PSV scout ook voor FUNdament-opleiding op geboortemaand en niet op talent

3

PSV heeft afgelopen zomer het jeugdopleidingstraject op de schop gegooid omdat ze zelf ook vonden dat het veel te weinig rendement opleverde. Weinig in de zin van: 10 jaar zelf scouten en opleiden leverde 1 speler op voor het 1ste team.* Het verwondert mij dat een professionele organisatie er na 10 jaar fabriceren pas achterkomt dat er aan het einde van de lijn geen eindproduct meer overblijft. Maar ik snap sowieso al weinig van het hedendaagse voetbal in Nederland.

Het nieuwe opleidingstraject van PSV heet FUNdament. Op 5 lokaties in Zuid-Nederland worden 50 hele jonge voetballertjes gedurende 4 jaar klaargestoomd voor het latere D1 team van PSV.  Ze spelen gedurende deze 4 jaar niet in een PSV shirt, kunnen niet uit de opleiding worden gezet, trainer ‘slechts’ 2 x in de week en de nadruk ligt op Fun. Na die 4 jaar selecteert PSV dus de beste 13-14 jongetjes uit die 50.

Alle stadia in het Long Term Athlete Development model
Alle stadia in het Long Term Athlete Development model

Dit zijn allemaal uitstekende ontwikkelingen gebaseerd op het Long Term Athlete Development-concept (klikken download een PDF-bestand). Op deze manier kunnen kinderen dicht bij huis blijven spelen wat heel belangrijk is op jonge leeftijd, is er de druk van het PSV-shirt niet, vindt er geen overbelasting en burnout plaats en houden kinderen vooral plezier in het spelletje.

Verder is natuurlijk een prima zaak dat PSV-trainers nu ieder jaar 50 en volgend jaar al 70 nieuwe kinderen gaan opleiden. Dat is heel wat beter dan de 10 nieuwe F-spelers in de jaren ervoor. Dit vergroot de talentenvijver. Hoe groter de vijver, hoe meer vissen je erin gooit, des te groter de kans dat er eentje heel groot gaat worden later. Aan de andere kant is het doodzonde dat PSV blijft volharden in het scouten van hele jonge kinderen, omdat je er op die leeftijd nog helemaal niets van kan zeggen. Het op vroege leeftijd toch blijven selecteren van talent wat PSV nu doet, betekent automatisch ook dat je ander talent buitensluit. En talent is er genoeg zoals blijkt uit dit artikel.

Zeer hoopvol waren verder de woorden van de coördinator van het FUNdament-project van PSV in het blad de voetbaltrainer. Daarin zei Bastiaan Riemersma letterlijk:

‘De voetballers die we vroeger haalden als aanvulling, redden het niet. Dit zijn vaak jongens uit januari of februari, die gescout zijn op hun fysiek. Zij lijken beter, maar dat is vaak niet zo. Spelers verlieten De Herdgang met buikpijn. Ik weet zelfs dat een jongentje dat bij ons is weggestuurd nu bij een psycholoog loopt.’ Afgelopen zomer trok PSV de conclusie dat dit niet de juiste weg was. ‘Een nieuw tijdperk is ingeluid’, aldus Riemersma. De Eindhovenaren begonnen Het Fundament.

Eindelijk een club die het leeftijdseffect  in het voetbal gaat aanpakken. Eindelijk een club die stopt met het uitsluitend scouten van vroegrijpers. Eindelijk een club die ook de laatbloeiers een kans gaat geven. Eindelijk een club die eens gaat letten op de potentie van een speler en niet hoe goed ie nu is. Tenminste, dat hoopte ik.

geboortemaand
Geboortemaandeffect (leeftijdseffect) in het Nederlands jeugdvoetbal.

Maar als je vervolgens gaat kijken naar de geboortedata van alle FUNdament-spelers van PSV, dan blijkt dat er niets is veranderd. PSV gaat gewoon door met het scouten van jongens die in de eerste maanden zijn geboren. Bij PSV o9 komt  75% uit de eerste 6 maanden,  bij PSV o10 is dat 77%, bij VVV o9 83%, bij VVV o10  85% en bij Helmond Sport o10 72%. Het gros van die jongens komt ook nog eens uit januari, februari en maart en de jongens die uit de laatste 3 maanden van het jaar komen zijn op 1 hand te tellen.

Wie geboren is in juli, augustus, september, oktober, november of december krijgt bij PSV GEEN kans

Verbazingwekkend. Wat zijn de woorden van Bastiaan Riemersma dan waard? Dit gaat tegen alle logica in? Riemersma traint ook het O13 team van PSV. Je mag dan toch verwachten dat hij in zijn eigen team het leeftijdseffect wel tegengaat. Niets is echter minder waar. Maar liefst 15 van zijn 16 spelers zijn geboren in de eerste 5 maanden.

Riemersma traint PSV O13. Waarvan maar liefst 15 van de 16 spelers geboren zijn in het eerste half jaar.
Riemersma traint PSV O13. Waarvan maar liefst 15 van de 16 spelers geboren zijn in het eerste half jaar.

Blijkbaar vindt PSV dat jongens die geboren zijn in juli, augustus, september, oktober en december geen talent hebben. Dat is natuurlijk niet zo – tenminste daar ga ik van uit – maar hoe kan het dan dat een profclub met professionele scouts heel veel talent over het hoofd ziet. Daar is maar 1 antwoord op. Omdat de jeugdscouts kijken wie nu het beste is en niet wie het beste gaat worden. En die zogenaamde beste voetballers zijn groter en sterker (en dus beter) omdat ze eerder in het jaar geboren zijn of omdat ze vroegrijp zijn. Ze lopen dus voor op de rest. Maar zo kan iedereen scouten. Dit heeft NIETS met talentherkenning te maken. Blijkbaar zijn PSV scouts niet in staat om echt talent te herkennen.

Echt kwalijk kun je ze dat niet nemen. Ga er maar aan staan. Gaat u maar eens 300 talentvolle kinderen van 7 jaar bekijken. Wie daarvan is over 12 jaar de beste? Dat weet niemand, omdat je dat niet kan zien bij een jong kind.

Wetenschappers lezen de scouts de les. Maar geluisterd wordt er niet.
Wetenschappelijke onderzoeken over talentherkenning en RAE (Leeftijdseffect)

Als PSV toch door wilt gaan met deze poppenkast-scouting – en dat maken ze er echt zelf van – dan zou het verstandig zijn om statistisch te werk te gaan. Talent is gelijkmatig verdeeld over het jaar qua geboorte. Zorg dan in ieder geval dat er evenveel kinderen worden geselecteerd die geboren zijn in kwartaal 1,2,3 en 4.

Hoeveel wetenschappelijke rapporten moeten er nog geschreven worden over leeftijdseffect, vroegrijpers en laatbloeiers voordat ze in Eindhoven niet alleen intelligent gaan praten, maar ook intelligent gaan handelen?

Veel talent stopt ermee
Tekst is uit: Het relatieve leeftijdseffect in voetbal: een cross-sectionele studie

Op deze manier is PSV voor de zoveelste keer bezig om minstens de helft aan verkeerde talenten op te leiden en lopen meer getalenteerde jongens nog op de amateurvelden rond. Het is te hopen voor die jongens dat ze goed worden opgeleid bij hun amateurclub, dat ze niet opgeven en dat ze later alsnog komen bovendrijven. PSV laat met deze aanpak weer heel veel talent over aan toeval en dat lijkt mij niet de professionele benadering die je van een topclub mag verwachten.

Toon Gerbrands heeft op zijn kantoor een bordje staan met daarop de tekst: Topsport kent geen compromissen; het is goed of het is slecht. De jeugdscouting van PSV is dan in dat geval slecht of PSV beoefent geen topsport op dat gebied, dat kan natuurlijk ook.

———————————————————————————————————

*Het gaat hier om jonge spelers van amateurclubs die door PSV zelf zijn gescout. Dus een Depay hoort daar bijvoorbeeld niet bij. Die was al gescout door Sparta. De enige speler die als F- of E-speler door PSV is gescout en het 1ste heeft gehaald is Jorrit Hendrix.

** Ik raad alle PSV-scouts aan dit onderzoeksrapport te gaan lezen. 

Lees ook: Jonge voetballertjes scouten is onverstandig en onzinnig: talentherkenning en -ontwikkeling moet op de schop

Lees ook: Hoeveel talent moet je hebben om profvoetballer te worden?

Vorig artikelHoeveel talent heb je nodig om profvoetballer te worden?
Volgend artikelKNVB wil Hollandse School 2.0. Wat is er dan mis met het origineel?

3 REACTIES

  1. Dit is een regelrechte blamage voor PSV. Lullen dus uit hun nek.
    Maar bij Ajax is precies hetzelfde aan de hand. Groot, sterk, vroegmatuur, geboren in januari die worden eruit gepikt. Kortzichtig. Trainers willen winnen, daarom doen ze dat. Wat kan hun die talenten schelen. Als ze verliezen doen ze het niet goed en moeten ze weg. Dus zo krijg je dat. Hoofd jeugdopleiding moet daarop toe zien.

  2. Als het bij de kleinste jeugd fout gaat ettert dat alsmaar door. Bij de kleintjes zijn geen onafhankelijke ( gediplomeerde?) coaches/trainers. En als dat wel zo is gaat het nog fout. Coaches ( vaak een ouder) willen alles in een kind pompen wat ze zelf konden of nog erger wat ze niet konden. Het alsmaar voorzeggen tegen het kind aan de bal is funest. Op het kind dat niet aan de bal is wordt niet gelet. Het spel ( “de wedstrijd” ) moet zo veranderd worden dat de coach zijn mond houdt tijdens het spel. Een scheids is ook niet nodig, kinderen moeten zelf beslissen. Het aantal balcontacten moet drastisch omhoog.De coach opleiden heeft weinig zin, een coach (ouder) wil gewoon winnen. Dat is heel simpel te constateren door achter een “coach” te gaan staan en te horen wat hij zegt. Als je perse wilt winnen deel je het team toch gewoon laag in. Dan win je alles. En inderdaad door de leeftijd discriminatie wordt het allemaal nog slechter. Dan heb ik het nog niet eens over negatief coachen, dat is helemaal betreurenswaardig. Bij de jeugd gaat het uitsluitend om opleiden, kinderen helpen om steeds beter te gaan voetballen en met plezier.

  3. Ik denk dat scouting in nederland niet goed bezig zijn ,het wordt naar talenten gezocht maar naar ons kent ons principe.hoe kun je een talent vinden,je moet bepaalde criteria kennen.een goede scout gaat van zijn eigen visie kijken ,en niet gaan vragen stellen naar de treiner leider maar uit je intuitie en je waarneming.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in