stond te kijken en dat ie zich gewoon moet gedragen en rustig moet zijn, maakte geen enkele indruk op hem. Het was een vrij land en hij mag zeggen wat ie wil. Hij verfoeide Nederland en de slappe Nederlandse mentaliteit. Boos beende ie weg. Zijn hele familie kijkt me sindsdien niet meer aan.

Zondag werd Lasse Schone iedere keer als hij een hoekschop moest nemen compleet verrot gescholden door Utrecht-fans. De haat droop van de gezichten. Mensen barsten bijna uit hun vel van nijd en agressie; hangen schuimbekkend over de hekken. Grensrechters zijn helemaal de klos. Die krijgen anderhalf uur de volle laag. Ook hier geen enkel respect. En niemand die er iets van zegt. Er wordt zelfs alleen maar om gelachen. Kijk hem eens. Stoer man. Het zijn net beesten in een kooi. Alleen dan gevaarlijker. Je hoeft ze maar aan te kijken en ze ontploffen.

Het wordt zelfs gewoon gevonden. Volwassen mannen die heel agressief gaan lopen schelden tegen voetballers of grensrechters die ze niet kennen. Die emotie hoort bij voetbal, zeggen sommige analisten op tv dan. Prachtig vinden ze dat. In Turkije krijgen spelers een pistool op hun hoofd en wordt een buschauffeur neergeschoten. Dat is de volgende stap. Vinden de analisten zeker ook prachtig…

Vandaag stonden er audiofragmenten van de Rotterdamse politie online. Kun je horen hoe ze verrot worden gescholden door een arrestant. Dat is dagelijkse kost voor ze. Uit worden gescholden en bedreigd. Door malloten. En de politie laat dat allemaal gebeuren, lacht erom of probeert erom te lachen, loopt door en kijkt weg. Het hoort erbij, wordt er dan gezegd. Ook dat zijn we gewoon gaan vinden. Net als het geweld en de scheldpartijen richting conducteurs, buschauffeurs en ambulancemedewerkers. Ook daar kijken we weg, gooien we er zand over en praten we elkaar maar na dat dat er nu eenmaal bijhoort.

Oh nee, om de agressie tegen ambulancepersoneel tegen te gaan, maakt de Rijksoverheid een game. Een game die beter inzicht geeft in hun werk. Denken ze nu echt dat dit soort idioten ook maar enig inlevingsvermogen heeft? Zolang dit soort slappe zeikerds dit soort zweverig wanbeleid blijven maken tegen deze vorm van agressie,  houdt het nooit op. Verergert het alleen maar.

En ik zie iedere zaterdag waar het vandaan komt en hoe het begint…

Update: Scheidsrechter tegen de grond gewerkt

Update: Jeugdvoetballers tuigen grensrechter af

Update: Conducteur krijgt mes op de keel

Vorig artikelKoffietijd gesponsord door A. Vogel beveelt A. Vogel aan
Volgend artikelNederland luistert naar dorpsgekken

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in