Feyenoord is als een hangende elpee

0

De misère bij Feyenoord lag natuurlijk al maanden op de loer.  Het zou mooi zijn geweest als er toen was ingegrepen. Toen het nog goed ging. Dat zou pas beleid zijn. Getuigen van visie. Maar dat ontbreekt al 20 jaar bij de Rotterdammers…

Het voetbal was al vanaf het begin van het seizoen niet om aan te gluren en hing van geluk aan elkaar. Dat het balletje elke keer toch weer in het goede doel rolde, was de goden verzoeken. Sjoerd Mossou bracht dit als analist een paar keer ter tafel. Maar daar werd dan overheen geluld. Het was veel te leuk dat we weer een echte, ouderwetse top-3 hadden, en dat moesten azijnzeikerds nu niet gaan verpesten.

Nu de Rotterdammers een maand later 6e staan op 20 punten mag het ineens wel. Nu ligt het bewijs immers op tafel: nul uit zeven. Het zijn de rapportcijfers van een degradatiekandidaat.

Het is raar dat de club nog steeds niet in brand staat. Van de eens zo roemruchte club is al jaren niks meer over en niemand die er iets aan doet. Ze staan erbij en kijken ernaar. Hoe hun club zich gedraagt als een provincieclubje. Zowel qua voetbal als qua beleid. Neem dat gezeik over dat stadion. Hoe lang duurt dat nu al? Of dat eeuwige gezeur over die wandeling naar Varkenoord. Over dat ze geen geld hebben. Dat ze geen goede spelers kunnen kopen. Koop dan niks, huur dan slim en stel je jeugd op! Wees inventief. Maar gebruik van je scoutingnetwerk, als dat er al is… Waarom kan dat bij PSV wel? Waarom speelt Guardado bij PSV. En Lestienne, Moreno, De Jong en nu weer Van Ginkel?

Feyenoord had onder Koeman en Rutten kampioen kunnen worden. Daar hadden ze de selectie voor. Is niet gebeurd. Feyenoord heeft dit jaar geen mindere selectie dan Ajax. (PSV is een ander verhaal). En toch staan ze in februari al kansloos op 20 punten.

Is er nu paniek bij Feyenoord? Neen. Ook dit kabbelt weer voort. Paar andere spelers, misschien een andere trainer en volgend jaar bakken ze er weer niks van en begint het gezanik opnieuw. Wanneer gaan ze nu eens de echte problemen aanpakken. Kom op havenarbeiders, wie niet sjouwt die wordt ontslagen. Zo is het toch.

trainers

Als je Fred Rutten aanstelt, weet je dat je ploeg na de winterstop in elkaar klapt. Dat gebeurde bij PSV en Vitesse onder Rutten ook. Als je Van Bronckhorst aanstelt, een trainer zonder ook maar enige ervaring, weet je dat het alle kanten op kan gaan. Dan weet je zeker dat ie fouten gaat maken, vaak ook beginnersfouten en dat je dat punten gaat kosten. En zo kan ik nog wel even doorgaan qua trainers. Hier een lijst van Feyenoord-trainers van de afgelopen jaren en het gedonder ermee.

En dan de spelers. Wie koopt er nu Kramer? Een balletjesafwachter. En Elia? Die jongen is al jaren over the top. Kuyt als rechtsbuiten of in de spits? Kazim een contract geven? De trage Bottheghin kopen en dan met 40 meter gras in zijn rug laten spelen? Lex Immers jaren op 10 laten spelen en er dan na 3 jaar pas achter komen dat ie wel heel veel kansen nodig heeft en creativiteit, inzicht en techniek mist voor die positie. Bilal speelt echt bij Feyenoord en niet in de Topklasse. Boulahrouz, Verhoek,  Cisse, Goossens, Armenteros en Fernandez werden echt gehaald. En zo zijn er voorbeelden te over van hele slechte aankopen. Bij Feyenoord zitten momenteel alle aankopen op de bank. Dat is allemaal geen vergissing meer, maar een gebrek aan inzicht. Een gebrek aan topsportbeleid.

aankopen
15 nieuwe spelers in 1 seizoen…

Waarom zit de man die al die voetballers heeft gehaald er nog? Wie scout dat soort spelers die totaal niet geschikt zijn voor de top? Werkt die scout er nog? Zal vast wel. Is er uberhaupt wel een scout bij Feyenoord? Heeft Feyenoord wel een netwerk? Worden dit soort zaken intern geevalueerd?  Worden er wel doelen gesteld? Blijkbaar niet, want er zit al jaren geen enkele verbetering in.

En de jeugdopleiding? Die wordt geroemd. Maar waarom? Hoeveel echte topspelers heeft Feyenoord afgeleverd de afgelopen 20 jaar? Jongens die naar een topclub gingen? Hoeveel (latere) topspelers hebben er uberhaupt bij Feyenoord  gespeeld de afgelopen 20 jaar? Waarom is dat verschil zo groot met Ajax en PSV?

Blijkbaar vraagt niemand zich dat af binnen Feyenoord. Want het wordt maar niet aangepakt. Jeugdopleiding, scouting, spelersaankopen, stadion, Varkenoord, ontslagen trainers, wanbeleid…oh ja, en boze supporters. Die zou je bijna vergeten. Het is al decennia lang hetzelfde riedeltje. Als een hangende elpee (klik voor wie niet weet wat dat is) met een kloten geluid. We horen en zien het allemaal, maar niemand die opstaat om die plaat ervan af te halen en overstapt op een ander, maar vooral beter en moderner geluid.

Vorig artikelVideo-analyse: Beste momenten van Totaal-voetbal
Volgend artikelKNVB maakt jeugdvoetbal onnodig frustrerend voor kinderen

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in