KNVB maakt jeugdvoetbal onnodig frustrerend voor kinderen

27

Gaat u wel eens naar een jeugdvoetbalwedstrijd kijken? Bij de D of C-jeugd bijvoorbeeld?  Het heeft iets surrealistisch. Volgens mij snapt de KNVB niet wat jeugdvoetbal zo leuk maakt.  Wat? Wil jij voetballen? Dan zal ome voetbalbond dat eens even zo moeilijk mogelijk maken voor je.

hoog he
Ja, ook de hoge ballen pakken

Dat begint al met dat veld. Wie heeft het ooit verzonnen om 22 kinderen van 11 jaar te laten voetballen op een veld dat bedoeld is voor volwassenen. Een beetje veld is al gauw 60 bij 100 meter. Je ziet voornamelijk heel veel lege plekken en af een toe een verdwaald kind voorbij rennen of vooral wandelen, want ze zijn op die vlakte veel te snel moe.

De technische jongetjes die het verschil maakten op de kleinere E-veldjes, zijn ineens verworden tot sukkelaars. Na een schitterende passeerbeweging moeten ze nu ineens 40 meter rennen. Dat doen ze daarna misschien nog 1x en daarna zitten ze kapot en is hun techniek en hun impact op het spel weg. Een hoge voorzet geven van de flanken: driekwart haalt het niet omdat de afstand te groot is en de kracht in hun beentjes nog te gering. Er is geen middenvelder van 11 of 12 die het kan opbrengen om een kwartier, laat staan een wedstrijd van box tot box te spelen. Diep gaan is ook een utopie gezien hun conditionele capaciteiten.

Als je van boven op een voetbalveld zou kijken, zie je dat er iets niet klopt.  Alsof het totaal uit zijn verband is getrokken. Dan moet je de jeugdspelers zoeken tussen het vele groen.

Het is meer wachtbal, dan voetbal

Een bal krijgen is een zeldzaamheid geworden op zo’n groot veld. Soms gaan er minuten voorbij voor dat ene balcontact.. Tien balcontacten in een uur zijn voor velen dan ook het maximale. Het is dan ook meer wachtbal dan voetbal. Wat is daar nu leuk aan. Hoeveel beter word je daar nu van? De BBC heeft daar een heel mooi en vooral treffend filmpje over gemaakt. In Engeland alsook in andere landen begrijpen ze blijkbaar wel dat er iets grondig mis is.

Ja, volwassene. Zo voelt een kind zich dus in een goal.
Ja, volwassene. Zo voelt een kind zich dus in een goal.

Maar de grootste schlemiel van het veld moet ongetwijfeld de doelman zijn. De grote meneren bij de KNVB haten kinderen die gaan keepen. Die kleine etters.  Anders kan ik niet verklaren waarom kinderen van anderhalve meter groot in een doel worden gezet van 7,32 meter breed en 2,44 hoog. Wie verzint zoiets? De keeper kan alle kanten op stuiterballen, maar hij kan nooit bij de bal. En dan wel een hoop commentaar en hoon leveren aan de kant als ie er weer een doorlaat. Hoe frustrerend en vooral demotiverend moet dat zijn voor een kind? Het is hetzelfde gevoel als je een volwassene in een goal zet van 11 meter breed en 3,5 meter hoog. Ja, dan zien ze het wel en slaat het ineens nergens op…

Op een groot veld zijn de grote, vroegrijpe jongens ineens in het voordeel

Je ziet ook ineens hele andere jongens opvallen als het veel kleinere E-veld wordt ingeruild voor het  grote D-veld. Het gaat ineens niet meer om techniek, motoriek en inzicht, maar om groot en sterk. Dan zie je vroegrijpe slungels van 1,75  zich een weg banen tussen een kudde dwergen. Niet omdat ze zo goed kunnen voetballen, maar omdat ze groter en sterker zijn. Ze kunnen iedereen wegduwen, winnen alle duels, kunnen harder schieten, harder lopen en ze worden minder snel moe en kunnen het dus langer volhouden.

Ja, die is goed hoor je dan overal langs de lijn. Soms staat er een scout van een profclub en die schrijf dan zo’n Goliath op.  Het niveau van de talentherkenning in Nederland in een notedop.  Er wordt veel te veel gekeken naar wie er nu vaak letterlijk bovenuit steekt en niet wie de beste kan worden.

 

Jongens die in januari, februari en maart worden geboren worden 5x zo vaak gescout dan jongens uit de laatste maanden van het jaar. Omdat ze groter en sterker zijn. Dat heeft niets met voetbaltalent te maken.
Jongens die in januari, februari en maart worden geboren worden 5x zo vaak gescout dan jongens uit de laatste maanden van het jaar. Omdat ze groter en sterker zijn. Dat heeft niets met voetbaltalent te maken.

 

Ik stond onlangs bij PSV-Ajax onder 15 te kijken. Bij Ajax scouten ze zo te zien bijna alleen maar vroegrijpe jongens. Jongens van 14, amper 15 jaar die tegen de 1.80m zijn en zo sterk als een beer. Geen wonder dat PSV de wedstrijd verloor. Maar niet omdat de Ajacieden beter konden voetballen. Integendeel, voetballend was het bij Ajax heel matig. Vooral het inzicht en de keuzes waren vaak een drama. Maar ja, ze lopen alles en iedereen omver en torenen overal bovenuit.  Over 2-3 jaar wil ik deze wedstrijd nog wel eens zien…

 

 

96% van al die gescoute jongetjes haalt nooit het eerste
Als al die vroegrijpe jongens straks 18 zijn, zijn ze al die fysieke voordelen kwijt. Omdat de rest ze dan heeft ingehaald en ook groot en volgroeid is. Dan blijken die gasten helemaal niet meer zo goed te zijn en komen hun technische, taktsiche en mentale tekortkomingen ineens naar boven. Het is niet zo verwonderlijk dat 96% van al die gescoute jongetjes van alle profclubs nooit het 1ste haalt.

De KNVB is daar mede schuldig aan door de grootte van de velden, de goals en de grootte van teams  niet aan te passen aan de leeftijden. Zo werkt de KNVB een totaal verkeerde talentherkenning in de hand en blijf je zaken als het leeftijdseffect behouden bij de jeugd. Hoeveel talent is er op die manier niet ontdekt?

Wedstrijdvormen in Duitsland
Wedstrijdvormen in Duitsland

In heel veel landen om ons heen hebben ze die misvatting al jaren geleden erkend en aangepakt. Daar speelt de F 2 tegen 2 of 3 tegen 3. De E speelt 4 tegen 4 of 5 tegen 5 en de D is 7 tegen 7 of 9 tegen 9.  Daar draait het bij de jeugd vooral om het echt leren voetballen. Dat leer je door zoveel mogelijk balcontacten. En die krijg je door in kleinere teams te spelen op kleinere veldjes. Zo leer je snel handelen in een kleine ruimte en wordt de focus gelegd op zaken als techniek, tactiek en motoriek en niet meer op fysiek.

De KNVB moet wakker worden en de hele opzet van het jeugdvoetbal op de schop gooien. Niet alleen voor het plezier van de kinderen in het veld, maar ook om een betere talentherkenning te realiseren en zo het Nederlandse voetbal uit het slop te trekken.

Vervolg: Reactie KNVB hoopvol: Grote veranderingen jeugdvoetbal op komst

Vorig artikelFeyenoord is als een hangende elpee
Volgend artikelReactie KNVB positief: grote veranderingen jeugdvoetbal op komst

27 REACTIES

 1. Hahaha, geweldig dat filmpje met die grote goal! En zo is het nou precies! Je slaat de spijker precies op zijn kop met dit artikel! De opleiding van onze jeugdige voetballers moet echt anders! Aan de slag KNVB!
  We lopen echt achter in Nederland! Te lang stilgestaan en zitten dromen!

  • Krijg net van de KNVB te horen dat ze alles wat in dit artikel wordt genoemd aan het onderzoeken zijn. Dat ze inzien dat het jeugdvoetbal niet meer van deze tijd is en dat zeer waarschijnlijk zo de verkeerde accenten worden gelegd. Hoopvol, zoals het er nu naar uitziet gaan ze inderdaad over 1 a 2 jaar al met kleinere teams op kleinere veldjes en kleinere goals voetballen.

   • Mooi de knvb gooit het over het hek bij de amateur vereniging ,die weer moet investeren in nieuw materiaal . En de o zo veel vrijwilligers die allemaal staan te dringen om te helpen met het opbouwen en afbreken van de veldjes . Tis allemaal een goed plan hoor .Beetje kort door de bocht .

 2. Wat denk je van de belachelijke regel mbt de wissels. Ik weet niet exact vanaf welke leeftijd het is maar in elk geval vanaf de C mag je in de A categorie (amateurvoetbal nog steeds he) maar 3x een wissel uitvoeren en dus niet doorlopend wisselen. Dat betekent heel vaak dat spelers en speelsters (bij vrouwen is er pas bij de senioren een A categorie) nooit of heel beperkt een hele wedstrijd kunnen spelen….soms zelfs maar een paar minuten….echt een belachelijke regel in het amateurvoetbal!

  • Helemaal mee eens. Het wisselbeleid is zo achterhaald en komt het voetbal en het plezier niet ten goede. En vaak zijn het dezelfde spelers/speelsters die de hele wedstrijd op de bank zitten. Dat is goed funest voor hun ontwikkeling. Trainers zijn nl veel te veel bezig met winnen en niet met opleiden. Helaas, doet de KNVB hier niets aan.

  • helemaal mee eens Jarno; KNVB ontneemt met deze regel veel plezier in het voetbal bij jeugdspelers. Doelstelling zou moeten zijn dat alle jeugdteams moeten kunnen doorwisselen! Je wil toch geen speler zijn zaterdag verpesten door hem maar 10 minuten te laten voetballen!

 3. Helemaal eens , het moet anders . Ik zie ook dat kinderen van 2 tegen 2 tot maximaal 5 tegen 5 op een kleiner veld veel meer leren keuzes voetballend te maken . Dit geeft uiteindelijk betere voetballers

 4. De trainers zijn bezig met hun carrière en willen alleen maar winnen en kampioen worden en de meeste van hun hebben nooit bij een profclub gevoetbald en hebben geen talent. En zij kunnen niet met talent om gaan. Zij zijn gewoon gymleraars

  • Een goede voetballer is nog lang geen goede coach, en er zijn matige voetballers die hele goede coaches zijn. Het vraagt heel andere capaciteiten. Je hoeft ook geen timmerman te zijn om een timmerbedrijf te leiden, een goede timmerman is mogelijk helemaal niet geschikt om een timmerbedrijf te leiden.

 5. Ik loop vaak te klagen op de KNVB, maar je kan ze niet overal de schuld van geven. In bovenstaand verhaal zitten wel wat dingen in waar je over kan twisten. Maar om de grootte van het veld dat ooit vastgelegd is door de bedenkers van het voetbalspel nu ineens als KNVB-probleem te brengen vind ik onterecht.
  Wat betreft het aantal balcontacten per wedstrijd… is dat onderzocht, of vanuit het onderbuikgevoel bedacht? Mijn zoontje speelt op recreatief niveau in de C-junioren en als ik sta te kijken krijgt iedereen op het veld veel vaker dan tien keer per wedstrijd de bal.
  Dan wat betreft je aanklacht over de scouting. Dat doen de clubs, wat kun je de KNVB daarin verwijten? Raymond Verheijen is hier al jaren mee bezig en heeft via zijn uitstekende onderzoeken aangetoond dat op dit terrein veel verbeterd kan worden. Maar dat is dus wel iets wat de clubs op moeten pakken en volgens mij ook doen. Ik hoor steeds vaker dat clubs talentjes die in het tweede deel van het jaar jarig zijn extra in de gaten houden.
  En ja, dan het aantal van 96% van de talentjes dat nooit het eerste haalt. Dat heeft volgens mij niet zo heel veel met opleiden te maken. Hoe wil je dat percentage verhogen? Er is toch gewoon niet meer plek voor de spelers die nu bij de profclubs spelen. In Nederland breken al relatief veel jonge spelers door. Dus daar is niet zo heel veel mis mee lijkt me.
  Prima om kritiek op de KNVB te hebben, heb ik ook vaak, maar kom dan wel met een sterk verhaal. Dit is los zand…

  • Hoi Peter. De KNVB kan het veld voor de F jeugd ook in vieren delen. En dan 3 tegen 3 spelen. Zeven tegen zeven op een half veld is veel te groot voor die mannen. De keuzes teveel. Waarom krijg je het bekende kluitjesvoetbal?
   Heb je je dat wel eens afgevraagd? De velden van de D jeugd kan de knvb ook aanpassen. Dus ja, de KNVB is leidend hierin. In bijna alle landen om ons heen is dat allang aangepast tot en met een jaar of 12-13. De KNVB loopt hopeloos achter. Maar goed, ik ga er van uit dat dit binnenkort wordt aangepast. Zoals het nu gaat in NL kan gewoon echt niet meer. Dat zijn de Middeleeuwen… KNVB heeft contact met me opgenomen en hun plannen hierin zijn zeer hoopvol en wat er in dit artikel staat klopt als een bus. Dat zien ze zelf ook.
   Profclubs roepen van alles, maar in de praktijk scouten teveel clubs (ajax, feyenoord, psv) nog steeds 5x zoveel jongens die in de beginmaanden zijn geboren als in de eindmaanden.
   Los zand? Dat zijn de feiten…de KNVB heeft het nu zelf ook in de smiezen…

  • Ooit is het voetbalspel bedacht en terugkijkend zijn de ooit gekozen relatief grote veldafmetingen voor jeugdspelers niet optimaal voor de ontwikkeling van hun techniek. Techniek kan worden ontwikkeld zonder weerstand, maar dan speel je geen wedstrijdvorm met tegenstanders / tegenspelers. Om ooit in teamverband / wedstrijdverband te voetballen moet ook de techniek worden ontwikkeld met weerstand, oftewel in trainingspartijtjes of tijdens wedstrijden waarin spelers met tegenspelers worden geconfronteerd. Het aangaan van het duel 1:1 is daarbij het allerbelangrijkst. En is goed trainbaar op een veld met een afmeting die past bij situaties waarbij spelers zich op onderlinge afstanden van elkaar bevinden die qua pass- en loopafstand voor de spelers te overbruggen zijn. Het komt gewoon neer op kansberekening. En wat je een bepaalde leeftijdscategorie wilt leren. Extreme situatieschets. Twee spelers op een 100 bij 60m veld heeft geen enkele zin als ze zich beide bij hun eigen doel bevinden. De kans dat iedere speler een 1:1 duel kan aangaan is nihil en er worden geen technische en worden dan ook geen teamtactische vaardigheden ontwikkelt onder weerstand. Oplossing: veld kleiner maken om de kans op duels te vergroten en om voor die twee spelers hun technische ontwikkeling te stimuleren. Nog een extreme schets: 100 spelers op een 100 bij 60m veld. Ook hier is de kans dat iedere speler een 1:1 duel kan aangaan nihil, want er zijn spelers die nooit bij de bal kunnen komen, simpelweg omdat iedereen elkaar in de weg loopt. Oplossing: minder spelers in het veld zetten en daarmee de kans vergroten dat elke individuele speler een duel 1:1 kan aangaan. Maar nu de situatieschets wat betreft een D-team met 11 spelers op een veld met afmeting 100 bij 60m. Wat moet je daar nu mee en daarmee wordt een goede discussie gestart. Zijn pass- en loopafstanden wel te overbruggen om al een bepaalde teamtactiek optimaal aan te leren en komen spelers elkaar vaak genoeg tegen om hun techniek onder weerstand van tegenspelers goed door te ontwikkelen ? Ineens komt teamtactiek om de hoek kijken omdat we op een veld van 100 bij 60m spelen en we het met de spelers over 4-4-2 en 4-3-3 gaan hebben. Spelsystemen waar spelers in de D- junioren nog nooit van hebben gehoord en waarmee topteams ook nog wel de nodige moeite hebben. In mijn ogen kan op een kleiner speelveld deze complexiteit worden beperkt en kunnen de taken en functies van spelers binnen de teamfuncties verdedigen, aanvallen en opbouwen optimaal worden aangeleerd. Ook kan de technische ontwikkeling optimaal worden door ontwikkeld, simpelweg omdat de kans dat spelers in het spel worden betrokken (verdedigend, opbouwend of aanvallend) groter is op een veld met afmetingen die goed passen bij onderlinge afstanden tussen alle spelers. Het gaat dus niet om het aantal balcontacten dat een speler tijdens de wedstrijd heeft, maar om het aantal voetbalsituaties waarin een speler actief deelneemt in die situatie. Zo zal in een recreatief D-team een aanvaller al snel niet meer meedoen aan het verdedigende spel, omdat hij daarvoor een veel te grote afstand moet overbruggen en dan niet aan een spelsituatie kan meedoen. Indien een recreatief team een goede coach heeft die dit spelinzicht heeft, dan zal hij toch die aanvaller aansporen om ook mee te verdedigen. Indien diezelfde goede coach dan ook nog de conditie van de spelers goed op peil heeft dan is de kans groot dat zo’n aanvaller dit ook nog tijdens een wedstrijd op 100 bij 60m kan volhouden. Maar hoeveel recreatief spelende D-teams hebben een coach met voldoende bagage om dit goed voor elkaar te hebben ? Ik denk zeer weinig. En het is juist deze categorie waar de KNVB kan helpen om de spelers vaker in de gewenste spelsituaties te brengen. Het is in het voorbeeld met de aanvaller dan wenselijk dat hij pass- en loopafstanden kan overbruggen waarbij de kans dat hij uit zichzelf mee gaat doen in een spelsituatie het grootst is. En dat is met D-junioren op een iets kleiner veld (van 16m tot 16 m en met 9 tegen 9) het grootst. Door naar deze wedstrijdvorm over te schakelen bij in ieder geval de D-junioren worden ingezien dat spelers optimaal vaak in spelsituaties kunnen worden gebracht op alle competitieniveaus. Ik kan niet wachten totdat de ideeën door de KNVB worden ingevoerd. Gelukkig wordt de mogelijke meerwaarde nu bekeken, maar volgens mijn betoog zou dat wat betref dit onderwerp niet eens hoeven.

   Punt om over na te denken: schakelen we met onze D-junioren op een groot veld met niet te snel naar het Nederlandse model van het domineren van de tegenstander op de helft van de tegenstander (ik noem hierbij totaalvoetbal als mooie kreet) naar een overmatige ontwikkeling van de opbouwende en aanvallende teamfunctie en naar een ondermaatse ontwikkeling van de verdedigende teamfunctie ? ik kan dit nu op geen enkel manier onderbouwen, maar schuilt hier misschien het gevaar dat we in de jeugd te weinig de nadruk hebben liggen op de verdedigende teamfunctie, hetgeen zo sterk als gemis bij het Nederlands elftal tot uiting komt ? Dit zou denk ik eens moeten worden geanalyseerd.

 6. Mijn zoon speelt in het 2e jaar E hoofdklasse, waar ze 9 tegen 9 spelen op een veld van strafschopgebied naar strafschopgebied met kleine doelen. Bij terugspelen mag de keeper de bal niet meer met de hand spelen. Nog geen buitenspel en doorlopend wisselen. Volgens mij een mooie voetbalvorm die ook voor de D jeugd erg toepasbaar is. Tevens een betere overgang voor de meesten die gelijk van 7 tegen 7 op een half veld naar een heel veld met 11 tegen 11 gaan.

 7. Hoe gebeurt het in België
  Elke leeftijd heeft veld specifieke afmetingen
  U 5 / U 6 spelen 2 V 2
  U 7 / U 8 / U 9 spelen 5 V 5
  U 10 / U 11 / U 12 / U 13 spelen 8 V 8
  Ploegen vanaf U 14 spelen 11 V 11

  Daar kan ik me volledig in vinden , hier breng je straatvoetbal beetje terug !

  Behalve ploegen elite jeugd spelen vanaf U 13 al 11 V 11
  Waarom is me niet duidelijk ?
  Blijkbaar hebben zij hun eigen regeltjes ( willen niet mee met de kracht v d 8 V 8 )

  • Hallo benjamin. het is te hopen dat de KNVB dit of zoiets dergelijks gaat overnemen.
   Dit vergroot het plezier in het spelletje en zorgt voor meer balcontacten en dus meer techniek/motoriek.

 8. Hier ben ik het totaal niet mee eens, als jongen in de F en E droom je er van op een groot veld te mogen spelen, mede omdat de “grote” mensen op TV dat ook doen, en wanneer je dan eindelijk in de D’tjes komt is dat in het begin even pittig maar hier wen je al snel aan, onder andere door de prachtige ervaring. Zo heb ik het in ieder geval ervaren en ik weet dat dit precies zo gold voor mijn teamgenoten en vrienden die ook op voetbal zaten. Wat betreft de selectie van de “rijpere jongens” is ook naar mijn mening onzin, zelf was ik altijd de kleinste van het veld en ik kwam prima mee, je word er hard van.

 9. Ik mis in je verhaal dat de bvo’s al enkele jaren voor de E en F op een kwart veld 6 tegen 6 spelen (het zogenaamde twin games). Dit is succesvol waarbij de spelertjes tot 5x vaker balcontact hebben. De verwachting is dat dit uiteindelijk landelijk doorgevoerd gaat worden.
  Voor de D is men ook naar een dergelijke oplossing aan het kijken.

  • Hallo Petturik,

   Eens, de laatste 3 jaar spelen BVO´s E e Fjes (8 X 8)wedstrijden in de vorm van Twin Games, zonder Scheidsrechter. Resultaat is zeer snelle acties cq handelingssnelheid, veel goals en balcontacten op een klein veld. Elk team heeft 1 wisselspeler, bij het inwisselen van de speler schuiven de spelers (als bij volleybal) naar een andere positie; het leert de spelers om op verschillende posities te spelen binnen de gekozen speelwijze. BELANGRIJK! spelers schuiven door met uitzondering van de keeper!

   Wedstrijden duren voor F 0e jaars en F 1e jaars 4 x 10 minuten.
   Voor de overige F en E 4 x 15 minuten.

   Formaties
   2 v 2 F 0e jaars geen keepers! (1/8 veld); pilonnengoals; 4 veldjes
   4 v 4 F 1e en 2e jaars geen keepers! (40×30 veld en ): MP goals; 2 veldjes
   6 v 6 E 1e jaars (1/4 veld): F goals; 2 veldjes
   8 v 8 E 2e jaars (half veld – 16, goal ter hoogte 16 meter); F goals

   Gr Richard Deighton

 10. Als de D en C pupillen te weinig balcontact krijgen op een heel veld kan je natuurlijk zeggen dat een half veld en kleinere teams een oplossing kan bieden. Maar vaak ligt het aan het positiespel wat de kinderen geleerd wordt. In veel gevallen neemt een ouder de tak als trainer op zich. Sommige van die ouders hebben misschien ooit een keer tegen een bal aan geschopt en sommige totaal niet. Het is natuurlijk al heel mooi dat een ouder deze taak op zich wilt nemen maar helaas komt er vanuit de Knvb geen coaching voor deze ouders. En met de uitspraak dat de 1 fysiek sterker is dan een ander vindt ik totaal on relevant. Zelfs bij B en A junioren komt dit voor en ook bij de senioren. Voor een trainer is het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de fysiek wat mindere spelers slimmer worden gemaakt.

  • Hallo Postma
   Ja, dat van die goedbedoelendende ouders klopt. De meesten weten niet waar ze mee bezig zijn en daarin moet de KNVB veel meer sturend en leidend zijn en ook de clubs (TC).
   Maar wat dacht je van techniek en motoriek? Zonder goede techniek heb je niks aan goed positiespel of taktiek, want dan zijn ze niet in staat de bal zuiver te passen met de goede snelheid en ook niet in staat de bal goed aan te nemen en weg te draaien.
   Techniek en motoriek verbeter je door veel balcontacten (techniektrainingen), maar ook door te voetballen op kleinere veldjes in kleinere ruimtes waar je vaker de bal krijgt en sneller moet handelen. Als ze jong zijn leren ze dat het snelst.
   En fysiek vind ik niet helemaal niet onrelevant. Er zijn enorme verschillen tussen kinderen van 12-13-14-15-16 jaar. De vroegrijpers hebben een enorme voorsprong op de jongens/meisjes die zich normaal ontwikkelen en helemaal op de laatbloeiers. Biologisch lopen die gasten soms wel 2 -3 jaar voor op de rest. Dat is heel anders dan bij de senioren, daar is iedereen volgroeid en uitgegroeid. Zoek anders maar eens op leeftijdseffect, dat is ook een mooi voorbeeld dat profclubs vaak verkeerd scouten. Kinderen die geboren zijn in januari of februari hebben heus niet meer talent dan kinderen uit november of december…

 11. Heel goed stuk en positieve reactie KNVB, al moet je altijd afwachten wat ze er mee doen.
  Mis alleen in-dribbelen i.p.v. Inwerpen, vrijetrappen, doeltrappen en hoekschoppen.
  In-dribbelen, zeker tot E-pupillen, is 3-4 extra balcontacten per keer. Laat dit vooral doen door de minder getalenteerde spelertjes.
  In Zeeland laten ze zelfs de 4-6 jarige inwerpen etc. Wij kiezen bewust voor in-dribbelen bij onze thuiswedstrijden. (Duurt allemaal heel lang en iedereen staat met z’n armen omhoog en speelt daardoor bal met de hand, net als F overigens)

 12. Ik juich het meer hebben van balcontacten zeer toe. 11 tegen 11 op een heel veld voor 1e jaars D is een te grote overgang. Mijn zoon speelt nu als 2e jaars E 9 tegen 9 en dat bevalt zeer goed. Als ik de KNVB was zou ik voor de D 11 tegen 11 spelen op 3/4 veld, F goals en met buitenspel. Dan heb je zowel veel balcontacten maar het lijkt het meest op het echte voetbal, dus fysiek moet je ook wel aan de bak. Aan het opleiden van zaalvoetballers heb je later ook niet veel.

 13. Erg jammer als we hier naar toe gaan. Ik ben zelf leider/trainer van een f-team (jo9)en spelen op het laagste niveau. Dat wil niet zeggen dat we niet willen winnen..we zijn maar een klein dorp en de spoeling is helaas dun.We hebben juist zo veel plezier en teamvreugde omdat je met zijn allen een team vormt. Voetbal is een teamsport en het hoeven echt niet allemaal Messi’s of Ronaldo’s te worden. Deze komen toch wel bovendrijven en ik geloof echt niet dat topclubs zo dom zullen zijn om alleen maar vroegrijpe kinderen eruit te halen. Zo gaat de lol voor veel jonge recreanten die misschien niet het hoogste kunnen halen er snel vanaf denk ik. Laat staan dat er voldoende leiders/trainers te vinden zijn voor zoiets. Zeker voor de kleine dorpsclubs verdwijnt de lol dan. Ook leren kinderen in een team om samen te werken. Anders krijg je later alleen maar egootjes omdat ze gewend zijn om alleen maar met zijn tweeen te voetballen. Ook zullen er misschien kinderen vroeg afhaken, terwijl ze zichzelf later misschien hadden kunnen ontwikkelen, misschien niet voor de landelijke top, maar wel voor de lokale top. Dat ze iets willen doen met de grootte van het veld qua overgang is prima, maar dan graag minder rigoureus dan nu zoals 2tegen2. Van 7-7/ 9/9 11/11 zou mijns inziens al een hele verbetering zijn.En dan nog iets: nu heeft België toevallig een keer een goede lichting, maar wat heeft het nationale elftal van België daarvoor nou gepresteerd? En met alle respect, Nederland is ook maar n klein land dat in voetbalopzicht zich aardig op de kaart heeft weten te zetten. Meer dan bijv Engeland. Het laatste jaar mogen we niet meerekenen. Dat waren fouten van de knvb en bondscoach.

 14. De charme van het ouderwetse voetbal gaat helemaal weg !! Ik denk dat er veel mis is met de instelling van de jeugd op het moment . Veel op de playstation spelen of andere computers en weinig bewegen. Ik ben zelf 34 jaar en in mijn tijd hoorde je niemand erover dat het veld te groot was . Je kreeg op je donder als je te weinig te bewoog in het veld want het is niet zo dat er maar 2 of 3 hoefden te voetballen je deed het met het team. En dat de goals te groot zijn daar heeft iedereen last van zowel jij als je tegenstander . Als je team verdedigend goed staat is het ook moeilijk te scoren op een groot goal . Het is jammer dat we de sport aanpassen aan de jeugd en niet de jeugd aanpassen aan de sport .(Voor de duidelijkheid ik was vroeger een klein stevig jochie en heb nooit op een hoog nivo gevoetbald was geen ster voetballer maar deed wel werken in het veld )

 15. Wat ben ik blij met deze maatregel! Eindelijk wordt er gekeken naar het kind. Kinderen zijn geen klein formaat volwassenen. Dat weten we al een tijdje,maar dat gold niet voor de sport. Nu wordt in de sport ook aanpassingen gedaan ten gunste van het kind. Vandaag hebben 2 van mijn 3 kinderen, van 9 jaar, een toernooi gespeeld, 4 wedstrijden, 4 tegen 4, plus keeper, !5 minuten en ondertussen veel wisselen. Veel balcontact en ook onderling konden ze zich beter op elkaar afstemmen, met minder kinderen op het veld. Grotere kinderen die de rol van scheidsrechter vervulden en ieder team had 2 coaches die de kinderen aanstuurden. Ze waren niet afgemat en hadden tijd om bij te tanken voordat ze weer verder gingen spelen. Nu nog de ouders op 20 meter afstand, dan krijgen de kinderen wat meer ruimte.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in