Goal van Kazachstan legt lamlendigheid Nederlands voetbal bloot

0

De goal van Kazachstan (video vanaf 6,49 min)  laat duidelijk zien wat het grootste probleem is van het Nederlandse voetbal. Dit soort momenten zie je namelijk elke week op de Nederlandse velden en zijn de hoofdreden waarom Nederlandse clubs in Europa worden uitgeschakeld tegen hele beperkte tegenstanders en waarom Oranje er zeer waarschijnlijk niet bij is op het EK in 2016. Dit is namelijk structureel. In die ene goal van Kazachstan zat namelijk alle ellende op één hoop gegooid.

Kazachstan-NL

In de beginsituatie verdedigen Bruma, Tete en Van Dijk allemaal op een meter of 6 van hun man. Als deze wordt aangespeeld zijn ze allemaal te laat. Je kunt zo ook nooit voor je man komen of een schouderduw geven.

Daarna zie je hoe Afellay, Riedewald en Blind allemaal  meerdere keren kijken naar hoe een Kazach bij hen wegloopt. Je ziet ze kijken. Dus ze hebben het gezien. Maar ze vertikken het alledrie om mee te lopen.  Ja, pas als het te laat is dan pas gaat Blind rennen en Riedewald ook. Afellay gaat gewoon ergens staan waar die zo min mogelijk hoopt op te vallen en doet helemaal niks; dat is nog erger. Houd gedurende 10 seconden alleen eens Kenny Tete in de gaten. Tete doet eigenlijk helemaal niks, zet 3x achter elkaar half druk, schijnverdedigen ten top. Gaat dan maar wandelen en kijk eens waar onze rechtsback staat als de goal valt. En zo gaat het bij alle 6. Spoel maar terug en focus je eens op Van Dijk of op Afellay. Ze kijken, doen niks, coachen elkaar totaal niet en denken allemaal dat het wel goed komt of dat de ander het oplost.

Het is echt van alle spelers te pijnlijk om naar te kijken. Die goal had 4 keer voorkomen kunnen worden, als ze gewoon zouden doen waarvoor ze in het veld staan.  Bij je man blijven, anticiperen op de situatie, kort op de man, het duel per se willen winnen, meelopen met de vrije man… het gebeurt allemaal niet. En niet bij 1 speler, maar bij 6. In één spelmoment.

Ga er maar aan staan als coach. Met dit groteske gebrek aan inzet, willen winnen en mentaliteit kun je van iedereen verliezen. Dat is ook precies wat er gebeurt met Oranje, in de Eredivisie en met Nederlandse clubs in Europa. En dan hoor ik Tete na afloop trots vertellen voor de camera’s dat ie  vindt dat ie het goed heeft gedaan. Als je net 20 bent, je debuut maakt voor Oranje en dan zo halfbakken op het veld staat, dan belooft dat wat voor de toekomst.

Een jaar geleden speelde Nederland uit tegen Italie.  Toen had iedereen het erover dat Martins Indi zo makkelijk een man uit zijn rug liet lopen terwijl de bal maar liefst 5 seconden in de lucht is.  (Bekijk video vanaf 0.20 seconden) Maar kijk eens naar De Vrij, hoe die erachter aan rent… slap. Hij gaat pas echt rennen als het te laat is. Op 0,58 seconden flikt Indi precies hetzelfde als ie op 6 meter staat te verdedigen.  Waarom word zo’n man in de wedstrijden erna dan toch weer opgeroepen?  En vervolgens tegen IJsland ook nog rood pakt.

Bekijk hier de beelden van Nederland-VS. Op 0,03 staat Bruma gewoon te kijken. Op 0,20 staat Bruma weer op 5 meter toe te kijken.  En op 0,30 staat wederom Bruma met zijn rug naar zijn man terwijl het levensgevaarlijk is. Op 3,55 ziet Blind zijn man weglopen. Laat dat gewoon toe. En kijk eens naar Bruma en Indi, die lopen niet eens mee.

NL-VS

Op 5,21 staat Blind op 10 meter van zijn man en is te laat, Bruma en Indi doen weer helemaal niks. En wie stonden er gisteren weer op het veld? Bruma en Blind.

En dit slappe gedoe gebeurde ook tegen tegen Turkije (Video vanaf 0,23 seconden). Toen liet De Vrij gewoon zijn man lopen. Bruma die rugdekking moet geven, heeft het niets eens gezien.

Turkijke - NL

Nederland is in een jaar niets, maar dan ook niets opgeschoten. We zijn kampioen schijnverdedigen en lamlendigheid. Ik heb er nu een paar voorbeelden uitgepakt. Maar het zijn er tientallen. Steeds van dezelfde spelers. Spelers die toch weer worden opgeroepen voor Oranje. Je vraagt je eigenlijk af wie je nog moet selecteren. Want ze doen het allemaal. Wie je ook oproept. Het is één groot  gebrek aan inzet, willen winnen en mentaliteit in combinatie met heel slecht verdedigen en een structurele weerzin of nonchalance om de basistaken uitvoeren in het veld.

Genoeg werk aan de winkel voor opleiders en trainers. Maar misschien ligt nu juist daar het probleem, aangezien het zo structureel is…

Update: Het Nederlandse voetbal is ingestort

Vorig artikelVluchtelingencrisis: waar is de ratio?
Volgend artikelHopen op een witte kerst straks ook racistisch?

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in