Oranje kan beter verder gaan zonder bondscoach Roger Reijners

2

De afgelopen weken ben ik of laat opgebleven of midden de nacht mijn bed uitgekropen vanwege het wk-voetbal voor vrouwen. Ik had de dames nog nooit zien spelen, maar wilde Oranje per se zien voetballen na alle ophemelende en positieve verhalen die ik wekenlang in de pers had gelezen en gehoord.

De vrouwen zouden spelen  volgens ‘de Hollandse School’. Dus in een 1-4-3-3- opstelling,  veel druk naar voren geven, initiatiefrijk zijn, aanvallend zijn ingesteld en verzorgd voetballen. Ze zouden zó goed zijn dat ze zeker bij de 3 beste Europese landen zouden eindigen en zich zo daardoor rechtstreeks zouden kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het waren ook heerlijke frisse meiden, die altijd voorop in de strijd gingen en voor niets en niemand bang waren. Echte liefhebsters, nog niet verpest door het vele geld en de luxe van hun mannelijke collega’s.

En dan hadden ze ook nog Memima. Hun sterkste wapen. In mijn totale onwetendheid dacht ik eerst dat dat om een persoon ging, maar dat bleek dus de bijnaam voor de Nederlandse 3-vrouws-voorhoede te zijn: Melis-Miedema-Martens.

MeMiMA

MeMiMa dus. Het had iets magisch. Klonk toch een beetje als MSN (Messi-Suarez-Neymar) van Barcelona. Dat prikkelde mij om te kijken. Helemaal als de Mi(edema) wordt bestempeld als de ‘Vrouwelijke Messi’ en het ‘Zusje van Arjen Robben’. Miedema werd neergezet als een 18-jarig wonderkind dat net zo makkelijk scoort als die kleine Argentijn. Als de Oranje dames daar voor het WK zelf ook nog een aantal stevige uitspraken aan toevoegden, zult u misschien begrijpen dat mijn verwachtingspatroon best hoog lag.

Oranje speelde 4 wedstrijden op het WK en won alleen de 1ste pot met alle geluk van de wereld. Tegen China en Japan werden ze bij vlagen weggespeeld en ontliepen ze dankzij de keepster en behoorlijk wat mazzel een grotere nederlaag en tegen Canada werd met pijn en moeite een punt veroverd. Oranje strandde dan ook geruisloos in de achtste finale en liep daardoor ook de zo verwachte  rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen mis.

Oranje had op dit WK het Nederlandse vrouwenvoetbal een enorme dienst kunnen bewijzen en een boost kunnen geven, maar wie de 4 wedstrijden heeft gezien, moet toch teleurgesteld zijn over het algehele niveau van de dames. Het was af en toe zelfs tenenkrommend om naar te kijken. Met de wedstrijd tegen de Chinezen als dieptepunt.

Van de Hollandse School is geen sprake

Oranje speelde inderdaad 1-4-3-3 op dit toernooi, maar van druk naar voren zetten was geen sprake. Oranje zakte altijd in rond de middellijn. De drie voorin zetten heel weinig tot geen druk en lieten tegenstanders zo het middenveld inlopen of dribbelen. Tegen China en Japan werd daardoor het Nederlandse middenveld totaal overlopen en stond vaak tegen een overtal aan tegenstanders.

MeMiMa totaal niet gezien

Het zo geroemde aanvalstrio Miedema, Melis en Martens heeft bijna niets laten zien. Ze kwamen uiteindelijk slechts op één goal uit. Miedema maakte er wat dat betreft echt een potje van. De speelster van Bayern Munchen heeft op dit WK geen enkele keer echt druk gezet op het centrale duo, wandelde zelfs vaak met haar rug naar haar tegenstanders over het veld en liet ze ongemoeid opbouwen.  De Miedema uit de verhalen van de pers was op vakantie. In plaats daarvan een meisje dat met gekromde schouders over het veld sjokte. Geen agressie, geen bravour, geen actie, geen snelheid, geen dribbel, geen gaten trekken. Niks!

Waarom laat de bondscoach een ziek meisje spelen

Aanvallend spel? Nauwelijks gezien. Daarvoor ontbrak de agressie, de zelfovertuiging, de power en vooral de klasse. Aanvallend voetbal spelen met een spits die de eerste 2 duels barst van de migraine en alleen maar wandelt en stilstaat is ook onmogelijk. Helemaal als er op rechtsbuiten (Melis) iemand rent die de bal telkens te  ver voor zich uit speelt. En als ze dan eindelijk een doelkans krijgt wild over de bal heen maait.

Een aanvallende middenveldster als rechtsback

Bij balverlies zette Oranje geen druk en liep het zelfs massaal achteruit. Het was opvallend om te zien dat van de 4 verdedigers er niet een is geleerd uit te stappen om de vrouw met de bal op te vangen. Iedereen stond ook vaak naar de bal te kijken en niet naar de vrouw, die dan ook vaak hartstikke vrij stond. Het 2e Japanse doelpunt vannacht was hiervan een schoolvoorbeeld.  De Nederlandse rechtsback liep het hele toernooi als een kip zonder kop rond en stond altijd 10 meter bij haar vrouw vandaan te schijnverdedigen. Dit meisje speelde zo slecht dat ik haar heb gegoogled. Ze heet Van Lunteren en is een aanvallende middenvelder bij Ajax, die door bondscoach Reijners als rechstback wordt gebruikt…

Initiatiefrijk? Dit oranje? Niet gezien. Ze laten de bal veel te veel aan de tegenstander, zakken in en zetten geen druk. En verzorgd voetbal heb ik heel af en toe gezien. Maar dat was vooral op eigen helft en dat ging dan wel heel erg traag. Meestal grossierde Oranje in slordige passing met ballen over de zijlijn en in de voeten van een tegenstandster.

Bondscoach Reijners grossierde in vreemde keuzes en gelatenheid

Dit WK had heel anders kunnen verlopen met een andere bondscoach. Roger Reijners heeft er een ongekend zooitje van gemaakt.  Oranje werd zowel tegen China als Japan overlopen op het middenveld, mede omdat het hele taktische plan niet klopte. Reijners heeft er 90 minuten naar zitten kijken zonder in te grijpen.

Tegen Japan kwam Nederland er voetballend niet uit. Dan moet je wat anders doen, helemaal als je met 2-0 achterkomt. Reijners liet alles bij het oude en veranderde niks, terwijl de lange bal spelen en dan de 2e bal proberen te winnen, heel erg voor de hand ligt, als je hele team 10-20 centimeter groter is dan alle Japanners.

Dat de bondscoach Miedema, Melis en Van Lunteren 4 wedstrijden doodleuk laat staan is misschien nog wel merkwaardiger. Het is bizar dat Reijners een meisje van 18 (Miedema) dat ziek is gewoon 2x opstelt, terwijl Kirsten van de Ven toch duidelijk heeft laten zien met haar invalbeurten dat ze beter in vorm is en veel gevaarlijker en agressiever speelt dan Melis en Miedema bij elkaar. En waarom werden de echte backs het hele toernooi op de bank gehouden terwijl iedereen al na 2 wedstrijden zag dat Van Lunteren verdedigend zwaar te kort kwam? En het grote talent Jill Roord, waarom heeft Reijners haar eigenlijk meegenomen? Dat meisje moet zich alle 4 de wedstrijden hebben zitten te verbijten op de bank.

Het is te hopen voor dit Oranje dat ze het Olympisch kwalificatietoernooi ingaan zonder bondscoach Reijners.

Update: KNVB niet verder met Reijners

 

 

 

Vorig artikelGuardado de beste speler en de slechtste! Hoe kan dat?
Volgend artikelGeen gezanik over het weer

2 REACTIES

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in