Reactie KNVB positief: grote veranderingen jeugdvoetbal op komst

16

De KNVB heeft erg positief gereageerd op het artikel ‘KNVB maakt jeugdvoetbal onnodig frustrerend voor kinderen‘.  Dat artikel maakte behoorlijk wat los en allereerst wil ik iedereen bedanken voor alle likes, tweets en mailtjes. De teller staat inmiddels op 2500+ en daaruit durf ik te concluderen dat wat er in het artikel beschreven wordt voor meerdere mensen erg herkenbaar (en een bron van ergernis en frustratie) is en dat het tijd wordt dat onze voetbalbond er iets aan gaat doen.

Goed nieuws, dat gaat zeker gebeuren. De afdeling Voetbalontwikkeling van de KNVB is in september vorig jaar een groot onderzoek gestart naar de ideale wedstrijdvormen voor pupillen van 6 tot en met 12 jaar. Die onderzoeken worden momenteel afgerond en de uitkomsten daarvan zullen in mei/juni worden gepresenteerd. In het aankomende seizoen (2016-2017) zal er uitvoerig worden getest met pilotcompetities en dan wordt de uiteindelijke nieuwe opzet bij het jeugdvoetbal geldig voor iedereen vanaf het seizoen 2017-2018.

Wat is er allemaal onderzocht? En wat gaat er veranderen op de velden?

De KNVB heeft zelf ook grote vraagtekens gezet bij de huidige wedstrijdvormen voor pupillen. Zijn die nog wel van deze tijd? Ook omdat in andere landen het al langer anders wordt aangepakt. Daar wordt al jaren ‘kleiner’ gespeeld. Daarom heeft de KNVB de huidige situatie geanalyseerd, literatuur onderzoek gedaan (kennis vanuit de wetenschap opgedaan), veldtesten met diverse wedstrijdvormen gehouden en een groep van experts (ook van buiten het voetbal) er op los gelaten. Natuurlijk werd ook aan de kinderen gevraagd wat ze van de verschillende wedstrijdvormen vonden.

Doelstelling is om het plezier en de leercurve te vergroten bij de jeugd tot en met 12 jaar. De KNVB wil hiermee bereiken dat minder kinderen ermee stoppen, dat kinderen langer zullen door voetballen en dat kinderen betere voetballers worden.

Zaken die zijn onderzocht en waar uitvoerig naar gekeken is zijn: 

  • Wedstrijden zonder scheidsrechter, omdat zijn invloed soms te groot is
  • Wedstrijden met een terughoudende rol van de coach, omdat deze ook een te grote (vaak negatieve) invloed kan hebben op het spel/plezier
  • Ouders op grotere afstand van het veld zetten, vanwege hun te grote  (vaak ook negatieve) invloed het op spel/plezier
  • In kleinere teams spelen (meer balcontacten)
  • Op kleinere velden spelen (meer balcontacten, kleinere afstanden, minder fysiek afhankelijk, sneller handelen)
  • Kleinere goals (D-keepers zullen blij zijn)
  • Andere rol van de keeper (geen keeper, meevoetballen)
  • Een lichtere en/of kleinere bal, zodat kinderen ook een lange pass kunnen geven
  • Wel of niet bijhouden van uitslagen en ranglijsten bij pupillen omdat vooral ouders en trainers hiermee bezig zijn. Dat kan ten koste gaan van het plezier en de ontwikkeling van de voetballertjes.(uitslagen worden wel doorgegeven aan de KNVB, zodat de bond kan indelen op sterkte)
  • Is het afschaffen van het bijhouden van uitslagen en standen verstandig? Gaat dit ten koste van het winnen?  Of willen kinderen sowieso al winnen?
  • Is vroege specialisatie wel gewenst of is het beter om kinderen op meerdere posities te laten spelen?
  • Ziet een kind van 7 wel de ruimte, herkent hij of zij een dieptepass, snapt een kind wat vrijlopen is? Hoe zit het met overspelen? Of letten zij alleen op de bal en op zichzelf (kluitjesvoetbal). Kun je ze beter laten pingelen?
  • Wat kan een kind eigenlijk op jonge leeftijd qua voetbal? Welke wedstrijdvorm past daar het beste bij? Hoe stimuleer je de ontwikkeling?

Deze zaken zullen niet allemaal worden geïmplementeerd, maar het mag wel duidelijk zijn dat het hele jeugdvoetbal op de schop gaat. Kijkend naar de landen om ons heen, kun je er donder op zeggen dat er in iedere geval op kleinere velden, in kleinere teams en op kleinere doeltjes gevoetbald gaat worden. Standen afschaffen bij de pupillen lijkt mij verder ook iets waar de KNVB niet langer om heen kan, omdat het vooral de ouders en trainers zijn die daar mee bezig zijn. En dan vaak op zo’n vervelende manier dat het het plezier en de ontwikkeling tegengaat.

Verder zou het wisselen aangepakt moeten worden in de gehele jeugd. Dat heb ik jammer genoeg niet gehoord of gelezen. Dat zou bij alle jeugdteams op alle niveaus onbeperkt moeten zijn en een vliegende wissel moeten worden (Zie hockey). In wedstrijden waar er maar 5x gewisseld mag worden zitten jongens vaak de hele wedstrijd op de bank of mogen de laatste 5 minuten meedoen. Dat staat haaks op plezier en ontwikkeling!

De bond moet natuurlijk ook de ruim 1 miljoen leden meekrijgen. De nieuwe aanpak heeft namelijk behoorlijk wat consequenties voor de clubs. Zij zullen zaken anders moeten gaan aanpakken: denk alleen al aan de indelingen van teams, maar ook het indelen van kleinere velden, kleinere doeltjes neerzetten, misschien lichtere ballen kopen en ouders op afstand houden :).  Dus de nieuwe opzet en regels moeten ook goed toepasbaar zijn voor de clubs. Het is wel te hopen dat de KNVB niet teveel luistert naar de oerconservatieve geluiden die nog steeds in het voetbal rondgaan.

Ik vind het bijzonder positief klinken. Eindelijk gaan er dingen veranderen. Het valt natuurlijk nog wel te bezien wat er allemaal gaat veranderen. Maar het ziet ernaar uit dat de  KNVB het Nederlandse jeugdvoetbal met de nieuwe plannen eindelijk de 21e eeuw in trekt en dat was hard, heel hard nodig. Niet alleen voor het plezier van de kinderen, maar vooral ook voor de ontwikkeling van de Nederlandse jeugdspelers en uiteindelijk voor het totale Nederlandse voetbal.

Dit artikel is een vervolg op: KNVB maakt jeugdvoetbal onnodig frustrerend voor kinderen

 

Vorig artikelKNVB maakt jeugdvoetbal onnodig frustrerend voor kinderen
Volgend artikelJonge voetballertjes scouten is onverstandig en onzinnig; talentherkenning en -ontwikkeling moet op de schop

16 REACTIES

  1. Dit is echt geweldig om te horen / lezen! Ik hoop dan ook dat de KNVB flink doorpakt en uitpakt want het is inderdaad heel hard nodig. Maar ook ik mis het verhaal van de wissels. Iets wat natuurlijk buiten dit onderzoek staat. Alleen is het zo jammer van al dat talent dat vaak zaterdag op zaterdag gedemotiveerd wordt doordat ze geen of weinig minuten krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Natuurlijk heeft de trainer de mogelijkheid met spelers te schuiven zodat spelers altijd wel wat minuten krijgen. Maar de huidige regelgeving van de KNVB maakt dat er in selectie-elftallen (A-categorie) altijd wel spelers zijn die gewoon GEEN ENKELE MINUUT speeltijd krijgen. Geen wonder dat spelers van het tweede elftal nooit willen invallen als dat nodig want de kans is heel groot dat ze toch geen of zeer weinig minuten krijgen.

    Kortom, het wisselbeleid remt ook nog eens de aansluiting met en ontwikkeling van onderliggende teams.
    Ik zie wat dat betreft totaal geen voordeel in het handhaven van het wisselbeleid. Hoe eerder dit verdwijnt hoe beter voor spelers en het spel!

  2. Ow zien het eindelijk het licht in Nederland !!! Ik hoop het , want als jullie zo doorgaan hinken jullie betreft lokale jeugd stilaan verder achterop met België. Ik ben verantwoordelijke van een grensploeg in belgië en zie hoe jaar na jaar het niveau in belgië stijgt, en in NL achteruit gaat. Trainers die veel professioneler tewerk gaan in B (merendeel is opgeleid en gediplomeerd)…een papa in Jeans die even uit de kantine komt en overneemt op training zie je nog lokaal in Nl, maar in België is dat er al een tijdje uit. Spelertjes van 7 jaar die een half plein bestrijken is niet meer van deze tijd…Sinds het Belgisch jeugdvoetbal eenzelfde hervorming kreeg een 10 tal jaar terug, is het niveau van de jeugd explosief gestegen..of denken jullie dat het een toeval is dat er nu een gouden generatie staat met jonge twintigers (De bruyne, Carasco, Musonda, ….), dat onze U17 op het laatste EK beste Europese land waren en het tot in de halve finale brachten;…we zijn een landje met 11 miljoen inwoners…we moeten dus gaan voor kwaliteit, want we hebben niet de grote visvijvers aan talent waarover Engeland, Duitsland en Frankrijk beschikken..toch doen we ’t even goed met de nationale jeugdploegen….Dat heeft een reden en ligt heus niet aan ons drinkwater. voor meer info ; crazybelgianguy@gmail.com

  3. Wat ik een beetje in dit verhaal mis is de rol van de club zelf. Visie en beleid van een club speler een belangrijke rol in de motivatie van jonge spelers en hun ouders. Kijk bijvoorbeeld naar het houden van selectie trainingen voor spelers. Iedereen droomt van een toekomst als prof voetballer en een afwijzing voor de selectie is dan al de eerste teleurstelling.

    De rol van ouders binnen het gehele club gebeuren is nu nog vrij klein en vaak (te)vrijblijvend. Een oudercommissie met een stuk medezeggenschap zou al een groot verschil kunnen maken als het gaat om de belangen van het kind. Ook jammer dat veel clubs niet de samenwerking zoeken met andere (lokale) organisaties zo er een bredere relatie ontstaat tussen kid/ouders (gezin) en de club. Niet iedereen wil dat natuurlijk maar organisaties kunnen elkaar wel versterken terwijl het nu (vaak) een (onzichtbare) concurrentie is.

    Met andere woorden, een typisch voetbal (centrisch) technisch verhaal.

  4. Oftewel…..de KNVB weet het zelf helemaal niet meer!!! Net als de Zeistervisie……pfffffff.
    Volgens mij gaat het om Techniek, Tactiek en Mentaliteit. Deze zullen tegelijk aangepakt moeten worden.
    Zeistervisie was voornamelijk Techniek. Met het afschaffen van het bijhouden van standen maakt het dus niet uit wat je doet. Het wordt toch niet bijgehouden. Examen doen zonder cijfers……of heb ik het mis?
    Hier krijgen we later weer last van omdat je geen mentaliteit kweekt. Op het pleintje wist je ook altijd of je gewonnen of verloren had.

  5. Sommige voorstellen zijn wel weer typische zachte knvb mentaliteit. Niet tellen, geen scheidsrechter, geen coaching want oh, oh, dat gaat wel eens fout en echt waar sommige kinderen huilen er wel eens om. Ja, daar zijn het ook kinderen voor. Die huilen wel vaker vanwege verlies, onmacht, frustratie etc. Alsof kinderen niet willen winnen. dat willen ze best alleen de een meer dan de ander. Ook zijn alle kinderen lang niet gelijk en verschilt de ontwikkeling van kinderen onderling, daarnaast zijn er nog verschillende manieren waarop mensen leren die invloed hebben op de juistheid van deze maatregelen. Wiel Coerver en Johan Cruijff hebben de antwoorden al lang gegeven maar nu gaat de almachtige KNVB het wiel opnieuw uitvinden. Luister gewoon eens naar deze twee wereldtoppers in opleiden. In real live gaat niet meer maar hun gedachtengoed is nog bij genoeg mensen bekend.

    • Dit heeft dus helemaal niks met “zachte” mentaliteit te maken, maar met het feit dat kinderen zelf moeten leren oplossingen te bedenken voor situaties. Als ik zie hoe vaak ik (bij recreatieve E-pupillen) coaches zien die 50 minuten aan één stuk door aan het praten zijn, dan word ik daar niet goed van. Alles wordt voorgezegd en o wee als één van de kinderen het in zijn hoofd haalt iets te doen wat niet de bedoeling is. Treurig.
      (Winnaars)mentaliteit kweek je niet door wel of geen standen bij te houden en is bij de jongste jeugd sowieso totaal niet relevant. Ik bijt ook wel eens op mijn lip als die zie dat alle spelers naar voren rennen bij een 4-3 voorsprong in de laatste minuut. Maat laat ze het zelf maar ondervinden en er van leren. Sowieso, teamtactiek, waaronder op resultaat spelen, is iets voor de laatste jaren van de jeugdopleiding. Niet voor de E- of D-pupillen.

  6. Geweldige startgedachten! Kan het over de breedte steunen. Ik ben jeugdbestuurvoodzitter van een kleine club en waar ik mis is dat voor de kleine clubs dezelfde regels gelden als voor de grote. Nu hoor ik al iemand denken “dat is toch normaal?” Dus waarom dan aanpassingen (dispensaties) voor kleine clubs? Kleine clubs kunnen vaak met grote moeite in elke leeftijdsklasse een team opstellen en soms vallen er dus gaten tussen de opeenvolgende teams waardoor Bijv. B-junioren in een C moeten spelen. Daar zit dan de regel aan vast dat er niet meer dan 3 in hef veld mogen staan. Heb je er 5 dan spelen er dus / niet. KNVB adviseert dan om een B in te schrijven. Dat is vreemd want het niveau is vaak al niet hoog en dan moet er ook nog in een hogere leeftijdscategorie gespeeld worden. Gevolg kan ook dan zijn dat spelers afhaken.
    Wat ik hiermee wil zeggen is: denk niet alleen aan voetbal als een sport waar we de talenten een zo goed mogelijke groei omgeving moeten geven maar ook aan de recreatieve functie van voetbal. Denk aan al die kinderen die het doen voor hun plezier en dit graag willen blijven doen. Ook als volwassene.

  7. Prima dat er wat gewijzigd gaat worden. Maar de manier die ik hier lees is niet geheel de goede manier denk ik.
    Trainer / leiders heb je nodig langs de lijn om ze te helpen en te sturen. Ouders op afstand prima. Scheids weg lijkt me niet wenselijk ivm de culturen en verschillen van opvoeding bij diversen dus je hebt wel degelijk richtlijnen die gevolgd moeten worden en nageleefd en dus controle nodig. Standen en rangen heb je ook nodig want dit is ook een motivator mits de trainer / leider zich daar niet te druk overmaakt maar het juist positief probeerd te benaderen.
    Kleinere doelen prima, kleinere teams oom goed en inderdaad de vliegende wissel is erg prettig. Bij de F elftallen is dat al en dat werkt prima dus max 2 man / vrouw extra als wissel dan kan je ook snel wisselen en blijft het plezier hoog.
    Ben inderdaad benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

  8. Kleiner team. Houdt in meer teams, meer wedstrijden meer velden en meer kleedkamers.
    De gemeentes moeten bezuinigingen op de sport uitvoeren. Dus kansloze missie

  9. Wat te denken om het seizoen beter in te delen, jeugdvoetbal eindigt al eind april begin mei. De mooie voetbalmaanden. Laat de compities en de teainingen doirgaan tot de grote zomervskantie. Het gaat om uren maken. Dat weet iedereen toch. Dat is niet zo moeilijk. Ga de winter langer de zaal in. Door meer uren ontwikkel je je beter en is ook goed voir kinderen met overgewicht. Zo tackle je twee problemen

  10. Dat vind ik al jaren.
    Kleine aantallen meer balcontacten..is geen ondezoek voor nodig. minder bemoeienissen van de coach. Veel beter. Kind zelf het spel laten ontdekjen. Terug naar het straatvoetbal. Niets voor niets komen de beste voetballers uit minder gestructureerde landen op sport en economisch gebied

  11. Wij doen al 2 jaar mee aan een pilot van de KNVB Zuid 2, Fair play voor F-teams. Wij hanteren voor de teams de oude aanpak, en lagere teams doen mee aan de pilot. Resultaat: spelers die eerst nog gelijkwaardig waren, zijn in het fair play systeem achteruit gegaan, het verschil met de spelers van de oude aanpak is veel te groot. Spelers in het oude systeem ontwikkelen zich veel beter, omdat ze de tijd en de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Fair play is allemaal op een kluitje en zonder regels, spelers kunnen zich nauwelijks ontwikkelen omdat de ruimte ontbreekt. En dit allemaal om de ouders buitenspel te zetten, de wereld op zijn kop. Het gaat om de spelers, geef ze hun ruimte terug, het is voor velen al moeilijk genoeg om de bal onder controle te krijgen, dit wordt bij kleine ruimtes onmogelijk ! Verder is er een goede scheidsrechter nodig, wij gebruiken jeugdspelers, die zijn vaak onbevangen, en leren zo ook het scheidsrechtersvak ( ook geen overbodige luxe voor de toekomst). Spelers moeten zich nl bewust zijn van de regels, ik heb te vaak meegemaakt dat brutale spelers niet eerlijk zijn, en een terecht doelpunt wegwuiven en vrolijk doorvoetballen. Als leider kun je hier niets aan doen, maar wat minder brutale spelers zullen altijd het onderspit delven, en klagen achteraf het zo niet eerlijk te vinden.
    Verder loopt deze pilot nu al 2 tot 3 jaar, maar de KNVB trekt deze pilot niet door naar de E pupillen ==> gevolg scheefgroei tussen oude aanpak en fairplay. Deze pilot heeft mij geleerd dat voetbal niet hoeft te veranderen, maar de toeschouwers en mensen erom heen. Laat de ruimte aan de spelers, en ga dit niet beperken omdat toeschouwers zich er zonnodig mee moeten bemoeien. Maar geloof me, ik heb beide systemen toegepast, en weet 100% zeker dat als spelers de tijd en de ruimte krijgen om oplossingen te vinden, zij zich beter ontwikkelen dan in de kleine ruimte die de KNVB voorstelt, want 7×7 op een kleiner veld, is alleen maar chaos. Spelers raken gefrustreerd, en ontwikkeling vind nauwelijks plaats. Want je krijgt misschien wel vaker de bal, maar je kunt er nooit iets mee doen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dus stop de betutteling van de jeugd, en pak gewoon de kwaadwillende toeschouwers aan. Dan is het probleem al opgelost. Ik ben in ieder geval blij dat we allebei de systemen geprobeerd hebben, en ik met eigen ogen heb kunnen zien in welk systeem de spelers zich beter ontwikkelen. Verder leren de kinderen voetbal meestal niet op een voetbalclub (want 3x een uurtje is te weinig), maar in hun vrije tijd met vriendjes op speelvelden etc. Dus daar zou ik vol op inzetten, meer speelplekken ontwikkelen voor de jeugd, dan lost het probleem zichzelf op. Want hoe vaker ze met de bal bezig zijn, hoe sneller ze weten wat er allemaal mogelijk is met zo’n ding. Dit geef ik ook altijd aan bij de ouders, wij kunnen alleen handvaten bieden hoe voetbal gespeeld moet worden, maar de spelers moeten voetbal leuk vinden en vaak doen, alleen op deze manier komen er weer echte voetballers. Eerst thuis op de bank, en 3x een uurtje ballen in de week, en ervan uitgaan dat gediplomeerde oefenmeesters er een profvoetballer van maken is completen onzin. De spelers moeten zelf willen voetballen. En daar is vrije tijd genoeg voor. Vele clubs bij ons in de regio zien de beperking van Fair play nu ook in, en stappen massaal over na oude aanpak. Resultaat kansloze nederlagen met 10-0 omdat het verschil te groot is geworden, te meer een teken dat de oude aanpak beter is voor de ontwikkeling van de spelers.

  12. Ik geloof alleen niet in het verhaaltje meer balcontact door kleinere teams.
    Of je nou 7 vs 7 speelt of 4 vs 4.
    Want speel je 4 tegen 4 en je hebt 2 spelers er tussen die wat meer niveau hebben gaat dat juist alleen nog meer opvallen die twee krijgen idd nog meer balcontact en de 2 mindere staan er dan helemaal bij als decoratie.

    Dus dat zou mijn inziens alleen het plezier verhogen van de 2 betere spelers.
    Ik krijg zelf regelmatig commentaar van verschillende trainers dat ik meer de nadruk moet leggen op individueel spel.
    Terwijl ik juist de nadruk probeer te leggen op samenspel.
    Omdat ik denk dat dat veel moeilijker te leren is.. het stimuleren om de kids om zich heen te laten kijken niet onnodig veel te dribbelen.. als je kinderen vraagt wat hun grootste ergernis is bij voetbal.
    Zul je van 80% horen pingelen.
    Heb het idee dat het niet bedacht is om meer plezier te creeren maar om talent makkelijker te kunnen vinden.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in