PSV wordt met Bassie en Adriaan het lachertje van Europa

0

Na de oefenwedstrijden van PSV gezien te hebben is het wel duidelijk dat de verdediging de achilleshiel is. Ik heb vooral met verbazing naar de optredens van Joshua Brenet zitten kijken. Zo slecht was het. Hoe bestaat het dat deze jongen bij PSV speelt! Ja, hij is jong en ja, hij moet nog veel leren, maar van een speler van PSV mag je toch een bepaald basisniveau verwachten.

Brenet dekt aan de verkeerde kant, staat positioneel slecht opgesteld, zet te laat druk, verdedigt op 2-3 meter van zijn directe opponent en kijkt er alleen maar naar zonder in te grijpen, laat zich heel makkelijk opzij zetten in fysieke duels, is vaak te laat, laat zijn man los en knijpt niet. Ik heb dat allemaal 1x keer eerder gezien bij PSV, bij Tamata. Ook zo’n ’talent’ waarvan ik nooit heb begrepen wat ie bij PSV deed. Brenet werd zelfs door FC Eindhoven aan alle kanten voorbij gelopen. Pijnlijk om naar te kijken. Mocht Arias geblesseerd raken, dan heeft PSV in Brenet geen vervanger die Eredivisie-waardig is.

En dan Jefrrey Bruma. Bruma werd weggestuurd bij Chelsea en HSV en iedereen heeft de afgelopen jaren kunnen  zien waarom. Bruma voetbalt en loopt over het veld alsof ie de flapschoenen van Bassie aan heeft. Anders kan ik zijn idiote passing en niet meelopen met zijn tegenstander niet verklaren.

Bruma zou met zijn lijf en uitstraling een topverdediger in spe moeten zijn, maar hij acteert dat slechts. Bruma is gemakzuchtig, strooit te vaak met lange ballen die nooit aankomen, laat zijn man lopen, vertikt het om gaten dicht te lopen omdat ie hoopt dat het wel goed komt. Vooral dat laatste irriteert mij al jaren. Dat Bruma veelvuldig op 5 meter blijft staan kijken als het levensgevaarlijk wordt voor de goal.  Effe aanzetten om het gat dicht te lopen of de vrijstaande man te dekken… niks daarvan. Bruma kijkt ernaar.

En dan heb ik het nog niet over de nonchalance waarmee de man speelt. Hij kan het niet opbrengen om 90 minuten geconcentreerd te blijven en er sluipen dus altijd fouten in zijn spel. Tegen mindere goden komt ie daar heel vaak mee weg, maar betere tegenstanders hebben dat al vele malen afgestraft. Waarom PSV het contract van Bruma heeft verlengd is mij dan ook een raadsel. Hoe wordt deze man geevalueerd en door wie? Ik hoor Toon Gerbrands telkens roepen dat sinds zijn komst de lat veel hoger is komen te liggen en nog hoger moet en dan ondertussen Bruma een verbeterd contract aanbieden…

Als Bruma Bassie is, dan is Isimat-Mirin Adriaan. Isimat heeft gevoel voor show en houdt wel van wat glitter en glamour. Het glimmende blauwe acrobatenpakje van Adriaan zou hem dan ook goed staan en schept verwachtingen. Je gaat er eens goed voor zitten, maar als de eerste de beste trapeze richting Isimat zwaait grijpt ie meteen mis en zit je met een snel leeglopende circustent.

Ook hier: wat ziet circusdirecteur Marcel Brands in de zwaar gemankeerde Fransman? Isimat heeft slordigheid uitgevonden. Doet elke wedstrijd wel een paar hele domme dingen. Grossiert in knullig balverlies. Onbegrijpelijk voor een voetballer van PSV. Blijft ook gewoon staan kijken als er tegenstanders gevaarlijk vrijlopen. Toont vaak geen enkele intentie om gevaar te neutraliseren. Mist net als Bruma de meedogenloosheid, de wil om perse alle duels te winnen, om tegenstanders uit te schakelen en om gaten te dichten. Het is maar goed dat Isimat zijn kunsten niet in het dak van een circustent vertoont, want daar houdt niemand de hand boven zijn hoofd.

Jordy de Wijs. Is groot en sterk, maar is absoluut geen linksback. Meer iets voor het centrum. De Wijs mist diepgang en een voorzet. Bovendien is ie enorm traag in zijn motoriek. De jongen werd een paar keer kinderlijk eenvoudig uitgekapt, omdat ie veel te laat en te log draait.

Het is te hopen voor PSV dat Willems en Arias snel weer mee kunnen doen. Deze verdediging is heel kwetsbaar. In de Eredivsie komt PSV daar misschien nog mee weg, maar in de Champions League zijn de Eindhovenaren kansloos. Dat werd tegen Basel, Monaco en Valencia wel duidelijk.  En ik kan me het ontzettend slechte verdedigen in de Europa League van afgelopen seizoen nog wel herinneren.

Dan het middenveld. Davy Propper is een absolute aanwinst. Wat een genot om naar deze jongen te kijken. Propper werkt hard, heeft diepgang, ziet de openingen en heeft ook nog het talent om de ballen dan precies op maat te geven. Vaste waarde en koning van de assist in spe. Klikt bovendien erg goed met De Jong.

Maher. Was weer veel te bleek. Ik begrijp Maher niet. Gedraagt zich nog steeds als een jochie in het veld, maar zou gezien zijn talent veel nadrukkelijker aanwezig moeten zijn. Is nog veel te nonchalant in zijn spel. Er gaat nog veel te veel mis en lijdt vooral te veel balverlies. Dat mag niet meer in zijn 3e jaar bij PSV. Maher moet nu opstaan.

Jorrit Hendrix is typisch een gevalletje PSV-jeugd en dus van het gehalte net-niet. Hendrix is geen verdedigende middenvelder en ook geen centrale verdediger. Waarom? Omdat Jorrit vooral fysiek en snelheid mist en positioneel geen wereldwonder is. Ik snap niet dat Hendrix niet de fitnesszaal is in geweest de afgelopen maanden. Hendrix laat zich veel te makkelijk opzij zetten in een duel. Als Hendrix in de bal komt krijg je hem 9 van de 10 keer weer terug. Hendrix kan niet snel opendraaien en durft geen bal vooruit te spelen. Daardoor totaal ongeschikt als controlerende middenvelder en centrale verdediger. Wat moet PSV met Jorrit? Wat ziet PSV in Jorrit? Ik zou het niet weten.

Gelukkig komt Guardado straks terug van de Gold Cup. Maar ik heb begrepen dat hij van Cocu geen vakantie krijgt. Dat is vragen om blessures. Guardado is onmisbaar op het middenveld van PSV, maar het is beter om hem nu 3 weken vakantie te geven dan dat ie straks in september of oktober maanden is uitgeschakeld vanwege blessures die ie oploopt vanwege oververmoeidheid.

Het middenveld is prima in de Eredivisie, maar komt fysiek en loopvermogen tekort op Europees niveau.

Voorin zien de zaken er ook behoorlijk goed uit. De Jong is gewoon op Eredivisie-niveau een goede spits. Scoort regelmatig. Werkt zich altijd kapot en doet alles voor het team. Maar hij is geen spits die een wedstrijd kan openbreken met een actie. Mist ook snelheid. Europees gezien, komt De Jong tekort.

Locadia deed het heel goed in de voorbereiding. Uitstekende stand-in voor de Jong en kan ook op rechts  behoorlijk uit de voeten kunnen. Ook al wil ie dat zelf niet. Als Locadia zich blijft ontwikkelen zie ik dat nog wel een hele goede Eredivisie-spits worden. Jammer dat ie bij PSV op de bank moet zitten, want daar is ie gewoon te goed voor.

Lestienne… Ik heb de klasse (waar alle kenners het over hebben) er (nog) niet vanaf zien druipen. Grossierde in heel veel balverlies, kwam zijn man niet voorbij. Oogt onrustig. Wil zich misschien te graag bewijzen. Moeilijk om nu al te beoordelen, maar valt tot nu toe tegen. Vind ik bovendien een merkwaardige versterking. PSV huurt Lestienne en mochten ze hem na dit jaar willen kopen dan moeten ze minimaal 10 miljoen op tafel leggen. Dat gaat PSV nooit betalen. Eigenlijk is PSV bezig om geld te verdienen voor de Arabische eigenaren van Lestienne.

Perreiro speelde ook heel weinig minuten, maar maakte wel indruk door zijn balbehandeling. Die jongen kan veel met een bal. Dribbelt met de bal aan een touwtje. Ook te weinig bezig gezien om goed te kunnen beoordelen, maar heeft zo te zien meer in huis dan Lestienne en Narsingh. Lijkt op het eerste gezicht een goede aankoop.

Narsingh. Ik blijf het een matige voetballer vinden. Ja, hij is snel. Maar vooral zonder bal. Met bal mist ie de techniek om spelers snel voorbij te dribbelen. Het oogt vaak wild en klunzig. Komt moeilijk zijn man voorbij. Zijn voorzet moet veel beter en ook qua kansen benutten, moet Narsingh stappen gaan maken.

En Cocu? Hoe staat hij ervoor?  Elke oefenwedstrijd begon PSV veel te afwachtend. Druk zetten ho maar, Het was weer inzakken rond de middellijn en hopen op een fout van de tegenstander en dan snel eruit komen. Dat werkte afgelopen seizoen in de Eredivisie maar in de Europa League werd PSV met deze taktiek omver geblazen. Want als de Eindhovenaren een tegenstander van niveau treffen die weinig fouten maakt, staan ze veel te veel te kijken hoe de opponent voetbalt en komen ze er niet aan te pas. In de 2e helft van de oefenwedstrijden zette PSV vaak meer druk en dan liep en stond het een stuk beter. Het is te hopen dat Cocu daarvan geleerd heeft. Maar gezien het wedstrijdbeeld tegen zowel Monaco als Valencia vrees ik dat PSV blijft voetballen naar het karakter van de trainer: afwachtend, voorzichtig en op de counter. Een omzetting in de 2e helft is dan al vaak te laat. Bovendien begrijp ik niet dat Cocu Brenet, Isimat en Bruma maar blijft opstellen. Hij kan ook een signaal afgeven door ze te passeren. Bruma en Isimat wanen zich nu onaantastbaar achterin. Dat is belachelijk als je zo matig tot slecht speelt. Met die 2 is de kans groot op onnodige tegentreffers. Een beetje scout tovert zo 5-6 veel betere spelers uit de hoge hoed. Maar dat roep ik al jaren. De PSV scouting is heel erg matig.

Voor de Eredivisie heeft PSV een goede ploeg. PSV kan zomaar weer kampioen worden. Maar deze verdediging gaat net als vorig seizoen heel veel kansen weggeven.  Vooral met de door Cocu gehanteerde taktiek van inzakken en omschakelen. Als de tegenstander het vizier ook maar iets scherper heeft staan dan vorig seizoen, gaat PSV flink wat punten verliezen en dan moet ik het nog maar zien. Europees gezien houd ik mijn hart vast. Dit PSV heeft niks te zoeken in de Champions League. En met Bassie en Adriaan achterin kan de act ook zomaar mislukken en wordt de ploeg het lachertje van Europa.

Vorig artikelGeen gezanik over het weer
Volgend artikelZou Heitinga bij een bedrijf belangrijk zijn voor in de kantine?

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in