Jonge voetballertjes scouten is onverstandig en onzinnig; talentherkenning en -ontwikkeling moet op de schop

36

Ik zag laatst een aantal voetbalscouts staan bij een F-wedstrijdje. Het is te gek voor woorden dat Nederlandse profclubs nog steeds hele jonge kinderen scouten

Voetbal is een open skill sport. Dat betekent dat veel vaardigheden (o.a. techniek, inzicht, kracht, snelheid, motoriek, mentaliteit, besluitvorming) zich steeds moeten aanpassen aan een veranderende omgeving (o.a. medespelers, tegenstanders, ruimtes, bal). Al die variabelen maken het ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk om een voorspelling te doen bij 7 en 8 jarigen over wie er over 10 jaar de beste voetballer is. Het gaat immers om kinderen die nog niet in de pubertijd zitten en waarvan de ontwikkeling op veel gebieden nog een groot vraagteken is.

 

Open skill vs closed skill sporten
Open skill vs closed skill sporten

Bovendien zoeken scouts in Nederland (en veel andere landen) nog altijd veel te vaak naar jongens die qua prestatie nu boven hun leeftijdsgenoten uitsteken en niet naar jongens die de potentie hebben om later de top te halen. Daarmee duikelen de scouts en de betaald voetbalclubs als beginners in alle valkuilen die er maar zijn in talentherkenning.

Zo houden scouts/trainers/clubs en clubs anno 2016 nog steeds veel te weinig rekening met het leeftijdseffect, of de jongens vroegrijpers of laatrijpers zijn en of ze de groeispurt al dan niet hebben gehad. In het hockey en tennis zijn ze al veel verder hierin, maar het voetbal doet gewoon of de neus bloedt.  Zoals er nu vaak gescout wordt, zo kan iedereen het. Daar is geen enkele vaardigheid voor nodig. Iedereen kan zien wie het beste is op een voetbalveld. Wie het beste gaat worden, daar draait het om. Talent fluistert bijna altijd, de schreeuwende talenten zijn de uitzonderingen.

Jongens die in januari, februari en maart worden geboren worden 5x zo vaak gescout dan jongens uit de laatste maanden van het jaar. Omdat ze groter en sterker zijn. Dat heeft niets met voetbaltalent te maken.
Het leeftijdseffect: Jongens die in januari, februari en maart worden geboren worden 5x zo vaak gescout dan jongens uit de laatste maanden van het jaar. Omdat ze groter en sterker zijn. Dat heeft niets met voetbaltalent te maken.

Bovendien is het algemeen bekend dat talent zich grillig ontwikkelt en niet lineair. Prestaties van nu zijn geen enkele indicatie voor later. Sterker nog, uit vele wetenschappelijke onderzoeken (o.a van Brouwers en Martindale) is gebleken dat sporters die als junior/pupil tot de besten behoorden, maar al te vaak hele middelmatige senioren werden en dat de sub-toppers uit de jeugd de wereldtoppers van nu zijn geworden.

Ter verduidelijking vier voorbeelden hiervan:

 • Van alle jongetjes die PSV de afgelopen 10 jaar zelf al in de F en E heeft gescout heeft 1 jongetje het 1ste elftal gehaald: Jorrit Hendriks. Dat betekent dat de scouts er in 99% van de gevallen naast hebben gezeten.
 • Uit een Australisch onderzoek onder 256 topsporters kwam naar voren dat slechts 7% vroeger ook altijd tot de besten behoorde. En dat maar liefst 84% als kind niet werd gescout en/of vaak niet in het hoogste team speelde. Zij kwamen via een omweg aan de top.
 • Uit een onderzoek van Elsevier (Dromen in Duigen) blijktk dat slechts 4,5% van de jeugdspelers uit de jeugdopleidingen van Betaald Voetbal Organisaties het eerste elftal heeft gehaald. Dat wil nog niet zeggen dat zij uitgroeiden tot vaste basiskrachten. ADO Den Haag, FC Groningen/Cambuur, NEC/FC Oss, FC Utrecht en Willem II/RKC, leverden samen in vier jaar amper tien volwaardige profvoetballers af. De KNVB heeft vanwege deze slechte resultaten de opzet van de jeugdopleidingen in 2014 voor de zoveelste keer omgegooid. De Jeugdopleidingen zijn nu onderverdeeld in 4 klassen: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.
 • In Duitsland hebben ze het hele talentidentificatie– en ontwikkelingstraject op de schop gegooid na de afgang op het EK van 2000. Toen kwam de DFB er ook achter dat meer dan de helft van de spelers die in ‘die Mannschaft’ speelde, op hun 16e nog steeds niet waren gescout door een topteam. Ze zijn zich gaan afvragen hoe het mogelijk was dat scouts die jongens over het hoofd hebben gezien? Want deze spelers hadden veel beter opgeleid kunnen worden…

Als al die experts er zo ontzettend vaak naast zitten, waarom blijven ze dan hele jonge kinderen scouten en selecteren?

In het Nederlandse voetbal geldt nog steeds de opvatting dat je al heel vroeg moet beginnen met specialiseren en opleiden. Dat komt omdat de KNVB (lees de mening technisch manager van de KNVB Jelle Goes hierover) nog steeds de oren laat hangen naar het 10.000 uren trainingsmodel van Ericsson én omdat clubs bang zijn dat als ze niet vroeg beginnen met het selecteren van talent een andere club ermee aan de haal gaat.

KNVB hamert op 10.000 uur training en veel trainingen
KNVB hamert op 10.000 uur training

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat die 10.000 uur trainen om de top te halen niet waar is. Top-pianisten hebben 20.000 tot 25.000 uur nodig , hockeyers hebben aan 5.000 à 6.000 uur trainen al genoeg en voetballers komen niet uit boven 6.000 à 8.000 uur uit.

Visie van het NOC *NSF op talentherkenning en talentontwikkeling
Visie van het NOC *NSF op talentherkenning en talentontwikkeling

Het barst van de sporters die een topper werden met de helft of zelfs minder. En het barst van de talenten die 15.000 of meer uur trainden en waar niemand ooit nog van gehoord heeft. Dat komt overeen met andere onderzoeken o.a van de NOC*NSF waarin staat dat een talentontwikkeling van 5-8 jaar genoeg is en dus niet 10 jaar of langer moet duren.

Intensief trainen op jonge leeftijd is niet nodig en onverstandig

Verder hebben wetenschappers aangetoond dat intensief trainen tussen het 6e en 12e jaar de kans niet vergroot op een carrière als profvoetballer. Zo vroeg al specialiseren is niet nodig voor de voetbalsport, maar meer geschikt voor een sport als turnen en kunstrijden. Zo jong al kiezen voor 1 sport (het specialiseren) wordt zelfs afgeraden. Reden voor het IOC  om daar met een statement over te komen.

Uit studies blijkt dat het veel beter is als een kind zich op die jonge leeftijd bezig houdt met meerdere sporten. Dat komt de mentaliteit, beweeglijkheid, motoriek en motivatie vaak ten goede.  Kinderen die zich al vroeg (laten) specialiseren en dus van jongs af aan gedurende lange tijd heel intensief trainen, hebben bovendien kans om later te maken te krijgen met blessures, motivatie-problemen, sociale-problemen, burn-out, depressiviteit en stress.

In Duitsland scout de DFB geen hele jonge kinderen meer

In Duitsland werden na 2001 alle 36 profclubs verplicht een jeugdacademie op te starten. Daarnaast heeft de DFB bijna 400 regiotrainingscentra opgezet waar talenten die tussen de 11 en 15 jaar zijn 1x in de week extra training krijgen. Dat gaat om meer dan 20.000 voetballertjes.

Zo kan ook een goede talentidentificatie plaatsvinden die normaal gesproken tussen de 2 en 5 jaar duurt.  Ze vinden het belangrijk dat jonge kinderen vooral goed worden opgeleid binnen hun eigen club en vooral binnen hun eigen vertrouwde omgeving.

Deze trainers van de regiocentra moeten minimaal het UEFA B-diploma (TC II) hebben en de kinderen krijgen niet meer dan 1x in de week extra training om fysieke en emotionele overbelasting te voorkomen.

Het verhaal van de aanpak van de Zweedse IJshockeybond levert ook interessante informatie op. In Zweden was het ijshockey begin 2000 zo goed als dood. Zweden onder 20 jaar stond zelfs op het punt om voor het eerst in de geschiedenis te degraderen tijdens het WK van 2003. Vanaf dat jaar zijn de Zweden het helemaal anders gaan doen. Ze hebben zich de vraag gesteld wat er zou gebeuren met het onderwijssysteem, de leerlingen en de maatschappij als leraren geen diploma meer nodig hadden om les te geven… Sindsdien krijgen Zweedse ijshockeyers training bij hun eigen club van een professionele trainer en niet meer van amateurs.

Verder worden talenten niet meer heel vroeg, maar pas na hun 16e gescout, omdat er dan pas met grote mate van zekerheid gezegd kan worden wie wel en niet goed genoeg is om prof te worden.  Bovendien zijn ze erachter gekomen dat vroeg scouten, ook vroeg uitsluiten inhoudt. En vaak zitten in die buitengesloten groep heel veel talenten die zich later pas ontwikkelen.

Het gevolg: maar liefst 1% van ALLE Zweedse ijshockeyers schopt het nu tot prof. Dat percentage is 10x hoger dan van een ijshockeyland als Canada. Bovendien  verhuizen heel veel Zweedse spelers naar het walhalla van het ijshockey, de NHL Maar liefst 10% van alle spelers in de NHL is ondertussen Zweed. Sinds de Zweden de aanpak hebben veranderd, barst het niet alleen van het talent, maar behoort het Zweedse ijshockeyteam (inclusief jong Zweden) al weer jaren tot de wereldtop. In navolging hebben de Finnen en Denen het Zweedse model nu met succes gekopieerd.

Talent selecteren houdt ook in dat (groter) talent automatisch wordt buitengesloten

Het op jonge leeftijd al selecteren van talenten door profclubs, zoals dat in Nederland nog steeds gebeurt, heeft nog een enorm groot nadeel:  het betekent ook dat  talent buitengesloten wordt.

Door het subjectieve en onzekere oordeel van een scout of trainer wordt ook een hele grote groep met talenten niet geselecteerd. Zij zijn overgeleverd aan de toevalligheden van het amateurvoetbal. Vaak krijgen dit soort jongens training van amateurtrainers (vaak vaders) met of zonder diploma, die helemaal niet geschikt zijn om training te geven. Zo ontwikkelt zich er een selffulfilling prophecy voor beide groepen.

De voorspelling dat de profclub-talenten beter zijn komt na een aantal jaren uit doordat zij betere mogelijkheden, faciliteiten en trainers ter beschikking hebben gehad. Uit een onderzoek van Ward & Williams bleek dat de betere techniek van 8-jarige gescoute ’top’-voetballers het resultaat was van de 200 uur aan kwaliteitstraining en -coaching die zij hadden gekregen en niet door hun genetische superioriteit (talent).

Uit een rapport van het IOC blijkt dat een dergelijk systeem tot gevolg kan hebben dat talentvolle kinderen, die nog niet opvallen in de vroege levensjaren, verder achterop raken doordat zij minder ondersteuning ondervinden en mogelijk kampen met negatieve emoties. Potentiële toppers kunnen zo voorgoed verloren gaan voor het Nederlandse profvoetbal.

Vorig artikelReactie KNVB positief: grote veranderingen jeugdvoetbal op komst
Volgend artikelRapport: Wat is talent? Hoe herken je talent?

36 REACTIES

 1. Wat ben ik blij dat ik eindelijk eens iets lees wat ik al jaren denk, maar nergens bevestigd zie worden. Dit klopt helemaal. Die jonge kinderen maken ze helemaal kapot met al die onzin. Hoofdjes worden op hol gebracht, ze worden uit hun omgeving gehaald, sociaal geisoleerd, op speciale scholen geplaatst, mentaal verpest en waarom? Het is zoals je schrijft bijna allemaal koffiedik kijken op die leeftijd. Poppenkast over de rug van kinderen

   • Ik heb hem al gevolgd Henk. En ja, jij hamert er steeds op om rekening te houden met geboortemaand, kracht, lengte maar ik zie het bijna nergens terug.

  • Geef eens wat voorbeelden, bij geen enkele BVO gaan de kinderen voor hun veertiende naar een “speciale” school. Tevens hebben de ouders en het kind zelf op dat moment, zelf de keuze of ze dit willen ja of nee. Mentaal verpest ? Kinderen die talent hebben zijn hoe dan ook, helemaal gek van het spelletje voetbal. Uren buiten alleen met een bal… al vanaf hun zevende … Ik ben het wel eens met je dat het koffiedik kijken is, echter stromen er op elke leeftijd kinderen binnen een BVO

 2. Talentvolle spelers scouten en met mede talenten laten voetballen is een goede zaak. Wel dient er een goede afweging gemaakt te worden betreffende thuissituatie, school en sociaal leven van jongere kinderen waarbij naar mijn persoonlijke mening het intensiever en frequenter mag vanaf 12 jaar waarbij nog zelfde afwegingen gemaakt moeten worden.

 3. Voor de echte talenten maakt de geboortemaand niets uit, die slaan al een leeftijdcategorie over. Zij die dat doen worden prof. De rest komt tekort, dat zie je al op jonge leeftijd.

  • Zijn dat de echte talenten die een jaar mogen overslaan? Of zijn het de jongens die profijt hebben van hun geboortemaand en vroeg biologische ontwikkeling? 9 van de 10 x het laatste…

 4. Onzin verhaal, juist bij jonkies zie wie wel of geen talent heeft. Een kind met meer tslent ontwikkeld zich veel eerder en beter ongeacht welke training.
  Betere training, bij profs valt wel mee…het werkt eerder remnend al dat gesoufleer van de coaches, . De beste komen nog altijd vd straat, zonder begeleiding. Kijk naar de Marokaanse, afrikaanse of de ZuidAmerikaanse en zud europese voetballer.

  • Wat is talent? Je maakt een denkfout. Het is niet wie nu het beste is, maar wie het beste wordt. Dat is afhankelijk van zoveel invloeden. Daar kun je geen enkele voorspelling over doen als ze nog niet in de pubertijd zitten.

   Daarom moet je zorgen dat iedereen die een beetje talentvol is, goed wordt opgeleid, zodat er niet 1 goede overblijft maar 5.

 5. Dat er maar 1% vsn jong gescoute spelers ligt eerder aan het inzicht van de scout, als ze er zoveel naast zitten dan zegt dat genoeg over hun kwaliteiten. Kan ok niets anders als je na hun achtergrond kijkt. Buiten hun mannelijke interesse in voetbal hebben ze totaal geen voetbalkennis of achtergrond op een fatsoenlijk niveau. Dat geldt ook voor de jeigdtrainers. Ze trainer almop jonge leeftijd , een leeftijd dat je nog zou moeten voetballen.Ook hun voetbalachtergrond js schrikbarend laag. Is daar welleens aangedacht?

  • Nogmaals,scouts kunnen er niks aan doen. Je kan van een heel jong kind, niet voorspellen of ie op zijn 20e goed genoeg is voor profvoetbal. Talent ontwikkelt zich namelijk niet lineair. Daarom vijver vergroten en zoveel mogelijk talent goed opleiden. Niet 10 kinderen scouten en daarmee aan de slag gaan, maar leidt er 100 goed op.

  • Dan gaat de redenering door van enkel “oud-voetballers” kunnen goede trainers worden, …. Kijk dan eens naar wetenschappelijk onderbouwde studies, daar komt iets heel anders naar voren ….. En kijk naar PSV …. dan zou dat ook en topclub op Europees/Wereld niveau moeten zijn ?

 6. Ik denk dat het talent toch wel redelijk hout snijdt. Uitzonderlijke talenten komen altijd bovendrijven, echter bedenk dat zelfs Messi en Cruyff ter discussie stonden. Te dun te klein te iel en nog meer van dat soort argumenten.

  Die zijn echter zo goed dat ze iedereen de mond snoeren, maar laat nu net 99% wat zeg ik 99,9% van de voetballers ver onder hun niveau zitten. Dan ben je opeens overgeleverd aan mensen die niet naar de feiten en statistieken willen kijken. Te jong scouten is weggooien van geld en talent! De meeste jonge spelertjes die ik zie bij BVO’s en Amateurs die op hoog niveau spelen stralen niet eens plezier uit!

  De toekomst zal het uitwijzen, nu geen EK voor nederland wat direct gevolg is van de opleiding, te weinig creatieve voetballers. Mss zie ik jullie op het WK in 2018…. ik vrees het ergste!!!

 7. Kinderen die op voetbal zitten en talent hebben,moet je durven min 1 jaar op turnen of atletiek te gaan doen
  Hier ontw ze pas de motorische vaardigheden,die ze bij het voetbal na 1 jaar dubbel terugverdienen
  Omdat deze kinderen in bjj het voetbal steeds sneller,wendbaarder,beter positie innemen op op veld
  Kan geen voetbaltraining tegenop

 8. In dit stuk worden voorbeelden naar voren gehaald over jongens ,maar hetzelfde geldt ook voor meisjes. Bij CTO’S word teveel naar niveau school in combinatie met sport beoordeeld ipv naar talent! Een meisje die wel talent heeft , maar niet een bepaalt niveau haalt vallen vaak af bij knvb/cto. Ook is het raar dat meiden van 16/17/18 jaar tegen C1 spelers 13/14 jaar spelen , waarom niet in zaterdag of zondag competitie 1′-hoofdklasse – topklasse dames competitie. Let wel op vanaf 15 jaar, jonger dan 15 bij jongens laten spelen. Wat gebeurt er met de meiden die het bij een cto niet halen ? Vaak stoppen deze meiden , wat eigenlijk hetzelfde geld voor KINDEREN die afvallen bij een BVO! ( zijn plezier in het spelletje kwijt) Mijn mening: laat kind , kind zijn , talent komt altijd boven drijven, ongeacht niveau school , leeftijd ,en zet aub geen druk op jonge spelers/.sters.

 9. Zolang er veel geld mee word verdient Door scouting/makelaars van bvo’s zal er niks veranderen. kinderen moeten gewoon bij een club in hun woonplaats regio blijven voetballen tot hun 14 jaar. Daarna pas in scouting terecht mogen komen.

 10. Het budget van BVO’s voor de jeugd onder 12 jaar kan beter worden ingezet voor opleiding van pupillentrainers bij de amateurs in de regio. Talenten krijgen dan betere kansen en als BVO heb je een leger van dankbare en welwillende scouts opgebouwd.

 11. Een groot kwatsartikel. Pffff waarschijnlijk een nepartikel om reclame te maken op het net… Dit kun je niet serieus nemen toch?! Als je schrijft dat scout tegenwoordig te vaak kijken naar een speler die nu boven de rest uitsteekt ipv toekomstige potentie dan leef je echt onder een steen!!

  • Niet akkoord Piet Visser en nu spreek ik even over de manier van werken bij belgische clubs. Ze komen spelertjes op pakweg 7 jaar halen die er op dat moment qua performance uitsteken. To be honest, die scouting kan pakweg mijn moeder ook komen doen. Het is als in een bokaal met wat jonge visjes. Het visje dat het zich op dat moment het meest in zijn sas is wordt er uitgehaald. Mijn stelling is de volgende: laat kinderen rustig in een weliswaar goede opleiding bij een regionale club zich ontwikkelen. Kom kijken op de leeftijd van 11-12-13 jaar en zie wie er dan bovenuit steekt. op dat moment hebben ze hun technische bagage vast en ben je zeker dat degenen die technisch te weinig hebben dit (wellicht) niet meer gaan inhalen. Voor die jongens/meisjes steek ik mijn hand in het vuur.

   • Ik ga akkoord zolang er degelijke goede trainingen gegeven worden op het regionale niveau. En daar schort toch vaak het schoentje. Goedbedoelde papa-trainers die hun beste steentje voorzetten, omdat ze ooit zelf eens voetbalde. De kwaliteit van de training zorgt immers voor het ontluiken van jong talent. Training moet op jonge leeftijd gebaseerd zijn op spelplezier, motorische ontwikkeling, kweken van technische vaardigheden… precies op die vlakken zie je dan dat de trainingen bij veel regionale clubs niet voldoende uitgewerkt zijn. Gevolg; talent kan zich onvoldoende ontwikkelen. Daarvoor kiezen veel ouders voor een aansluiting bij een grotere club.

 12. Heel herkenbaar, uiteindelijk zijn karakter, drive, doorzettingsvermogen net zo belangrijk als talent… Degene die uiteindelijk beiden bezit is mijn inziens een potentiële prof

 13. Zou het UEFA vergoeding systeem wellicht op de helling moeten? 5% van de transfersom van een speler wordt verdeeld over de clubs waar een speler tussen zijn 10e en 19e jaar gespeeld heeft. Sinds de invoering hiervan zijn bvo’s steeds jonger gaan scouten en eigen teams gaan vormen. Lijkt me geen toeval. Het jong binden van spelertjes kan lonend zijn. #followthemoney

 14. 100% akkoord met deze stelling en blij met deze studie die ik meteen op de facebookpagina van onze (belgische) club heb geplaatst. Ook in belgie komen de zogenaamde grote clubs ongestoord en zonder enige verantwoording en rezspect naar de kleinere clubs, jongens van 6, 7 en 8 jaar halen. Soms sturen ze hen na amper 1 jaar met een onvoldoende door, zonder enige psychologische nazorg (neen die moeten de kleine clubjes weer op hun nemen) . Ook ik zeg al jaren dat dit ongepast is en geen enkele meerwaarde biedt. Dank u aan de makers van deze studie. jullie verdienen een prijs !!

 15. Inderdaad een mes die aan twee kanten snijdt. Heb zelf dertig jaar gevoetbald. Ben intussen al 16 jaar aan de slag als gediplomeerd jeugdtrainer bij een derde nationaler in België. Het is een ratrace. Jonge spelers detecteren is altijd een subjectieve aangelegenheid. Waar geloof je in en waar geloof niet in. Moet je nu dienen groten nu nemen die elk fysieke duel wint of dienen kleinen die het meest technisch begaafd is maar door dienen groten loebas constant afgeblokt wordt. Voor mij is de keuze duidelijk ik ga voor de meest technische speler, is mijn persoonlijke keuze. Ik wil daar enkel bij zeggen dat wij geen glazen bol hebben waar wij het eindstation van een bepaalde speler kunnen voorspellen. De weg is lang en er zeel veel factoren die een rol spelen of je nu eenmaal doorbreekt of niet. Progressie van de speler, leergierigheid, club waar je speelt, opleiding, uitdagingen (veel prikkels), omgeving, ouders, trainer, kwetsuren, teamposities, vrienden, dropout, enz… Kortom het is lange weg. Ik wil alleen maar zeggen dat talent altijd zal bovendrijven en zal opgemerkt worden. De speler en zijn omgeving bepalen uiteindelijk waar hij zal terechtkomen.

 16. In de voetballerij heeft niemand en tegelijk iedereen gelijk, over alles is wel wat te zeggen. Een echt talent valt bij een amateurclub sowieso op en dan maakt de geboorte maand echt niks uit. Plaats je al deze talenten bijelkaar dan zal het jongste kind het inderdaad lastiger hebben vanwege de snelle lichamelijke ontwikkeling die jonge spelers hebben. Van af hun 14de zal dit verschil steeds kleiner worden en lost het “probleem” zich zelf op. De basis van het het goed leren voetballen ligt wel degelijk op jonge leeftijd (f en e pupillen) en daar ligt een taak voor de KNVB die moeten clubs gaan stimuleren om de jongste jeugd zoveel mogelijk techniektraining te laten krijgen en 4 tegen 4 partijtjes te laten spelen. En tot slot is het misschien raadzaam om per kind te kijken of het psychologische goed is om een kind weg te halen uit zijn vertrouwelijke omgeving.

 17. Talent is talent . Je hebt het of niet. Het talent in sport is altijd aanwezig. Kinderen kunnen ontwikkelen en dan is het van belang dat dit ooit gezien wordt. Het scouten van spelertjes van 6 jaar-9 jaar is eigenlijk not done maar wij doen het wel omdat de clubs ,BVO,bang zijn dat een andere club er met het talent mee voor door gaat. Ja het is daarom angst van BVO om toch te scouten bij de hele kleintjes terwijl wij allemaal weten dat wij Niks kunnen voorspellen hoe een kind zich ontwikkeld. Trainers en scouts niemand kan dit..Ja heel vroeger werden jongens pas gescout op hun 14e of 15 of 16e maar nu het is steeds jonger en ik vraag mij af of wij straks ook niet bij de pasgeboren moeten scouten. Grapje…

 18. Onze zoon is bijna 7,ook gescout. Elke woensdag een hele dag trainen,ook op vrijdagavond… Waar blijft de lekkere vrije woensdagnamiddag, verjaardagsfeestjes, vriendjes uitnodigen, enz… Als ik kon kiezen,dan deed hij 1 maal per week voetbaltraining en aanvullend multimove. Tijdens het weekend zijn wedstrijdje. Helaas wil men ze veel te snel in hokjes duwen. Proeven van alle sporten,ze op alle niveaus laten ontwikkelen van turnen tot atletiek lijkt me het beste. Hij blijft bij de plaatselijke club en talent komt er wel uit!

 19. Sluit mij volledig aan bij het artikel. Plaats daar nog eens bovenop de commercialisering van allerlei voetbalscholen met diverse connectie die gouden bergen beloven en het vooral gaat om status en geld.

  Ja ik heb ook een voetbalschool, gebaseerd op plezier, talentontwikkeling op elk niveau en persoonlijke ontwikkeling. Kinderen van elk pluimage, ASS, ADHD noem het maar op. Elk kind kan zich ontwikkelen in een veilige plezierige en gestructureerde voetbalwereld. Beter zelfbeeld, sociaal meer betrokken, beter kunnen concentreren en zichzelf haalbare doelen kunnen stellen. Tel daarbij op de betere schoolprestaties en minder conflicten thuis.

  Kinderen die kapot gaan omdat ze moeten stoppen bij een BVO. Sociaal-emotioneel naar de verdoemenis geholpen omdat ze niet meer kunnen spelen en ontdekken in hun puberteit. Niet normaal meer kunnen communiceren omdat ze alles in opdracht vorm hebben mogen ontvangen en terug bij hun oude clubje als mislukkeling worden gezien.

 20. Jonge talenten scouten onzinnig? Misschien een iets te vroeg getrokken conclusie.
  Het is duidelijk dat talent momenteel door de bvo’s stelselmatig kapot wordt gemaakt. Maar wat wanneer bij een groep gescoute “talenten” plezier en stressvrij spelen voorop komt te staan? Wanneer voetbal slechts een belangrijke bijzaak is. Wanneer je niet hoeft te komen wanneer je een keer geen zin of een verjaardagspartijtje hebt. Waarin teamgenoten niet als concurrenten worden gezien. Waarin een van de drie wekelijkse kwalitatief hoogstaande trainingen een tennis- of judotraining is. Waarin je niet na urenlange saaie autoritten naar de andere kant van het land je wedstrijden hoeft te spelen. Waarin het belang van voldoende rusten wordt onderkent. Waarin gelachen wordt op het veld. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien zullen dan wel veel meer talenten tot volle wasdom komen.
  Ook blijft het nog steeds de vraag of je talent al op jonge leeftijd ziet. Ik denk dat op jonge leeftijd intuitief de juiste beslissingen nemen, een bovengemiddeld spelinzicht hebben, proberen samen te spelen en oog hebben voor je medespelers de belangrijkste eigenschappen zijn die bepalen of je talentvol bent. Wat zou het resultaat zijn als je zulke kinderen op een verantwoorde wijze vanaf 8 jaar in een groep opleidt.
  Verder zou misschien onderzoek onder laatbloeiers, waarin wordt teruggekeken op hun ontwikkeling, bruikbare informatie over talent en talentontwikkeling kunnen opleveren. Is er dergelijke onderzoek onder niet vroeg ontdekte toppers bekend?
  Al met al genoeg reden lijkt mij om scouten van jonge kinderen nog niet meteen te stoppen, wel om de zaken anders aan te pakken. Worden we misschien wel over 18 jaar wereldkampioen.

  • Paul

   Ik ben het eens met wat je schrijft. Alleen talent heel vroeg bijelkaar zetten zorgt ook voor overkill en gaat ten koste van de creativiteit en de ontwikkeling van de meerderheid. Ook dat is wetenschappelijk onderzocht. Er kan er maar 1 in de spits staan of op 10 (de rots waarop de apen willen zitten). De pechvogels belanden achterin, want bijna elk kind dat gescout wordt is begonnen als aanvaller of op 10. De meesten zitten in een BVO-team omdat ze 11 spelers nodig hebben, de clubs weten allang dat ze het niet gaan redden. Daarom kiezen ze voor groot en sterk in de hoop zo meer wedstrijden te winnen.

   Bovendien betekent talent selecteren ook meteen talent buitensluiten van een goede opleiding. Op die jonge leeftijd kun je geen enkele inschatting van maken wie er prof kan worden – teveel variabelen en dan komt de pubertijd nog die alles om kan gooien. Dit soort dingen daar moet je kinderen niet mee lastig vallen op die leeftijd. Laat ze plezier hebben, de helft stopt al voor hun 14e omdat het plezier weg is. Met dank aan onbekwame trainers.

   Daarom stoppen met scouten op vroege leeftijd en leidt ze allemaal goed op bij hun club. Dat kan als alle BVO-jeugdopleidingen stoppen met hun jongste teams en die trainers gaan stallen bij de amateurclubs. En als de KNVB eens in actie komt. Lees anders dit verhaal:
   https://www.daardan.nl/2016/05/knvb-wil-hollandse-school-2-0-wat-er-dan-mis-met-het-origineel/

   En om jou vraag te beantwoorden: echt uit alle sport-onderzoeken komt dit naar voren: De door experts aangewezen toptalenten uit de jeugd zijn vaak middelmaat geworden als ze 20 zijn. Het zijn de subtoppers of daaronder die later de toppers worden. Talent ontwikkelt zich ook niet lineair. Ook dat is onderzocht. De extreme talenten daargelaten, maar dan heb ik het over de Messi’s.

   • Waar ik juist voor pleit is dat de opleiding voor de beste jeugdspelers moet veranderen. Hierin spelen de jongens op alle posities en als er wedstrijden gespeeld worden is winnen leuk, maar geen must.
    Ook de scoutingcriteria moeten worden veranderd. Er moet meer worden gelet op inzicht, intuitie en visuele vaardigheden en niet op kracht en fysiek. Er worden dus niet alleen maar nummers 10 gescout.
    Wat ik mij dus afvraag is of anders gescout talent op een andere manier opgeleid niet veel meer rendeert(hoger percentage wordt beroepsvoetballer, de goeden worden beter(Eredivisie ipv Jupiler League) en de besten worden super(Barcelona ipv Tottenham). En natuurlijk kunnen ze niet allemaal de top halen en zullen er nog altijd veel laatbloeiers zijn.
    Bij mijn weten zijn er nog nooit jonge talenten opgeleid in een sfeer van plezier en ontspanning. Alle wetenschappelijke onderzoeken zijn dus waarschijnlijk gedaan onder verkeerd gescoute ’talenten’ die op de verkeerde manier(te veel en te hard trainen, te veel stress) zijn opgeleid.
    Het spreekt vanzelf dat ik vind dat alle jeugdspelers onder het motto plezier en ontspanning zouden moeten worden opgeleid.
    Wat ik mij trouwens afvroeg is of er onder de Vincent Janssens en Dirk Kuyts(laatbloeiers) van deze wereld onderzoek is gedaan naar hun ontwikkeling vanaf hun jeugd en of daar misschien informatie over talentherkenning uit voort is gekomen.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in